• Укр
  • Рус

Як оформити фасад будинку: різновиди, кольори, стилі

1098
Додати
до обраних
Поділитися

На що передусім звертають увагу, коли приходять у гості до людини, яка живе в приватному будинку? Звичайно ж на фасад, адже він — «обличчя» споруди. Проте коли починаються будівельні роботи, щодо зовнішнього оздоблення виникає чимало питань. Які бувають різновиди та стилі фасадів? Який колір краще вибрати? З’ясуємо це разом.

Різновиди фасаду будинку

Як оформити фасад будинку? Колір та дизайн мають значення, але на зовнішній вигляд також впливають матеріал та особливості оздоблення. Вирішуючи, чим оздобити фасад будинку, треба поєднати свої уявлення про зовнішній вигляд, екологічність, практичність та запланований бюджет. Розглянемо актуальні варіанти.

Тинькування фасаду

Матеріали для оздоблення фасаду будинку у випадку з камінцевим тинькуванням представлені частинками мінералів, мармуром, кварцом, глиною.

Оздоблення фасаду будинку методом тинькування має за перевагу не лише привабливий зовнішній вигляд. Якщо на поверхні є нерівності, цей варіант відмінно їх згладить.

Методом тинькування можна створити такий фасад будинку: короїд, мармарино, перламутр, гротто, фактурне покриття, мозаїка. Проте більшість із перерахованих варіантів призначені для дизайну інтер’єру, а щоби використати такі рішення для екстер’єру, необхідно обов’язково придбати водостійкі матеріали.

Фасад із цегли

Коли вирішують, чим краще зробити фасад будинку, цегла — чи не найперше, що спадає на думку. Таке рішення справді просте та водночас практичне. Головні переваги полягають у зміцненні та захисті стін від опадів, додатковій тепло- та звукоізоляції, екологічності, морозостійкості та великому виборі кольорів.

Однак бувають ситуації, коли подобається саме такий варіант оздоблення, але немає можливості посилювати фундамент. Альтернативне рішення в цьому випадку — фасад будинку під цеглу, тобто з використанням спеціальних фасадних панелей чи плитки.

Сендвіч-панелі для фасаду

Панелі для фасаду будинку застосовуються вже кілька десятиліть. Головні переваги полягають у низькій вартості та швидкості будівельних робіт. Для створення обшивки між двома металевими листами вставляють утеплювач. Це одночасно і декоративне рішення, і варіант утеплення. Проте сендвіч-панелі використовуються в житлових спорудах не надто часто, бо з таким оздобленням будинок інколи нагадує магазин чи якесь інше нежитлове приміщення.

Дерев’яні фасади

Якщо мрієте про дизайн фасаду будинку в екостилі, ідеальним рішенням стане дерево. Дерев’яний сайдинг може бути представлений у двох варіантах: звичайні дошки або термодерево. Більш технологічним є другий матеріал. Така деревина є витривалою до вигоряння, гниття та вологи, відрізняється великим періодом служби.

Звичайні дошки більш бюджетні, але в цьому випадку доведеться додатково платити, наприклад, за покриття лаком. Також перед вами постане питання щодо того, чим обробити фасад будинку від шкідників.

Серед нюансів, пов’язаних із дерев’яним фасадом, — складність під час монтажу та ремонту.

Вентильований фасад

Якщо ви розглядаєте відносно нові та технологічні види фасадів будинку, вам підійдуть навісні вентильовані. Принцип їх створення полягає в наявності спеціального проміжку між фінішним покриттям та утеплювачем. Технологія дає змогу ефективно відводити пару та надлишкову вологу, протидіяти виникненню цвілі.

Ще одна особливість цього різновиду пов’язана з тим, що можна вибрати практично будь-яке фінішне покриття, зокрема й перераховані вище варіанти. Оздоблення виглядає як металевий чи дерев’яний сайдинг, ПВХ-, фіброцементні, алюмінієві чи сталеві панелі.

Як вибрати колір фасаду будинку

Коли ви уявляєте, як має виглядати зовні ідеальний будинок, ви обов’язково також маєте продумати його колір. Звичайно, можна керуватися виключно особистими вподобаннями, але більш раціональне рішення — також зважати на практичність та сумісність зі стилем.

Фасад, дах та стиль: як підібрати ідеальне поєднання?

Бувають випадки, коли оформлення фасаду приватного будинку продиктоване матеріалом та загальною стилістикою. Наприклад, споруди в екостилі з використанням дерев’яного оздоблення зазвичай мають колір натуральної деревини. Водночас у більшості ситуацій ніхто не забороняє вдаватися до експериментів.

Сумісність кольорів

Колір фасаду будинку часто вибирається з урахуванням забарвлення даху. Безпрограшне рішення — гра на контрасті. Тобто, наприклад, темний верх будинку добре поєднується зі світлими стінами.

Якщо дуже подобається якийсь конкретний колір, перед остаточним рішенням подумайте: чи буде він органічно вписуватися конкретно у вашій ситуації? Це залежатиме від того, який вигляд мають будинки навколо, якими будуть дах, територія біля будинку, паркан, вікна тощо.

Ще один момент, пов’язаний із тим, як вибрати колір фасаду будинку, — практичність. Чимало людей полюбляють білий колір, але, на жаль, зовсім скоро його бездоганний вигляд можуть зіпсувати плями.

Класичні поєднання кольорів

Традиційне рішення — світлі фасади будинків. Пісочний, кремовий, світло-блакитний, світло-зелений — дуже популярні варіанти, особливо в комбінації з темним дахом. Натомість контраст можна створити завдяки темним віконним рамам, дверям тощо.

Не забудьте і про поверховість споруди. Фасад двоповерхового будинку має добрий вигляд у класичних спокійних відтінках. А ось невисокий дім слушно виглядатиме в більш яскравому чи незвичному варіанті. Наприклад, фасади одноповерхових будинків можуть бути помаранчевими, бордовими, зеленими тощо.

Однак відмовлятися від більш класичних ідей під час ремонту одноповерхових споруд також не варто. Так, фасад будинку сірого кольору дуже органічно виглядає в комбінації із зеленню навкруги та складним архітектурним оздобленням.

Вибираючи варіанти фасадів будинків, не завжди доцільно зупинятися тільки на одному кольорі. Часто цікавим рішенням стає оформлення стін одразу у двох відтінках: світло-зеленому та білому, світло-сірому та білому, коричневому та молочному. А ось ставку на однотонність краще робити, коли йдеться про складні текстури стін. Наприклад, фасади будинків бараником мають добрий вигляд із якимось одним кольором.

Які кольори вигоряють на сонці швидше

Що ще потрібно врахувати, коли хочете підібрати колір фасаду будинку? Питання практичності ми вже дещо згадували вище. Також треба розуміти, що певні кольори мають схильність до швидшого вигоряння. Це передусім стосується насичених та яскравих відтінків. Наприклад, червоний чи яскраво-синій з більшою ймовірністю вигорять, ніж класичний пастельний.

Який стиль фасаду вибрати

Стильові рішення важливі й у зовнішньому, й у внутрішньому оздобленні. Буде добре, якщо інтер’єр та екстер’єр становитимуть собою цілісну концепцію.

Класичне оформлення

Перевага класичного стилю полягає в тому, що він буде актуальним незалежно від будь-яких модних тенденцій. Візуальні складники, як правило, є такими:

  • лаконічність;
  • прості лінії;
  • наявність ефектних деталей, як-от колон, ліпнини тощо;
  • контрастність кольорів — наприклад, темні стіни та декоративні елементи з білого каменю.

Переваги такого рішення полягають в універсальності: декор фасадів будинків буде мати гарний вигляд поруч з іншими спорудами в різноманітних стилях. Водночас це доволі складний стиль, що потребує чималих витрат грошей і часу.

У стилі хай-тек

Хай-тек — не те саме, що мінімалізм. Декор фасаду будинку в цьому випадку має такі характеристики:

  • чіткі геометричні лінії;
  • стримані кольори (перевага надається сірому, білому);
  • використання інженерних конструкцій не тільки за прямим призначенням, а і для декорування (наприклад, екстер’єр можуть прикрашати металеві трубопроводи чи сонячні панелі).

Такий варіант ідеально підійде для сучасних споруд, як-от розумних будинків.

У стилі модерн

Якщо бажаєте чогось незвичного та яскравого, ідеї фасаду будинку в стилі модерн точно будуть до вподоби. Візуально цей напрям відрізняється:

  • відсутністю грубих декоративних елементів;
  • плавними лініями;
  • схильністю до оздоблення фасаду будинку каменем та іншими натуральними матеріалами;
  • наявністю невеликих, але яскравих та оригінальних елементів (наприклад, зроблених вручну).

Такі котеджі балансують у дизайні між класикою та сучасним стилем. Якщо хочете, щоби житло відрізнялося від інших споруд поруч, модерн — дуже вдалий варіант.

У стилі мінімалізм

Поширене та завжди актуальне рішення — мінімалізм. Упізнати цей стиль можна за дуже розповсюдженими в сучасних будинках особливостями:

  • відсутністю зайвих деталей;
  • чіткістю ліній;
  • спокійними монохромними відтінками;
  • часто — панорамними вікнами.

Обробка фасаду будинку в мінімалістичному стилі, як правило, передбачає світлі кольори. Також практичне та сучасне рішення — прихована підсвітка, завдяки якій можна зробити акцент на тій чи іншій частині споруди.

Стиль кантрі

Цей стильовий напрям дуже поширений у США, але в Україні також набув чималої популярності. Безумовна перевага стилю кантрі — практичність. Таке оздоблення відрізняється:

  • простотою;
  • зносостійкістю;
  • відсутністю складних елементів.

Також цей стиль зазвичай застосовують для великих і просторих будинків.

Інші стилі

Звичайно, перерахованими вище стилями різноманіття варіантів не обмежується. Інколи оформлення представляє комбінацію одразу декількох напрямів. Наприклад, у середземноморському стилі поєднані класика, модерн та кантрі. Теплі відтінки, великі вікна, округлі форми, гарні балкони — усе це створює загальну картинку затишку, спокійної атмосфери. Якщо говорити про «‎чисті» стилі, зверніть увагу також на такі рішення:

  • англійський стиль — характеризується розкішшю, благородними нотками, прямими лініями, поєднаннями стриманих кольорів;
  • шале — у цьому напрямі підкреслена скромність, ніби в сільському стилі, навіть якщо будинок розташований у місті;
  • прованс — відмова від пластику та металу в зовнішньому оздобленні, наявність на стінах рослин, що в’ються;
  • фахверк — використання скла в оформленні стін (енергозберігальних склопакетів);
  • німецький стиль — незвичні форми дверей та вікон, комбінована обробка.

Екстер’єр — це завжди цікава обкладинка, але і внутрішнє наповнення має значення. У прагненні до оригінального зовнішнього вигляду будинку не забувайте про практичність та гармонійний вигляд поряд з іншими спорудами.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як обрати зубну пасту

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога ✔️ Вивчайте склад, уникайте барвників, ароматизаторів та антибіотиків, але враховуйте особисті потреби, вік та консультуйтеся з лікарем ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.