Як підготуватися до походу: 10 кроків

123
Додати
до обраних
Поділитися

Вибрати пункт призначення і скласти маршрутний лист походу — це не єдине, що треба зробити в підготовці. Важливо правильно скласти рюкзак, попіклуватися про свій комфорт і трішки прокачати свою фізичну форму. Тягнути на собі гірські рюкзаки доволі важко, тому заздалегідь хоча б введіть у графік довгі прогулянки пішки. Що взяти в похід залежить від тривалості мандрівки, сезону, погоди, кількості людей тощо. Отже, які речі для походу необхідні й коли?

Вибираємо одяг

Список речей у похід міняється залежно від того, коли ви йдете й на скільки днів плануєте затриматися. Сама локація теж впливає: речі для походу в гори відрізняються від тих, що ви візьмете для степу чи лісу. Не залежно від сезону й локації ви маєте попіклуватися про багатошаровість. Під час активного відпочинку це ідеальний спосіб, щоб забезпечити циркуляцію повітря і виведення вологи.

Три базових шари одягу:

  1. Перший, прилягає до тіла. У холодні часи це може бути термофутболка з довгими рукавами й термоштани, у теплі — футболка з коротким рукавом і термобілизна, шкарпетки.
  2. Середній, містить фліс. Для гірських походів або прохолодного сезону. Можна взяти кофту чи худі, штани.
  3. Третій, верхній. Потрібна мембранна куртка з тканиною Gore Tex (може бути демісезонною), трекінгові штани, головний убір (кепка, панамка чи тепла шапка).

Якщо ви йдете влітку, то із цих трьох шарів обов’язково попіклуватися про термобілизну — вона не намокає, а відводить вологу. Якщо ж ви одягнете білизну, футболку і штани з бавовни, то матеріал доволі швидко вбере в себе піт. А ця тканина ще на додаток довго сохне й одразу ж важчає. Про комфорт у поході тоді можна забути.

Влітку можна взяти лише одну фліску. Вечори й ночі доволі прохолодні, а багато залежить від індивідуальної чутливості до температури. Замість мембранної куртки покладіть із собою дощовик. Це особливо потрібно, якщо ви збираєтеся в гори. Влітку в Карпатах дощ — часте явище.

Надавайте перевагу штанам, а не шортам чи велосипедкам — трава й кущі можуть пошкодити шкіру. Краще покласти й додатковий комплект термобілизни й використовувати його замість піжами. Шкарпетки теж беріть синтетичні. Можна взяти декілька пар тоненьких і одну теплу для сну.

У холодні пори року одягу доведеться брати більше. Тут і мембранна куртка масивніше, і в’язані светри більше. Можна навіть одягнути флісові підштанці, але верхні трекінгові штани тоді треба брати на розмір більше.

Шукаємо взуття

Наступне важливе питання: що потрібно для походу з взуття. Воно має відповідати сезонності та місцевості. Загалом взуття має щільно сидіти на нозі, але не занадто її стискати. Гомілкостоп має бути зафіксований, що зменшує ризик травмування. Підошва мусить бути жорсткою і доволі товстою. Але в сукупності пара взуття має важити мало.

Влітку для тривалих походів виберіть синтетичні трекінгові кросівки. Для локальних походів на день можна навіть зупинитися на сандалях для хайкінгу. Для походів восени та навесні краще надавати перевагу черевикам. Вони ж потрібні для мандрівок пересічною місцевістю. Якщо це зима або ви йдете в місце, де вологість підвищена, вибирайте черевики зі шкіри.

Ви можете дізнатися все про трекінгове взуття на OLX Блог. Тут детально описуємо, як підібрати пару кросівок або черевик для тривалого походу.

Краще кросівки та черевики купувати трішки більше за вашу ногу — на 1–1,5 см. Чому це важливо:

  • стопи наприкінці дня набрякають та збільшуються;
  • у разі зниження температури можна буде надягнути тепліші шкарпетки.

Треба щільно зафіксувати ногу й не давати їй рухатися. Тож приділіть увагу шнурівці. Не взувайте в похід абсолютно нові кросівки. Розносіть їх спочатку вдома, аби уникнути дискомфорту.

Для привалів можна взяти легке взуття. Так ви дасте ногам відпочити. Для цього підходять калоші з піни чи навіть звичайні сандалі.

Підбираємо посуд

Кухня — це важлива частина того, що брати із собою в похід. Коли ви збираєтеся активно відпочивати на природі, з індивідуального наряддя обов’язково мають бути ложка, кружка, миска та ніж. Вимоги до них:

  • легкі за вагою;
  • не займають багато місця;
  • практичні матеріали, що не псуються.

Кружки й миски з нержавійки дещо втратили популярність. Хоч вони й мають естетичний вигляд на тлі природи, нести їх незручно: вони важкі й відбирають багато місця в рюкзаку. Доволі практичне наряддя з харчового силікону, що може складатися.

Для довгих походів уже потрібен посуд для приготування. Так вам знадобляться тринога, казанок, дошка для нарізання тощо. Якщо ви йдете з компанією, розподіліть обов’язки — хто й що має взяти для спільного користування.

Складаємо їжу

Коли ми збираємо посуд, тут усе ще й залежить від того, що взяти із собою в гори з їжі. Якщо ви хочете зекономити час, то для вас ідеально підходять сушені овочі, фрукти й м’ясо. Мало місця займають у рюкзаку сублімати.

Якщо ж ви хочете насолодитись їжею під акомпанемент природи, то раціонально брати:

  • сухі каші, крупи й макарони в блістерах;
  • горіхи, печиво, енергетичні батончики;
  • сухарі чи хлібці;
  • тушковане м’ясо у вакуумному пакуванні;
  • тверді сири — у вакуумі;
  • сирокопчена ковбаса — у вакуумі.

Враховуйте, хто саме йде. Для дітей може бути окреме меню. Якщо ви берете із собою тварину, попіклуйтесь і про її раціон.

На перекуси підійдуть хлібці, солодощі або батончики. Воду із собою варто брати, якщо точно знаєте — на місцях привалу не буде можливості знайти питні запаси. Тоді бутилі з водою треба розділити між учасниками, щоб зручно їх донести.

У середньому на добу одній людині в поході треба 500 г сухих продуктів. Сплануйте ще вдома, скільки їжі знадобиться на всю компанію. Врахуйте, що хоча б раз на день варто їсти гарячу страву.

Заборонено брати свіже м’ясо чи рибу, варену й копчену ковбаси, свіжі фрукти й овочі, натуральні соки та нектарин. Вони доволі швидко псуються.

Збираємо аптечку

Похідна аптечка має бути невеликою, але корисною. Що потрібно для походу в гори з ліків:

  • стерильний і еластичний бинт, антисептик;
  • пластир і вата;
  • йод або зеленка — є компактні місткості в олівцях;
  • перекис — також у невеликому обсязі;
  • таблетки від горла та застуди;
  • для зниження температури;
  • протизапальні;
  • проти захворювання шлунка й кишківника.

Якщо в когось із членів походу є хронічні захворювання, специфічні потреби в щоденному вживанні ліків, він сам збирає їх собі. Враховувати варто й індивідуальну чутливість до препаратів під час збору спільної аптечки.

Беремо засоби особистої гігієни

Залежить список елементів з особистої гігієни від того, на скільки днів ви плануєте свою мандрівку. Наприклад, якщо це дві доби, то можна обійтися без шампуню. Список, що брати в похід серед засобів особистої гігієни:

  • тверде туалетне мило — є універсальні моделі, які використовують для тіла, волосся та прання;
  • складні паста й зубна щітка — вони мають бути компактними;
  • вологі серветки й туалетний папір;
  • рушник із мікрофібри;
  • дезодорант або антиперспірант;
  • бальзам для губ, щоб не обвітрити їх;
  • зволожувальний універсальний крем для тіла;
  • хлоргексидин;
  • крем з SPF-фактором.

Якщо у вас залишається місце в рюкзаку, покладіть манікюрні ножиці та пилку, дитячу присипку проти попрілостей, охолоджувальний крем для ніг, що знімає втому. Далі перелік залежить від ваших потреб. Наприклад, жінкам можуть знадобитися тампони чи гігієнічні прокладки. Зручно все це складати в один органайзер, бажано — прозорий. Тоді пошуки потрібних речей будуть займати мінімум часу.

Забезпечуємо комфортну ночівлю

У рюкзаку лежать не тільки речі в похід. Попіклуйтеся про зручну ночівлю на природі.

Каримат потрібен як прошарок між спальником і підлогою намету. Він має теплоізолювальні властивості. Вимоги до нього:

  • двошаровий і щільний;
  • важить до 2 кг;
  • складається легко — може скручуватися чи складатися гармошкою.

Моделі гармошкою для походу доволі практичні. Вони займають мало місця, легко згортаються і можуть поміщатися в рюкзак.

Складніше підібрати спальний мішок, що буде відповідати сезону. Тобто для зими й літа одночасно важко знайти універсальну модель. Головний орієнтир під час вибору цього аксесуару — мінімальна температура, вказана в описі. Якщо ви плануєте йти влітку, то для рівнинної місцевості достатньо буде +8 °C, а для гір — −2 °C. Такі показники не означають, що в горах дійсно вічна мерзлота. Там підвищена вологість повітря, а через це плюсова температура здається не такою й теплою.

Довжину спального мішка теж вибирають індивідуально. Можна додатково залишити близько 10–20 см від власного зросту для зручності. Це ж стосується і ширини. Вибирайте моделі з кишенями всередині. Там ви можете зберігатися ліхтар, смартфон під рукою.

Що взяти із собою в похід у гори обов’язково, так це намет туристичний, що важить небагато й доволі компактний. Знайти такі моделі ви можете на OLX. Вимоги до намету:

  • вологостійкий;
  • легко встановлюється;
  • має штормові розтяжки.

Бажано придбати намет з алюмінієвим каркасом і двома тентами. Так повітря буде правильно циркулювати між вулицею і наметом.

Не переплачуйте за зайве. Якщо ваша мета — підкорити влітку Карпати, купувати альпіністське спорядження не варто. А ось штормові розтяжки не будуть зайвими, навіть якщо метеорологи обіцяють вам штиль. Альтернативою намету може стати відпочинок у притулках, на кемпінгу або в колибах.

Кладемо корисні дрібниці

Перед походом можна купити ліхтарики, краще за все — налобні моделі. Зупиніться на спеціалізованому приладді. Пристрій має тримати зарядку багато годин поспіль та заряджатися від повербанка. Краще мати запасний пристрій для освітлення.

Також вам знадобиться водонепроникний чохол для гаджетів. Туди ви можете покласти телефон, планшет, повербанк, зарядні кабелі тощо. Додаткові корисні предмети, які знадобляться в поході:

  • ремкомплект для одягу та взуття — може містити голку з ниткою, ґудзик, суперклей тощо;
  • запальничка й сірники — їх краще тримати у вакуумному пакуванні;
  • швейцарський ніж або мультитул;
  • мотузка — достатньо буде 3–4 метрів;
  • карабіни й запасні лямки;
  • сокира або лопата.

Усе це займає мало місця. Можете для такого набору дрібниць також придбати окремий органайзер. Тоді речі займатимуть мінімум місця в рюкзаку.

Пакуємо корисні гаджети

Не забувайте виділити місце і для корисних гаджетів, які спростять ваше перебування на природі. Важливий елемент — туристичний навігатор, що легко вміщається в кишені фліски. Невеликий портативний пристрій нагадує за формою кнопковий мобільний телефон, проте має вбудований GPS-модуль.

Не зайвим буде пристрій для очищення води. Це спеціальний фільтр, що позбавить вас необхідності носити із собою запас води. Компактні мембранні прилади прибирають із води хімічні забруднення та мікробіологічні частинки. Один фільтр може забезпечити водою одразу 3–4 дорослі людини. А в середньому його ресурс принадний на 1200 л води.

Надкорисний елемент у поході — повербанк, що допомагає заряджати пристрої. Наприклад, смартфону й ліхтарю без нього не обійтися. Надавайте перевагу великим моделям з акумулятором від 20 мА/год.

Мандрівникам може знадобитись і газовий пальник. Він необхідний тоді, коли ви відпочиваєте в екстремальних умовах, або коли просто не хочете збирати хмиз і деревину в лісі. Пальник із газом всередині гарно заміняє їх. На 1–2 людини можна вибрати звичайний балон і пальник, що надягається на нього зверху. Для підкорення гір уже варто зупинятися на більш потужних моделях, що захищені від вітру й пилу. Краще за інших підходять пропан, бутан і ізобутан. Вони стійкі до низьких температур.

Отже, зібратися в похід можна доволі швидко, якщо ви маєте перед собою чіткий план. Для зручності можете вибирати універсальні похідні речі (намет, каримат тощо), щоб їх можна було використовувати в різні сезони. Якщо в рюкзаку залишається місце, не кваптеся його забивати. Спочатку перевірте, наскільки вам зручно нести таку ношу на спині.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як обрати зубну пасту

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога ✔️ Вивчайте склад, уникайте барвників, ароматизаторів та антибіотиків, але враховуйте особисті потреби, вік та консультуйтеся з лікарем ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.