• Укр
  • Рус

Як навести лад на кухні: найкращі лайфхаки

251
Додати
до обраних
Поділитися

Кухня — місце, де ми зазвичай починаємо свій новий день. Приготування сніданку, розмови з найближчими за запашною кавою або чаєм — усе це відбувається тут. Саме тому дуже хочеться, щоб організація простору на кухні була максимально продуманою, а прибирання — швидким та ефективним. З’ясуємо, що для цього потрібно.

Від чого ще залежить порядок

Складно навести лад за помахом чарівної палички. Правильна організація зберігання на кухні та щоденна турбота про чистоту здатні перетворити цей простір на справжнє місце сили.

Порядок залежить від системності дій та бажання позбутися захаращення. Якщо на кухні все буде розкладено на поличках та переселяться до смітників речі, якими ніколи не користуєтеся, щоденна рутина стане набагато простішою.

Генеральне прибирання та організація системи зберігання

Як робити генеральне прибирання кухні рідше? Усе просто: організуйте порядок та свої звички в такий спосіб, щоби не доводилося прибирати величезні купи сміття та перетворювати вихідні на справжнє випробування. Є декілька простих порад.

Позбавтеся від зайвого

Організація кухні — це не лише вміння розкласти всі речі на поличках та в органайзерах. Знайдіть час на те, щоби передивитися все, що є навіть у найдальших куточках. Можливо, чималу кількість предметів уже давно пора викинути чи віддати.

Приберіться в шафах

Прибирання кухні стане набагато простішим, якщо тут залишаться тільки ті речі, якими ви справді користуєтеся. Тоді все потрібне буде під рукою, а розв’язання побутових питань буде набагато простішим.

Чистка меблів і побутових приладів

Меблі необхідно протирати від пилу (якщо це м’які — також пилотяжити). Плиту, духову шафу, мікрохвильову піч та інші прилади треба очищувати з губкою та засобами від жиру.

Миття підлог

Прибирання на кухні завжди ускладнюється постійною потребою в очищенні підлоги. Зручно використовувати для крихт та іншого бруду невеликі акумуляторні пилотяги замість віників. Після цього буде достатньо помити підлогу.

Розсортуйте кухонне приладдя

Знову наголосимо на тому, що організація кухонного простору — ключ до швидкого прибирання. Впорядкуйте зберігання в кухонних ящиках та шафках. Сортування кухонного приладдя буде набагато простішим, якщо використовувати такі девайси, як органайзери для речей, коробки, сушка для посуду, підвісні системи зберігання на рейлінгах, стійки для келихів та під ножі тощо. Зараз є дуже цікаві рішення для зберігання на кухні, які зекономлять і час, і простір.

Розкладіть продукти в контейнери

Правильна організація на кухні також передбачає розкладання готової їжі та круп, цукру, солі тощо в контейнери та баночки. По-перше, це гігієнічно, а по-друге — дуже зручно. Якщо хочете естетичного вигляду, вибирайте місткості в одному стилі.

‎Не бійтеся в питаннях побуту делегувати задачі. Така послуга, як клінінг, значно заощадить ваш час. До того ж спеціалісти використовують професійні засоби та техніку, тому генеральне прибирання буде більш якісним. Вам залишиться тільки піклуватися про щоденне наведення чистоти.

Правила щоденного прибирання

Навіть якщо робота й родина займають багато часу, не нехтуйте щоденним прибиранням. Підтримання чистоти не лише спрощує побут, а й підіймає настрій, бо так приємно насолоджуватись їжею та спілкуванням на чистій кухні.

Правило 5 хвилин

Дотримуйтеся простого правила: якщо якусь справу щодо прибирання можна зробити протягом п’яти хвилин — не відкладайте її на потім. Скласти кухонне приладдя до шафок та шухлядок, протерти стіл після сніданку чи помити фрукти — усе це робиться за лічені хвилини. Потім не доведеться робити все й одразу, якщо просто не лінуватися.

Мийте посуд у кінці дня

Не найкращий варіант початку дня — прокинутись і побачити в раковині купу брудного посуду, серед якого ще й улюблені чашки й тарілки. Тож намагайтеся вимити їх ще звечора, а якщо є посудомийна машинка — запустити її в кінці дня.

Слідкуйте за чистотою плити

Брудна варильна поверхня одразу впадає в очі. До того ж відчищати плиту від залишків їжі, що знаходилися на ній протягом кількох днів, доволі складно. Тому раціональне рішення — після приготування виділити декілька хвилин, щоби повернути поверхні привабливий вигляд.

Чистити крани одразу

Відчуття чистоти багато в чому залежить від стану металевих змішувачів та раковини. Намагайтеся чистити крани у міру забруднення. Використовуйте для цього спеціальні засоби або оцет.

Ставте маленькі цілі

Системність грає важливу роль у підтриманні чистоти. Ставте собі щоденні невеличкі задачі, спрямовані на наведення ладу. Тоді питання щодо того, як прибрати кухню, не буде надто складним, адже ви постійно робите маленькі кроки. Наприклад, понеділок можна присвятити очищенню поверхонь, у вівторок розкладати продукти в контейнери, у середу помити вікно тощо.

Не захламлюйте робочу поверхню

Продумана організація зберігання в кухонних шафах допоможе тримати робочу поверхню вільною. Це одразу створює відчуття ладу, до того ж не доведеться шукати місце для каструль чи іншого приладдя, коли вирішили приготувати якусь страву.

Слідкуйте за терміном придатності продуктів

Тримати вдома прострочені продукти — це як мінімум небезпечно для здоров’я. Регулярно переглядайте, що написано на пакуванні, та одразу викидайте зайве.

Користуйтеся захисним екраном та накладками для газової плити

Є ще одна порада, яка актуальна лише в тому випадку, коли ви дуже багато готуєте й витрачаєте чимало часу на відтирання бруду. Можна придбати захисний екран і накладку на плиту — і тоді поверхні залишаться ідеально чистими.

Підтримка порядку та корисні ідеї для зберігання на кухні насправді мають не тільки практичне значення. Ви отримуєте відчуття затишку, впорядкованості та комфорту, адже лад у голові часто починається з наведення ладу вдома.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як доглядати за тату

Як доглядати за тату: весь процес поетапно

Як доглядати за тату? ✔️ Весь процес поетапно: обгортання, обробка, загоєння ✅ Детальніше читайте ➤ Блог OLX.ua.