Чому гріється холодильник: найпоширеніші причини

1228
Додати
до обраних
Поділитися

Холодильник — побутова техніка, яка є практично в будь-якому будинку. Злам стає справжньою проблемою, і в багатьох випадках несправності спричинені перегріванням. Чому гріється холодильник? Поговоримо про найбільш розповсюджені причини.

Чому гріється холодильник: особливості будови

Чому гріється холодильник: особливості будови | Блог OLX

Будова холодильників є такою, що охолодження в одному місці провокує появу тепла в іншому, і навпаки. Тож у цілому зовнішнє нагрівання техніки є цілком нормальним процесом. А ось уже перегрівання, через яке порушується робота агрегатів, потребує ремонту.

Холодильник може нагріватися в районі або задньої стінки, або бічної. Перший варіант більше характерний для застарілих моделей, і нагрівання ззаду за умови нормальної температури в камері — не привід для хвилювань. Нові холодильники мають конденсатор збоку, тому в цьому місці наявність тепла теж є нормою.

Розташування компресора й конденсатора

Отже, є випадки, коли виділення тепла холодильником уже не можна вважати нормальним, адже тепловіддача стає підвищеною. Чому гріються стінки холодильника? Варіанти нагрівання та ймовірні причини будуть залежати від типу та моделі побутової техніки. Є три можливі сценарії.

Нагрів із боків

Нагрівання збоку — дуже поширений варіант, який не надто помітний під час щоденного використання. Але надмірна тепловіддача стає відчутною, якщо вмикаєте вперше або розморожуєте холодильник.

Чому нагріваються стінки холодильника збоку? Якщо віддача тепла відчувається і під час звичайного використання, ймовірніше за все, прилад розташований близько до стін або перевантажений компресор.

Нагрів задньої стінки

Якщо конденсатор розташований ззаду, помітити надмірне нагрівання не так просто, адже таке розташування провокує складнощі з доступом до цього місця. Інколи перегрівання може бути пов’язане з наявністю пилу — хоча б два рази на рік треба мити ґрати.

Нагрів між камерами

Невеличке нагрівання між камерами є нормою, адже перегородка між холодильною та морозильною камерами має теплоізоляцію, проте смужка тепла все ж таки можлива. Коли інших підтверджень про несправність немає, хвилюватися не варто.

Чи може холодильник, що нормально функціонує, нагріватися не на зовнішній поверхні, а на внутрішній? Сам принцип роботи техніки виключає таку можливість, адже для забезпечення низької температури всередині є теплоізоляційний шар. Єдиний елемент, що нагрівається на внутрішній поверхні, — лампочка. Але за умови нормального функціонування після зачинення дверцят вона має згаснути.

Як зрозуміти, що прилад вийшов із ладу?

Як ви вже зрозуміли, той факт, що нагрівається холодильник із зовнішнього боку, — ще не привід викликати майстра. Однак бувають ситуації, коли допомога спеціалістів справді потрібна. Варто не зволікати та шукати професійний ремонт холодильників, коли з’являються незвичні звуки, температура в камерах знаходиться за межами норми тощо.

Ми з’ясували, що факт нагрівання стінок холодильника — зовсім не свідоцтво несправності. Частіше за все це навіть показник нормального функціонування побутової техніки, як і невеличка вібрація. Якщо ж не помічаєте виділення тепла на стінках та незначного руху компресора, це привід запідозрити ламання.

Причини сильного нагріву стінок холодильника

Є ситуації, коли холодильник гарячий, але причини не пов’язані ні зі звичайним функціонуванням, ні зі зламом. Тоді достатньо прибрати чинник, що провокує перегрівання, — і проблему буде вирішено. Чому гріються стінки холодильника? Бувають такі причини:

  • порушення рекомендацій виробника під час встановлення холодильника — передусім розташування близько до стін, кухонних плит, батарей опалення;
  • завантаження великої кількості продуктів;
  • розміщення гарячих продуктів;
  • сильне зледеніння у морозильній камері;
  • повне розморожування;
  • часте відкривання/закривання дверцят;
  • нещільне закриття;
  • висока температура в приміщенні;
  • витік фреону.

Підозрювати витік фреону варто в останню чергу. Щоби з’ясувати, чому холодильник гарячий, спочатку перевірте всі інші перелічені причини. Виключивши їх, можете сміливо викликати майстра для ремонту. Якщо справа дійсно у фреоні, доведеться паяти місце витоку та повторно заправляти елемент.

Також причини, пов’язані з безпосередньою потребою в ремонті, можуть полягати в тому, що деформувались ущільнювальні гумки. Тоді потрібні заміна чи ремонт елементів.

Що робити, щоби холодильник не перегрівався?

Не нехтуйте інструкцією з експлуатації, адже більшості несправностей можна оминути, якщо правильно користуватися холодильником. Дотримання правил, які провокує виробник або які належать до загальних норм щодо використання побутової техніки, — запорука довгої безперебійної роботи. Цілком логічно, що в першу чергу потрібно позбутися всіх перерахованих вище причин перегрівання.

Коли йдеться про дотримання правил щодо відстані від стін, найчастіше це 5–10 см. Навіть якщо плануєте вбудовувати холодильник, рекомендація все одно залишається актуальною. Також не потрібно ставити цей різновид кухонної техніки поруч із газовими чи електроплитами, радіаторами та іншими приладами, що виділяють тепло.

Не завантажуйте холодильник надмірно великою кількістю продуктів та гарячими стравами. Вчасно знімайте наледь у морозилці, слідкуйте за щільним закриттям дверцят. Намагайтесь утриматися від занадто частого відкривання холодильника та підтримуйте на кухні комфортну температуру повітря, час від часу провітрюючи або вмикаючи кондиціонер. Але навіть якщо, попри дотримання всіх рекомендацій, не вдалось уникнути несправності, фахівці допоможуть зі швидким та результативним ремонтом.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як доглядати за тату

Як доглядати за тату: весь процес поетапно

Як доглядати за тату? ✔️ Весь процес поетапно: обгортання, обробка, загоєння ✅ Детальніше читайте ➤ Блог OLX.ua.