Як прати рюкзак у пральній машині: найголовніші поради

209
Додати
до обраних
Поділитися

Чи замислювалися ви коли-небудь над тим, скільки бруду може накопичувати звичайний рюкзак? Очевидним є одне: його потрібно регулярно й ретельно прати. Робити це вручну не надто зручно, тож пральна машина стає справжнім порятунком. Але як прати рюкзак у ній і чи можна взагалі? З’ясуємо найголовніші нюанси.

Чи можна прати рюкзак у пральній машині?

Відповісти однозначно на це питання не можна, адже все залежить від матеріалу, конструкції, наявності прикрас тощо. У будь-якому випадку варто орієнтуватися на етикетку — там вказано, як прати рюкзак у пральній машині (зокрема в якому температурному режимі) та чи дозволено це взагалі. Важливо звернути увагу на такі нюанси:

  • в машинці не варто прати шкіряні аксесуари та моделі з водовідштовхувальної тканини (останні втратять свої властивості);
  • коли занурення у воду під забороною, просто протирайте рюкзак за допомогою ганчірки з милом, більш інтенсивно обробляючи забруднені місця;
  • якщо загубили етикетку й не маєте точної інформації щодо особливостей прання, спробуйте зробити це вручну із засобом для очищення на невеликій непомітній ділянці.

Принциповий момент — прати рюкзаки в машинці окремо від інших речей, навіть якщо вони ідентичні за кольором та матеріалом. Є ризик, що замки й молнії зіпсують одяг, також аксесуар може полиняти. До того ж у барабані має бути достатньо місця для ефективного ополіскування.

Як випрати шкільний рюкзак у машинці?

Як правило, найбільш інтенсивно забруднюються аксесуари для школярів. Тож як прати шкільний рюкзак? Поговоримо про підготовку, вибір мийних засобів та режиму.

Підготовка до прання

У процесі підготовки до прання краще перечитати ще раз рекомендації на етикетці. Після цього виконайте декілька нескладних маніпуляцій:

  • дістаньте з рюкзака всі речі, ретельно перевіривши кожну кишеню (бажано також вивернути аксесуар, щоби пересвідчитись);
  • якщо є твердий каркас, його теж потрібно зняти;
  • приберіть усі ремені, прикраси, дармовиси, які є можливість зняти;
  • перед пранням бажано почистити кутки рюкзака за допомогою пилосмоку, адже в цих зонах часто накопичуються крихти та інше сміття.

Ретельно огляньте рюкзак і подивіться, чи не стирчать із нього нитки. Якщо це так, обережно обріжте їх.

Вибір мийних засобів

Припустимо використовувати мийний засіб, який є для вас звичним. Проте обов’язково враховуйте матеріал та колір рюкзаків, адже вибір може залежати також і від цього.

Що краще застосовувати: порошок чи гель для прання? Експерти радять надавати перевагу другому варіанту, особливо коли йдеться про синтетичні матеріали. Це пов’язано з тим, що через свої фізичні властивості порошок може не розчинитися та застрягти у швах. У випадку з гелем така ситуація виключена. Якщо ж у вас аксесуар із натуральної тканини (як-от бавовна), спробуйте використовувати капсули.

Вибір режиму прання

Краще за все не прати рюкзак за температури вище 40°C, адже гаряча вода може затримати забруднення в матеріалі. Загальні рекомендації є такими:

  • використовувати режим делікатного прання;
  • вимкнути віджимання;
  • в ідеалі вкласти рюкзак у мішок для прання;
  • вмикати додаткове ополіскування, віджим також потрібно прибрати.

Важливо, щоби вода самостійно стікала з виробу, адже надто інтенсивні маніпуляції можуть зіпсувати форму.

Як позбутися складних забруднень

Перелічені вище рекомендації актуальні, коли йдеться про звичайне прання для позбавлення від бруду, який так чи інакше накопичується на поверхні. Але що робити, якщо пляму не вдається вивести у звичайному режимі? Стануть у пригоді такі поради:

  • скористатися плямовивідником або рідким засобом для прання;
  • потерти місце забруднення, але це залежить від виду тканини;
  • за потреби повторити прання в машинці.

Також будуть корисними декілька лайфхаків, що знадобляться, щоби вивести розповсюджені варіанти забруднень:

  • сліди кулькової ручки — прикладіть спонж або вату, змочені в спирті, дочекайтеся часткового переходу чорнила на тампон, замініть його на новий та повторюйте маніпуляцію до повного виведення;
  • жуйка — достатньо покласти рюкзак у морозильну камеру, адже під впливом холоду жувальна гумка втрачає свої властивості та починає кришитися;
  • жир — для синтетичних виробів використовуйте спирт чи спиртовмісні засоби, а ось для мембранних або бавовняних аксесуарів підійдуть господарське мило та сіль.

Якщо не виходить позбутися певних плям у домашніх умовах та боїтеся зіпсувати виріб, краще за все віднести його в хімчистку. Використання професійних засобів і технологій дасть можливість вашому рюкзаку виглядати так, ніби ви його щойно купили.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як обрати зубну пасту

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога ✔️ Вивчайте склад, уникайте барвників, ароматизаторів та антибіотиків, але враховуйте особисті потреби, вік та консультуйтеся з лікарем ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.