• Укр
  • Рус

Як вибрати келихи: види для різних випадків

467
Додати
до обраних
Поділитися

Дегустація алкогольних напоїв — справжнє мистецтво, і підбір спеціального посуду для кожного різновиду допомагає повною мірою розкрити смак, аромат, відчути найтонші нотки. Келихи можуть відрізнятися формою, об’ємом, висотою, і краще за все мати в домашньому барі принаймні декілька різновидів. Що потрібно знати про види бокалів і їх призначення? Розберемося з найголовнішими тонкощами.

Які види посуду для напоїв бувають

Перш ніж розглянути різновиди тари для кожного з розповсюджених різновидів алкоголю, поговоримо про те, який взагалі посуд для напоїв існує.

Келих

Що таке келих? Це скляний посуд, конструкція якого складається з ніжки, чаші й підставки та який візуально нагадує тюльпан. Такий варіант найбільш актуальний для шампанського та вина. Проте є також і коньячні, горілчані та коктейльні келихи, тож і об’єм посуду може значно відрізнятися. Загалом він має доволі широкий діапазон — від 25 до 850 мл.

Склянка

Склянка являє собою посуд циліндричної форми без ручки. Є найрізноманітніші види стаканів, що можуть використовуватися для холодних і гарячих напоїв — як алкогольних, так і безалкогольних. Якщо говорити про стандартні склянки, їх об’єм складає 200–250 мл. Водночас розміри можуть коливатися в менший або більший бік.

Є і дуже нестандартні стакани. Наприклад, тумблер виготовлений із випуклим дном, завдяки чому його неможливо поставити на поверхню. Також склянки можуть бути в поперечному перерізі не круглими, а овальними, квадратними.

Чарка

Чаркою називають невеличкий келих, що має низьку ніжку. Найчастіше такий посуд застосовують для міцних алкогольних напоїв, у тому числі настоянки, наливки, горілки. Стандартний об’єм тари складає 50–75 мл.

Стопка

Коли говорять про стопку, мають на увазі невеличку склянку з гладкими стінками. Як і попередній варіант, вона використовується для міцних напоїв, бренді, наливок, які прийняти пити одним махом. Зазвичай її об’єм дещо більший, ніж у чарки, — 100 мл.

Які мають бути келихи для вина

Чи не найскладнішою є інформація про різновиди бокалів, адже той чи інший тип вибирають залежно від того, про яке вино йдеться.

Як виглядає келих для білого вина

Келих для білого вина зазвичай має витягнуту форму та зверху трохи звужується. Зовнішній вигляд ніжки відрізняється — вона може бути як тонкою та високою, так і більш низькою та товстою. Проте загалом конструкція має бути такою, аби напій не грівся в руках, адже біле вино заведено подавати холодним. Розповсюдженими є такі моделі келихів:

  • рислінг — невеликий посуд (300 мл), візуально нагадує універсальний, також підійде для рожевих вин;Рислінг | Блог OLX
  • шардоне — форма є кулястою, а низ — у формі ромба, що допомагає ідеальному розкриттю смакових якостей та аромату;Шардоне | Блог OLX
  • флер — використовується для таких білих вин, як совіньйон блан, сотерн, семільйон, зверху дещо розкривається, і це дає можливість відчути характерну кислинку.Флер | Блог OLX

Об’єм посуду складає 200–250 мл (буває дещо більше), але загалом він невеликий. Це пов’язано з тим, що білі вина заведено пити з компактних келихів.

Які мають бути келихи для червоного вина

Дуже розповсюджені види келихів — ті, які призначені для червоного вина. Об’єм такого посуду складає максимум 300 мл (хоча й бувають ексклюзивні моделі об’ємом навіть 820 мл). Тонке скло, подовжена ніжка, округла форма — основні характеристики келихів. Є такі популярні варіанти:

  • каберне — такі сорти, як бордо, каберне, мерло, мальбек, совіньйон, заведено пити з посуду у формі тюльпана, що має значний об’єм (700–800 мл), адже велика чаша допомагає добре розкрити аромат;Каберне | Блог OLX
  • піно нуар — підходить для більш ніжних червоних вин, як-от піно нуар чи неббіоло, за формою нагадує шар, краї та чаша заокруглені;Піно нуар | Блог OLX
  • сіра/шираз — форма видовжена, а краї заокруглені, завдяки чому ягідний аромат добре розкривається.Сіра/шираз | Блог OLX

Звуження форми допомагає розпізнати тонкі нотки запахів, а висота ніжки, як і у варіанті для білих вин, запобігає нагріванню напою.

Яку форму мають бокали для ігристих вин

Шампанське заведено пити з посуду об’ємом 140 або 180 мл. Яку форму мають бокали для ігристих вин? Тара відрізняється витягнутою формою зі звуженим верхом. Ці келихи для вина спеціально розроблені у такий спосіб, щоби напій не видихався, а бульбашки затримувались. Є декілька варіантів келихів для шампанського:

  • ограновані — відрізняються більш ефектною подачею завдяки грі світла;
  • без гранки — підійдуть для поціновувачів нейтральної класики.

Моделі можуть бути такими:

  • «‎Шампанське блюдце», шале, «Марія-Антуанетта» — незвичний різновид, що має широку чашу (через це бульбашки швидко зникають), особливо ефектно буде поставити декілька таких келихів у піраміду‎, проте зараз використовується не дуже часто;«‎Шампанське блюдце», шале, «Марія-Антуанетта» | Блог OLX
  • тюльпан — порівняно широкий (але не такий, як «Шампанське блюдце») та водночас видовжений;Келих тюльпан | Блог OLX
  • флют — класичний вузький посуд на тонкій довгій ніжці, у ньому бульбашки випаровуються дуже повільно.Келих флют | Блог OLX

Тож у випадку з ігристими винами вибирати той або інший різновид варто залежно від власних смаків та формату події.

Є цікавий лайфгак: етикет дозволяє пити ігристі вина з келихів для білих.‎

Келихи для кріпленого вина: головні особливості

Особливість подачі кріплених вин полягає в тому, що вони вимагають посуду з невеликим об’ємом, адже йдеться про доволі міцний алкоголь. Є такі припустимі варіанти:

  • келих для порто — тара об’ємом 80–100 мл, призначена для вживання портвейну, візуально нагадує звичайний витягнутий бокал на ніжці, але меншого об’єму;Келих для порто | Блог OLX
  • келих для хересу (шері) — має об’єм 60 мл, конічну форму та зазвичай прикрашається вишнею.

Херес вміщує до 20 % спирту, тому його не радять пити з великого посуду. Краще за все смакувати такими напоями потроху.

Якщо ви чи ваші гості не визначились, яке саме вино пити, є універсальне рішення. Такий посуд має форму тюльпана та доволі великий об’єм (інколи 500 мл). Як називається келих для дегустування вина? Спільної назви немає, адже і в цьому різновиді є свої варіанти. Один із популярних — Schott Zwiesel Sensus.

Різновиди келихів для коктейлів

З’ясовуючи, які бокали для чого, чи не найскладніше розібратися з коктейльними, бо вони справді дивують незвичністю форм. Серед найбільш поширених:

  • для кавових алкогольних коктейлів та біксів — форма нагадує тюльпан чи конус, ніжка є короткою та зазвичай наявна ручка, підходить для гарячих та холодних напоїв;
  • для маргарити — має широку горловину, що потрібна для солі й цукру, також підходить для тропічних коктейлів та дайкірі;
  • сауер — келих має середній об’єм, стандартну витягнуту форму та призначений для коктейлів із кислим смаком, також у ньому можна подати віскі;
  • для мартіні — модель із широкими краями, завдяки яким коктейль можна прикрасити льодом, фруктами тощо;
  • харрікейн — незвичний грушоподібний посуд із короткою ніжкою, у ньому подають коктейлі, які збивають у блендері.

Ще один варіант подачі коктейлів — стакани. Які для чого потрібні? Загалом розібратися не надто складно, адже, як правило, використовують три варіанти:

  • коллінз — стандартна висока склянка, підійде для клаб-міксів та фізів;
  • хайбол — доволі широка та порівняно висока модель, найбільш актуальна для прохолодних коктейлів;
  • шот — це невеличка стопка, що підійде для шутерів, тобто міцних коктейлів.

Коктейлі можна подавати в найрізноманітніших келихах. Остаточний вибір буде залежати від особливостей подачі (з трубочкою, льодом, фруктами тощо) та міцності.

Чарки та келихи для міцних напоїв

Для міцних напоїв підійдуть як нестандартні склянки, так і звичайні чарки:

  • олд фешн — у ньому найкраще пити однойменний коктейль, а також ром чи віскі з додаванням льоду;
  • гленкерн — вишукана модель, яка візуально нагадує наполовину склянку, наполовину келих, призначена для односолодового віскі (п’ють без льоду) та забезпечує завдяки формі концентрацію ароматів на краю;
  • чарка — може бути з ніжкою чи без неї, має стандартну форму та підходить для горілки, настоянки, наливки, лікеру тощо.

Є певна підгрупа келихів, призначених саме для бренді та віскі, — сніфтери. Вони нагадують посуд для вина, але мають низьку ніжку.

З чого пити пиво?

Смакування пивом теж передбачає певні традиції. У різні періоди історії келихи були виготовлені з кераміки, металу, дерева, але зараз стандартне рішення — скляний келих. Водночас пивні бокали можуть бути в трьох варіантах:

  • конічна пінта — звичайний келих, що має форму конуса;
  • пінта Nonik — більша за розмірами, ніж попередня, на краях є незначні потовщення;
  • ірландська пінта — за формою нагадує тюльпан, є трохи заокругленою.

Ще одне рішення для пінного напою — пивний кухоль. Він більше характерний для країн пострадянського простору й має ручку, завдяки якій тару зручно брати, до того ж вона не нагрівається.

Вибір «‎правильного» посуду для того чи іншого‎ напою — не лише питання естетики чи правил сервірування. Це також допомагає повною мірою відчути всі смаки та аромати й отримати справжнє задоволення.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Долаємо осінню депресію

Долаємо осінню депресію: сезонні лайфхаки

Як подолати осінню депресію та залишатися в гармонії з собою? ✔️ Лайфхаки, що допоможуть зберегти позитивний настрій і енергію в прохолодні дні. ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.