• Укр
  • Рус

Влітку не спекотно, а взимку не холодно. Як обрати тканину на кожну пору року.

166
Додати
до обраних
Поділитися

Стиль, зручність та правильно підібрані тканини — три кити, на яких стоїть ваш комфорт у будь-яку погоду та у будь-якій компанії. Взимку буде тепло, але й елегантність образу нікуди не зникне. А влітку одяг не прилипне до тіла, і навіть найменший вітерець проникатиме крізь тканину й даруватиме приємну прохолоду. Тож, поки ви не розпочали шукати трендові штани карго чи новеньку максісукню на OLX, розберемося спершу у тканинах.

Як обрати тканину на кожну пору року

Синтетичні та натуральні тканини: основні відмінності, переваги та недоліки

Поява синтетичних тканин у ХІХ ст. зробила моду швидшою і доступнішою, саме тому ми можемо купувати стильні джинси щороку. Крім того, тепер зручніше підбирати одяг відповідно до різних потреб і можливостей.

Синтетичні тканини можна знайти всюди — для домашнього декору, одягу, постільної білизни та навіть у комерційних приміщеннях. Вони, безумовно, мають такі переваги, як довговічність, можливість масового виробництва та стійкість до плям і води. Але й достатньо недоліків, найбільший і найнебезпечніший з яких — те, що синтетичні матеріали не переробляються! Тому потрапляють на сміттєзвалище, де їм потрібно від 20 до 200 років, щоб розкластися на менші частини, що називаються мікропластиком. Ці крихітні шматочки пластикових волокон потрапляють у воду, їжу, а також у дику природу та її харчові ланцюги.

Як вибрати тканину: усе що потрібно для цього знати
А як щодо натуральних тканин? Вони зберігають пристойний вигляд значно довше, ніж синтетика, та розкладаються швидше. Попри це, їхнє виробництво теж може зашкодити планеті. Наприклад, під час обробки рослини хімічними речовинами чи у разі недбалого поводження з овечками, із шерсті яких виробляють найтеплішу жилетку, що передалася вам ще від бабусі. Попри це, є виробники, які такого уникають.

Обидва типи тканини дуже відрізняються з точки зору повітропроникності, ваги, чутливості шкіри, міцності, вартості та поглинання. Щоб адекватно порівняти натуральні й синтетичні тканини, розглянемо найпопулярніші види кожної з них.

Як обрати тканину на кожну пору року фото 2

Синтетичні тканини

Синтетика — це штучні тканини, створені за допомогою хімічних процесів. Серед популярних синтетичних волокон — поліестер, віскоза, спандекс і мікрофібра.

Поліестер

Серед синтетичних тканин він найпопулярніший. І недаремно, бо дуже м’який, міцний і швидко висихає, а також легко підтримує свою форму та не залишає вм’ятин. Саме поліестер добре поєднується і з натуральними волокнами, як-от бавовна чи вовна, і зі штучними волокнами, щоб підвищити довговічність і полегшити прання тканини.

Серед мінусів: поліестер не пропускає повітря, погано вбирає рідину, тому він — не найкращий варіант для одягу в літню пору.

Віскозне волокно

Це напівсинтетичне волокно з регенерованої целюлози. Під час його виробництва використовують хімікати: гідроксид натрію та сірковуглець. Віскоза дуже міцна, блискуча і гнучка, тому з неї можна пошити навіть найвибагливішу блузу на показ мод у Парижі.

Сонце цій тканині нітрохи не зашкодить, тож запрошуємо підшукати собі на літній сезон сукню із віскози у розділі «Мода та стиль».

Мінуси: одяг доведеться часто прасувати, бо він дуже легко мнеться.

Спандекс

Еластичність — ключова характеристика цієї тканини. Завдяки міксу декількох типів волокон він має чудову здатність розтягуватися. Серед переваг: легкий, дозволяє шкірі дихати, а тілу — активно рухатися. Саме тому його використовують для пошиття спортивного, туристичного одягу або купальних костюмів. Спандекс змішують і з іншими тканинами для виробництва джинсів, шкарпеток чи суконь.

Не рекомендуємо сушити одяг із цієї тканини під прямим сонячним промінням, бо буде жовта пляма!

Мікрофібра

У конкурсі найтонших ниток мікроволокно займає перше місце. Воно навіть тонше від людської волосини: його діаметр складає 10 мікрометрів. Цю синтетичну тканину можна виткати настільки щільно, що ні вітер, ні дощ, ні холод не проникнуть через волокна, тому вона ідеальна для пошиття плащів. Крім того, мікрофібра пропускає повітря, і волога може швидко випаровуватися.

Мінуси: погано витримує високу температуру.

До синтетики загалом можна дописати ще один вагомий мінус: у людей із чутливою шкірою може виникати алергія, тож будьте уважними й перевіряйте це перед купівлею.

Натуральні тканини

Тварини, рослини та мінерали утворюють волокна, які можна використовувати для виробництва текстилю. Серед найпопулярніших — бавовна, вовна, шовк і льон.

Бавовна

А ви знали, що 40% одягу у світі виробляють із бавовни? Тепер точно знаєте. Ця натуральна тканина надзвичайно м’яка завдяки целюлозі у складі. На OLX можна знайти улюблену піжаму з бавовни, яка буде зігрівати у холодні ночі. Також така тканина гіпоалергенна, тому підходить для дитячого одягу чи людям із чутливою шкірою.

Мінуси: мнеться й не витримує прямих сонячних променів, тож необхідно сушити у приміщенні, аби уникнути жовтих плям.

Вовна

Вона виготовляється із шерсті овець, кіз, альпак, лам та інших тварин. Якщо потрібно зігрітися, то ця тканина гарантовано додасть вам тепла — обирайте з вовни светри, шалики, шапки або рукавички. А от за що її справді всі люблять, це за стійкість до забруднень: шерсть не вбирає бруд і пил.

Проте є вагомий недолік: вовна всотує запахи, тому тримайтеся якомога далі від McDonald’s, якщо не хочете пахнути, як картопля фрі. А також, хоч вона й не брудниться, але вимагає особливо дбайливого ставлення та догляду.

Шовк

Технологія виготовлення шовку дуже складна. У цьому головну роль виконують гусениці, які загортаються у кокон. З одного кокона отримують від 300 до 1000 метрів шовкового волокна. Відчуття розкоші з’являється одразу, як тільки доторкнешся до цієї м’якої тканини. Шовк відводить вологу, тому підійде для будь-якої пори року: влітку збереже прохолоду, а взимку зігріє.
Мінуси: ця ніжність потребує дбайливого ставлення, тож будь-яка неуважність може залишити пляму на вашій шовковій сорочці.

Льон

Найдревнішою тканиною у світі вважається льон: на згадки про нього натрапляємо ще в історії Стародавнього Єгипту. Цю тканину виробляють із волокон стебла льону. Якщо обираєте легкий та міцний одяг на спекотну погоду, то рекомендуємо саме цю тканину. Льон гіпоалергенний, як усі натуральні тканини, та не перешкоджає шкірі дихати.

Важливо: не періть одяг із льону у гарячій воді, інакше він зсядеться.

Як обрати тканину на кожну пору року фото 3

Тканини, як і люди, мають свої слабкі сторони, але й безліч унікальних переваг. Важливо помічати обидві, але любити за переваги! Адже, як тільки ви розпочнете їх помічати, то й увесь гардероб стане практичним, потрібним і улюбленим. А підібрати одяг для походів у гори зі спандексу або шовкову постільну білизну вам завжди допоможе OLX!

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як доглядати за тату

Як доглядати за тату: весь процес поетапно

Як доглядати за тату? ✔️ Весь процес поетапно: обгортання, обробка, загоєння ✅ Детальніше читайте ➤ Блог OLX.ua.