• Укр
  • Рус

Скакалки: які бувають та як вибрати?

219
Додати
до обраних
Поділитися

Скакалка — це спортивний снаряд, що має багато функцій. З його допомогою можна схуднути та поліпшити спортивні показники. Ми розповімо, які види бувають та як правильно вибрати скакалку, виходячи з ваших фізичних параметрів і цілей. Також ви дізнаєтесь, чи можна схуднути за допомогою скакалки.

Користь скакалки

Звичайний шнур із ручками може принести багато користі спортсмену, адже вправи зі скакалкою — це відмінне кардіо тренування, що може розвинути:

  • координацію;
  • швидкість;
  • витривалість.

Цей снаряд використовують у багатьох видах спорту, наприклад, під час тренувань у кросфіті, боксі, єдиноборствах, фітнесі. Чи допомагає скакалка схуднути? Такі тренування належать до високоінтенсивних, вони допомагають швидко позбутися зайвої ваги. Дуже просто схуднути за допомогою скакалки, адже за 30 хвилин стрибків можна спалити до 300–400 калорій (цей показник буде залежати від ваги спортсмена). 10 хвилин стрибків на скакалці для схуднення — це еквівалент 30 хвилин бігу. Ці вправи також дуже корисні для серцево-судинної системи. Вправи на скакалці не потребують додаткових снарядів, також до її переваг можна віднести компактність — можна тримати себе в тонусі будь-де: вдома, у залі, на свіжому повітрі. Якщо ви маєте захворювання серцево-судинної системи, тоді перед початком тренувань на скакалці радимо проконсультуватися з лікарем. Не варто практикувати такі вправи за наявності захворювань кісткових тканин та хребта.

Види скакалок

Перед тим, як вибрати скакалку, необхідно зрозуміти, який різновид потрібен саме вам.

Класична

Класичний варіант підійде як для новачків, так і для досвідчених спортсменів. Його використовують для схуднення та для розвитку витривалості. Це універсальна модель для аеробіки, кросфіта, фітнесу, боксу.

Атлетична

Атлетична скакалка — гарний варіант для додаткового прокачування м’язів плечового пояса й рук. Довжина такого снаряда не регулюється, вага складає приблизно 3 кг. Його не використовують для швидкісних тренувань. Атлетичну скакалку мають вибирати лише досвідчені спортсмени, новачкам вона не підійде.

Швидкісна

Швидкісні моделі ідеально підходять для розвитку витривалості та швидкості, а також для схуднення. Руків’я мають спеціальні кріплення, а також систему кулькових підшипників. Це допомагає набирати високу швидкість обертів. Можна використовувати різну довжину кабелю. Початківцям буде складно тренуватися зі швидкісною скакалкою, це снаряд для спортсменів із середнім рівнем підготовки.

З лічильником

Скакалка може бути обладнана лічильником, що показує кількість стрибків та кількість калорій, що були спалені під час тренування. Якщо ви бажаєте щоденно відстежувати свій прогрес, щоб досягти певної мети, треба вибрати скакалку з електронним лічильником. Він буде показувати й кількість стрибків, і кількість калорій. Модель із механічним лічильником показує лише кількість стрибків.

Скакалка | Блог OLX

 

Як підібрати скакалку за матеріалом?

Велике значення під час вибору інвентарю буде мати матеріал виготовлення руків’я та шнура — це допоможе підвищити ефективність стрибків зі скакалкою

Матеріал руків’я

Руків’я скакалки можуть бути:

  • пластиковими;
  • дерев’яними;
  • металевими.

Якщо вас цікавить втрата зайвої ваги або підтримання здоров’я на належному рівні, вам потрібна модель із легкими металевими або пластиковими ручками. Завдяки важким ручкам можна краще пропрацювати м’язи плечового поясу, передпліччя та рук. Скакалки з важкими ручками підійдуть для тренувань єдиноборців.

Матеріал шнура

Для виробництва шнура використовуються як натуральні, так і синтетичні матеріали.

Гума

Гумові шнури не еластичні, але достатньо міцні та зносостійкі, вони підходять для спортсменів із високим рівнем підготовки.

Шкіра

Шнури з натуральної шкіри мають середню вагу, вони не схильні до плутання. Шкіряні скакалки підійдуть як професіоналам, так і спортсменам початкового рівня. Зазвичай їх використовують боксери та кросфітери.

Нейлон

Нейлоновим шнуром легко управляти, він доволі легкий. Цей матеріал зазвичай вибирають спортсмени початкового рівня для базового відпрацювання техніки.

Полівінілхлорид (ПВХ)

ПВХ-шнури м’які та легкі, тож їх вибирають новачки в спорті. Завдяки таким моделям дуже легко навчитися, як стрибати на скакалці правильно.

Силікон

Гнучкий силіконовий шнур підійде для жироспалювання та тренувань із фітнесу.

Мотузка

Наповнювачем мотузки є лавсановий шнур, що обплетено поліпропіленовою ниткою. Така мотузка буде дуже еластичною та підійде для виконання базових вправ.

Наявність підшипників

Моделі з підшипниками — найкращий варіант для спортсменів, адже завдяки цьому елементу конструкції можна збільшити швидкість обертання і, відповідно, кількість стрибків. Також шнур у снаряді з підшипниками не схильний до заплутування.

Довжина скакалки: як визначитись?

Скакалка | Блог OLX Мало знати, як правильно скакати на скакалці, необхідно ще придбати спортивний снаряд правильної довжини. Завдяки таблиці можна дізнатися довжину скакалки для дітей та дорослих початкового рівня:

Зріст (см) Довжина (см)
140–150 240
151–160 250
161–175 275
176–190 300
191 і вище вище 300

Спортсменам-початківцям для вибору довжини скакалки необхідно встати обома ногами на середину шнура, ручки скакалки мають діставати до пахв. Висота обороту шнура над головою має перевищувати 12 см. Для спортсменів середнього рівня цей показник має становити 6–10 см, а для професіоналів — 2–6 см.

Висновки

Під час вибору скакалки необхідно враховувати вік спортсмена та ступінь його підготовки:

  1. Для дитини найкращим варіантом буде скакалка з класичними ручками та нейлоновим шнуром. Довжину цього приладдя необхідно підбирати за наведеною таблицею.
  2. Початківцю для схуднення підійде звичайна модель із нейлоновим шнуром, вона може мати обважнювач.
  3. Для тренувань кросфітера варто вибрати швидкісний снаряд із тонким міцним шнуром, легкими ручками та з підшипником.
  4. Боксеру потрібна скакалка з важким шнуром та обважнювачами.

На OLX можна придбати не лише потрібну вам модель скакалки, але і все для фітнесу. Спортивний інвентар та аксесуари допоможуть вам завжди бути у формі.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як доглядати за тату

Як доглядати за тату: весь процес поетапно

Як доглядати за тату? ✔️ Весь процес поетапно: обгортання, обробка, загоєння ✅ Детальніше читайте ➤ Блог OLX.ua.