• Укр
  • Рус

Як зібрати сумку в пологовий: основні рекомендації та базовий список необхідних речей

412
Додати
до обраних
Поділитися

Напередодні пологів більшість жінок переповнені дуже різними почуттями: радістю, нетерплячістю, усіма відтінками тривоги… Справді, для багатьох цей день може стати одним із найважливіших у житті. Впоратися з емоціями допоможуть підтримка близьких людей, розмова з лікарем, якому довіряєте, та правильно організована підготовка. Коли вже обрано пологовий, зібрана сумка, і є план дій, то тривога зменшується, а очікування стає ще радіснішим.

Одразу ж варто зауважити, що, попри зазначену лікарем попередню дату пологів (ПДП), вони можуть розпочатися у період від 38-го до 42-го тижня вагітності. А відтак ваша сумка для пологового має бути зібрана не пізніше 36 тижня.

Cумка для пологового

Якою має бути сумка у пологовий

Краще брати декілька прозорих сумок різного розміру. По-перше, це дасть змогу розділити речі відповідно до потреб і все структурувати. По-друге, в них видно всі речі, а це спрощує пошук, що є особливо важливим, коли перейми розпочалися і потрібно діяти швидко. По-третє, такі сумки легко миються та дезінфікуються, не збирають пил чи бруд, як це часто буває із тканинними.

Майже всі складові для сумки у пологовий можна придбати на OLX.

Скільки сумок потрібно

Ми радимо підготувати 4 сумки для таких категорій речей:

  • для мами до пологів;
  • для мами після пологів;
  • речі для дитини;
  • речі для виписки мами та дитини.

Останню, четверту, сумку необов’язково брати із собою одразу. Її можуть привезти рідні безпосередньо перед випискою.

Що покласти в сумку для пологового будинку

Звісно, списки речей можуть дещо різнитися залежно від медзакладу, в якому ви плануєте народжувати. Скажімо, для приватного пологового достатньо буде речей для немовляти та документів, а в державних цей перелік може бути значно ширшим. Ми пропонуємо базовий список, який ви зможете відкоригувати відповідно до особистих потреб та вимог вашого пологового.

Що покласти в сумку для пологового будинку

Які документи потрібно взяти у пологовий

Для документів вам знадобиться окрема тека, яка щільно застібається чи зав’язується. Її радимо покласти у першу сумку.

Список невеликий, але важливий.

  • Паспорт (іноді просять і ксерокопію). Якщо у вас ID-картка, варто взяти й довідку про реєстрацію місця проживання особи.
  • Реєстраційний номер облікової картки платника податків (раніше: ІІН або ІПН).
  • Обмінна карта.
  • Страховий поліс, якщо маєте.
  • У разі партнерських пологів потрібні: довідка про проходження партнером флюорографічного обстеження та його паспорт.

Сумка з речами для мами до та упродовж пологів

Сюди покладіть речі, якими ви будете користуватися з першого дня перебування у медзакладі, та ті, що можуть знадобитися під час пологів. Доволі часто жінки потрапляють у медзаклад до початку переймів. Тоді окрема сумка буде ще доречнішою, а речей там може бути більше.

Предмети особистої гігієни:

  • зубна щітка та паста;
  • мило;
  • дзеркальце;
  • гребінець;
  • шампунь, бальзам для волосся, гель для душу у пляшечках невеликого розміру;
  • манікюрні ножиці;
  • туалетний папір;
  • одноразові накладки на сидіння унітаза;
  • гумка для волосся, якщо воно у вас довге;
  • сухі та вологі серветки;
  • ваші засоби для догляду за обличчям;
  • гігієнічний бальзам для губ. Цього пункту ви не знайдете у традиційних списках від пологового, але його варто взяти. Річ у тім, що у багатьох жінок під час переймів дуже пересушуються губи, що може створити додатковий дискомфорт.

Усі необхідні гігієнічні та косметичні засоби шукайте у розділі «Товари для здоровʼя» на OLX.

Гігієнічні та косметичні засоби для пологів

Посуд

У пологовому ви перебуватимете щонайменше 3 дні — за умови, що стан ваш і дитини буде задовільним. Тож бажано мати власні тарілки — глибоку та пласку, а також виделку та ложку. Звісно, вам можуть надати й лікарняні, але свій набір не завадить.

Радимо взяти чашку з кришкою та соломинкою, адже це є найзручнішим варіантом для породіллі. По-перше, так рідина не розіллється. По-друге, з такої чашки легше пити, навіть лежачи.

Вода

Візьміть декілька пляшок негазованої води. Не забудьте налити її у чашку-непроливайку ще до того, як розпочнеться активна стадія пологів. Більшість породіль відчувають сильну спрагу, тож воду завжди варто мати під рукою.

Рушники та постільна білизна

Вам потрібен один рушник для обличчя, інший — для тіла. Іноді у список речей для пологового включають і постільну білизну, та ця пропозиція опційна.
У розділі «Дім і сад» на OLX у рубриці «Текстиль» ви знайдете широкий асортимент постільної білизни та рушників.

Одноразові пелюшки

Беріть пелюшки великого розміру — 90 х 60 см. Вони знадобляться і під час пологів, і після них, і вдома, тож мати хоча б один пакунок не завадить.

Одяг, взуття та спідня білизна

Вам потрібен максимально зручний одяг із натуральних тканин.

  • Дві нічні сорочки. Бажано, щоб обидві були із зав’язками у ділянці грудей чи з широким розрізом, аби після пологів можна було швидко нагодувати немовля.
  • Халат. Беріть звичайний бавовняний із рукавами чи без, залежно від сезону.
  • Декілька комплектів спідньої білизни. Вам потрібні бавовняні трусики та бюстгальтери, які ніде не тиснуть.
  • Декілька пар бавовняних шкарпеток. Буває так, що під час переймів чи потуг жінка навіть влітку відчуває озноб. Тому слід мати шкарпетки про всяк випадок.
  • Капці. Бажано ті, які можна легко помити.

Для партнера, у разі партнерських пологів, необхідні зручний одяг та змінне взуття.

У допологову сумку не забудьте покласти зарядку для мобільного телефону та, якщо вважаєте за потрібне, фен.

Післяпологова сумка для мами

Сюди покладіть речі, які знадобляться лише після пологів.

Бюстгальтер для годування грудьми

Беріть із собою два такі бюстгальтери. Їхня особливість — у тому, що передня частина легко відстібається, і вам буде зручно прикладати дитину до грудей. Під час вибору бюстгальтера для годування грудьми враховуйте, що, коли прибуде молоко, розмір грудей збільшиться.
Зазирніть на OLX у розділ «Мода і стиль», у рубрику «Для годування», — там великий вибір такої білизни.

Крем від тріщин на сосках

Далеко не у всіх мам-годувальниць з’являються тріщини на сосках, але це явище є доволі частим і дуже неприємним. Саме тому краще мати із собою крем від тріщин на сосках уже в пологовому, тим паче, що такий засіб може знадобитися й потім, протягом усього періоду вигодовування.

Лактаційні накладки

Після пологів жінка спочатку годує дитину молозивом, а 2–5 дня прибуває молоко. І воно у прямому сенсі може витікати з грудей. Аби не бруднити одяг, варто мати із собою лактаційні накладки. Вони вкладаються у бюстгальтер та всотують молоко.

Гігієнічні прокладки

Купуйте звичайні, але максимально місткі, або спеціальні післяпологові прокладки. Радимо покласти в сумку декілька пакунків, оскільки під час перших днів після пологів виділення доволі рясні.

Якщо бажаєте, можете взяти і післяпологовий бандаж, але порадьтеся з лікарем щодо протипоказань.

Дитячі речі у пологовий

Малюкові одразу ж потрібно чимало речей. Розповідаємо про базовий набір!

Підгузки

Беріть підгузки найменшого розміру. На них має бути вказано: рекомендовані від народження. За добу може бути використано від 8 до 12 штук, тож зважайте на це під час розрахунку необхідної кількості підгузків.

Засіб для підмивання та вологі серветки

Перші випорожнення дитини мають назву меконій. Він чорного кольору та дуже липкий, тож просто відтерти його вологими серветками не вдасться. Саме тому беріть із собою якісний засіб для підмивання малюка. А спеціальні дитячі вологі серветки — мастхев щоразу, як будете змінювати підгузок у пологовому.

Крем під підгузок

Після кожної зміни підгузка необхідно наносити спеціальний крем, аби запобігти попрілості. Він зволожує та живить ніжну шкіру немовляти. А взагалі, це той засіб, який має бути у молодої мами завжди.

Пелюшки

Ми вже писали про необхідність одноразових пелюшок у пологовому і до, і після пологів. Але можете взяти із собою ще й звичайні бавовняні. Вони універсальні — використовуйте під час огляду дитини лікарями, стеліть на себе, коли годуєте малюка, бо він може зригувати, накривайте ними дитину.

Одяг для немовляти

На 3 дні у пологовому беріть щонайменше 2–3 бавовняні шапочки, 3–4 боді, 3–4 чоловічки, декілька пар шкарпеток. Якщо ви народжуєте влітку, то можете взяти більше боді, якщо у холодну пору року — чоловічків. Варто мати універсальний набір, позаяк погода може бути різною, як і температура повітря у післяпологовій палаті.

Одяг для немовляти має бути з натуральних тканин, максимально м’яким, зі швами на лицьовий бік, щоб не натирати, зручними застібками та легко одягатися і зніматися.

Шукайте все необхідне для малюка на OLX у розділі «Дитячий світ».

Все необхідне для малюка

Одяг на виписку

Одразу ж продумайте й одяг, у якому ви з малюком будете залишати пологовий будинок.

Для дитини це можуть бути і спеціальні комплекти, і окремо підібраний одяг. Обирати ці речі — особлива втіха, тож не позбавляйте себе такого задоволення. Та зважайте на погоду: скажімо, у спеку малюка можна одягнути лише в боді, а для холодної пори року знадобиться ще й кокон або комбінезон.

Мамі радимо взяти святковий одяг, але не забувати, що він має бути максимально зручним і не перешкоджати доступу до грудей. Малюк може захотіти молока у будь-який момент, тож надавайте перевагу сукням чи костюмам, які легко розстібаються. Також, обираючи одяг для виписки, врховуйте, що розмір грудей буде більшим. Великий вибір жіночого одягу ви знайдете на OLX у рубриці «Жіночий одяг», у розділі «Мода та стиль».

Зазвичай у кожному державному пологовому є аптека, тому всі медичні засоби із собою брати не потрібно, бо ви не знатимете, що саме вам знадобиться. Звісно ж, окрім ліків, які вам необхідно приймати завжди.

Сподіваємося, наші поради та OLX допоможуть зібрати ваші сумки у пологовий максимально швидко і з задоволенням, а ваші пологи будуть легкими.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як доглядати за тату

Як доглядати за тату: весь процес поетапно

Як доглядати за тату? ✔️ Весь процес поетапно: обгортання, обробка, загоєння ✅ Детальніше читайте ➤ Блог OLX.ua.