• Укр
  • Рус

Збираємо дитину в садочок: що насамперед слід врахувати батькам

126
Додати
до обраних
Поділитися

Відвідування дитиною садочка — важливий етап дорослішання та соціалізації. Його початок — це завжди серйозні зміни у житті й малюка, і батьків, а відтак переважно виникає чимало переживань. Зменшить хвилювання і полегшить звикання до нових умов відповідна підготовка. У цій статті ми розглянемо основне, що варто знати, збираючи дитину в садочок: які документи підготувати, як допомогти їй швидко адаптуватися, які речі дати із собою.

Збираємо дитину в садочок

Документи

Зазначимо, що наразі обов’язковою умовою для зарахування дитини до дошкільного закладу є реєстрація в електронній черзі. Тільки після того, як ви отримали повідомлення, що у садочку, куди маєте намір віддати дитину, з’явилися місця, можна йти у заклад і займатися оформленням.

Перелік документів, необхідних для вступу в дитячий садок, може варіюватися. Ми пропонуємо загальний список, який потрібен здебільшого.

Заява батьків або опікунів

Цю заяву пишуть на ім’я керівника закладу від імені одного із батьків. Вона містить контактну інформацію, адресу фактичного проживання тощо. Часто до заяви докладається анкета, де батьків просять вказати місце роботи та додаткові дані, які допоможуть більше дізнатися про дитину. Тут варто уточнити її індивідуальні потреби та будь-яку іншу інформацію, яку слід знати працівникам дитячого садочка, враховуючи, що вони будуть опікуватися вашою дитиною упродовж тривалого часу.

Медичні документи

  1. Довідка про стан здоров’я, у якій педіатр чи сімейний лікар надає висновок, що дитина може відвідувати заклад дошкільної освіти. Інформацію про хронічні захворювання лікар має право вписати лише за згоди батьків. Якщо дитині потрібне спеціальне харчування чи вона потребує особливого нагляду, то варто це вказати у медичних документах.
  2. Довідка про епідеміологічне оточення (що дитина не перебувала у контакті з хворими на інфекційні хвороби), яка дійсна упродовж 3 днів.
  3. Копія карти профілактичних щеплень, завірена сімейним лікарем.
  4. Якщо дитина має особливі медичні або навчальні потреби, необхідно надати документи, які це підтверджують.
  5. Документи, що засвідчують особу.
  6. Свідоцтво про народження дитини та його копія, а також документи, що засвідчують особу батьків (паспорт, водійське посвідчення тощо).

Витяг про місце проживання дитини

Цей документ наразі можна швидко оформити через застосунок «Дія».

Реєстраційна картка

Її можна роздрукувати із сайту реєстрації в електронній черзі.

Також обов’язково уточніть у садочку, чи не потрібні у вашому випадку додаткові документи.

Одяг та особисті речі

Перелік речей для садочка теж певною мірою залежить від вимог конкретного дошкільного закладу, тому варто одразу ж отримати цю інформацію у адміністрації чи безпосередньо у вихователя. Окрім того, дізнайтеся, якою є температура повітря у приміщенні залежно від сезону, аби підібрати відповідний одяг.

Під час вибору одягу орієнтуйтеся на зручність та практичність. Обирайте такі речі, де немає складних застібок чи, скажімо, вузьких горловин. Так малюк зможе одягатися самостійно, без вихователів, які допомагають це робити усім дітям, а тому мають обмаль часу. Не варто нікому ускладнювати завдання.

Для садочка чудово підійдуть речі з натуральних тканин, які дозволяють вільно рухатися, бути активними впродовж дня, приємні до тіла. А ще їх не надто шкода забруднити, адже діти — це діти.

Зауважимо, що потрібно мати окремий комплект одягу для перебування у групі та запасний комплект у разі неочікуваного забруднення. Що меншою є дитина, то важливіше мати у шафці додаткові комплекти спідньої білизни, аби забезпечити малюкові комфорт і сухість, якщо виникнуть неприємні ситуації.

Для денного сну доцільніше мати піжаму. Звісно ж, влітку можна обійтися комплектом спідньої білизни, а от упродовж холодної пори року зручна піжама буде дуже доречною.

Смартгодинник для дитини: навіщо і як вибрати?

Часто вихователі просять принести й одяг для фізкультури. Якщо у садочку є гуртки, скажімо, хореографія чи гімнастика, то потрібен буде й відповідний комплект вбрання. А для малювання, особливо фарбами, чи ліплення можуть знадобитися спеціальні фартухи із нарукавниками.

Пам’ятайте про зручне взуття для перебування у групі чи занять спортом. Оберіть варіант без шнурівок — це полегшить процес взування.

Не зайвим буде мати у садочку й резинові чобітки та дощовик. Це стане у пригоді, якщо дощ розпочнеться неочікувано, а дитина прийшла у звичайному взутті та одязі.

Придбати усі перелічені товари ви можете на сайті оголошень OLX у рубриці «Дитячий одяг».

За потреби передайте вихователеві підгузки, крем під підгузок, вологі серветки та інші гігієнічні засоби. Великий асортимент цих речей також можна знайти на OLX, у рубриці «Інші дитячі товари».

Збираємо дитину в садочок - фото 2

Харчування у садочку

Садочки забезпечують дітей сніданками, обідами та полуденками. Батьки можуть ознайомитися з меню на тиждень, яке складається відповідно до норм, затверджених на державному рівні.

Дитяче харчування у дошкільних закладах є суворо нормованим і контрольованим. Усі страви повинні готуватися безпосередньо перед вживанням — розігрівати їх заборонено.

Ланч із собою приносити не дозволяється. Проте можна давати малюкові у ланч-боксі перекуси: фрукти (наприклад, яблука або банани), порізані овочі, лущені горішки, якщо за віком дитині їх уже можна споживати. Не давайте солодощів, молочних продуктів, снеків. Припустимий варіант — несолодке печиво без наповнювачів.

Із напоїв — негазована й несолодка вода у зручній пляшці.

Для перекусів та води варто придбати якісні харчові контейнери та пляшечки з безпечного пластику на OLX у рубриці «Кухонне приладдя».

Психологічна адаптація

Психологічна адаптація є важливим аспектом успішного відвідування садочка. Тому заздалегідь розповідайте дитині про майбутні зміни, акцентуючи на позитивних моментах: нових друзях, захопливих іграх та можливості навчатися.

Гарним способом підготовки буде «гра у садочок», під час якої ви зможете продемонструвати дитині, що на неї чекає на новому місці, які там правила, що варто робити, а що — у жодному разі ні. А ще читайте книги та переглядайте мультики про перебування дітей у садочку й обговорюйте їх, підкреслюючи, що у садочку, скажімо, теж буде весело, але не слід поводитися, як Петрик П’яточкін.

Спершу не варто залишати малюка у садочку на весь день. Розпочніть із декількох годин, а тоді поступово збільшуйте час перебування. Зазвичай вихователі радять упродовж першого тижня не залишати дитину на денний сон — забирати раніше.

Як вибрати розвиваючі іграшки для дітей

Для комфортного перебування у садочку і швидшої адаптації обговоріть із вихователями можливість давати дитині з собою улюблену іграшку та / або покривало, які створять додаткове відчуття затишку та безпеки під час перебування у групі, а особливо протягом денного відпочинку. Заспокійливими у разі стресу або сумування за батьками і домом будуть домашні речі, що асоціюються з мамою й татом.

Можете придбати нові іграшки та книжечки спеціально для того, аби взяти у садочок і сформувати у дитини приємні асоціації. На сайті OLX у розділі «Дитячий світ» є чимало чудових пропозицій.

Також будьте готові до сліз та тривожності дитини упродовж періоду адаптації. Це природна реакція малюка на зміни, тож не варто надто хвилюватися. Дитині потрібно трішки часу та ваші підтримка і прийняття. Озвучуйте, що розумієте її почуття, акцентуйте увагу на цікавинках, які чекають на неї у садочку (а це нові іграшки, багато друзів, шафка з малюнком на ній тощо), та, звичайно ж, не соромте за негативні емоції.

Тривалість перехідного періоду залежить від індивідуальних особливостей дитини. Одній достатньо лише декілька днів, іншій потрібно більше часу. Не порівнюйте з іншими — поважайте індивідуальний темп вашого малюка.

Збираємо дитину в садочок

Взаємодія з вихователями та іншими батьками

Співпраця з вихователями впливає на успішну адаптацію дитини в садочку. Тож потрібно налагодити з ними довірливі стосунки, що базуються на взаємоповазі.

На початку спілкування розкажіть виховательці та її помічниці про особливості вашого малюка, його уподобання й потреби. А надалі підтримуйте контакт протягом усього часу перебування дитини у дошкільному навчальному закладі. Регулярна взаємодія допоможе вам відстежувати прогрес і сприяти оптимальному розвиткові дитини.

Варто прислухатися до фахових порад і зауважень вихователів: вони досвідчені та мають змогу спостерігати за вашою дитиною упродовж дня, а відтак їхні рекомендації можуть бути дуже корисними.

Спілкуйтеся з іншими батьками, обмінюйтеся враженнями, діліться досвідом. Це можливість отримати більше інформації про садочок, вихователів та загалом простір, у якому перебуває ваша дитина, та за потреби своєчасно втрутитися, аби змінити справи на краще.

Висновок

Збирання дитини у садочок — дуже важливе завдання, яке потребує ретельної підготовки та організації. Неабияку роль тут відіграють правильно підібрані речі, що забезпечать комфорт дитини під час її щоденного перебування поза увагою батьків. Значну частину необхідних для цього речей за вигідними цінами ви знайдете на сайті оголошень OLX.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як обрати зубну пасту

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога ✔️ Вивчайте склад, уникайте барвників, ароматизаторів та антибіотиків, але враховуйте особисті потреби, вік та консультуйтеся з лікарем ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.