• Укр
  • Рус

Літературні новинки, які вийшли в Україні від початку року та чекають вас на поличках книгарень

85
Додати
до обраних
Поділитися

Іноді здається, що ніщо не може дорівнятися до того відчуття, коли перегортаєш першу сторінку нової книги. А чи давно ви поповнювали домашню бібліотеку? Адже від початку року полиці книжкових крамниць заповнилися багатообіцяльними та захопливими новинками. І саме час знайти нові книги на OLX у розділі «Книги та журнали».

Спогади про минуле, роздуми про сучасність та спроби розгадати таємниці майбутнього вже чекають на вас на сторінках літературних релізів 2023-го. Зібрали найцікавіші з них у цій статті.

Літературні новинки

«Драбина», Євгенія Кузнєцова

Молодий українець Толик працює айтівцем і живе в Іспанії, куди виїхав задовго до 2022 року. Хлопець планував облаштувати ідеальне життя у новому будинку, але все змінюється 24 лютого. Родина хлопця змушена тікати з Харкова від постійних обстрілів, а ідеальним прихистком може стати лише іспанське житло Толика. Чи ні?

Як то кажуть, змішалося все: у гості приїхали мама, сестра та її подруга, тітка й дядько, а ще пес Владик і дві кішки. Саме тут і розпочинається історія співжиття цих різних людей: їхній побут та особливості перетворили буденні речі на незабутні пригоди.

Купити книгу можна і на OLX у розділі «Книги та журнали». А якщо досі є сумніви, то додамо, що гумор — одна з основних рис авторського стилю Євгенії Кузнєцової. І навіть складні життєві історії вона розповідає крізь призму іронії, від чого вони стають значно легшими для сприйняття.

«Танці з кістками», Андрій Сем’янків

Лікар-патологоанатом, невдаха, який не вміє заробляти гроші, знаходить новий спосіб заробітку. Щоправда, дещо незаконний. Незначні махінації поступово перетворюються на куди більш злочинні дії. І все, на що виявився здатним наш герой, — моральна деградація через жагу самоствердження.

Почуття, які виникають у процесі читання книги, — щось середнє між відразою і розумінням. Інтрига тримається до кінця, а атмосфера нагадує книги Стівена Кінга, але на український манір.

Новинки книг

«Кухня терору, або як збудувати імперію ножем, ополоником і виделкою», Вітольд Шабловський

Крізь кухонні двері можна підгледіти не лише людські історії чи дізнатися про смакові уподобання, а й наблизитися до розуміння маніпулятивних механізмів влади — жорстокої та безжальної. Заради цього нон-фікшну авторові свого часу довелося об’їздити Росію, Україну, Білорусь та інші радянські республіки.

За допомогою тарілок тиранів та їхніх жертв Вітольд Шабловський показує історію, зокрема й українську, але так, як раніше нам її не доводилося бачити.

«Завтра, завтра, завтра», Ґабріель Зевін

Ігри, Лос-Анджелес, друзі… Сем Мейзер і Сейді Ґрін засновують власну компанію і ще до закінчення коледжу стають багатіями. Герої переживають випробування славою, багатством та перешкодами на шляху до реалізації особистих амбіцій. Та, попри все, намагаються зберегти дружбу.

Якщо ви цікавитеся історіями про пошук себе та кроки до успіху, варто без зволікання придбати книгу Ґабріеля Зевіна на OLX.

«Переможці», Фредрік Бакман

Історія про жорстокість і чуттєвість, справжню дружбу, відданість та насильство, прагнення помсти й жагу до перемоги. Це завершальна частина трилогії про хокейну команду та загалом життя містечка Бйорнстаду. Його мешканці продовжують шукати відповіді на найважливіші для себе запитання та намагаються подолати минуле. І те, що супроводжує читача на кожній сторінці, — це нездоланне бажання дізнатися, що ж буде далі.

«Котик, Півник, Шафка», Олександр Михед

Котик, Півник і Шафка — врятовані речі у зруйнованій Бородянці під Києвом. Вони оберігають всесвіт родини, яка покоління за поколінням циклічно проживає історію і врешті стає сильнішою, ніж будь-коли. Змайстрована дідусем Шафка, подарований на свято Півник і врятований Котик втілюють силу й незламність кожного українця і кожної українки, які можуть впізнати себе у рядках цієї історії. Так головні герої дарують надію на майбутнє, що чекає на нас після перемоги.

«Рівновага», Володимир Винниченко, а також «Невеличка драма», Валер’ян Підмогильний

Альтернатива шкільній програмі — серія книг української класики від Vivat. Уже зараз можна зробити попереднє замовлення перших двох книг.

«Невеличка драма» — роман про нові взаємини й побут, а ще про нову мораль, вічні запитання та вибір між шаленою ірраціональною пристрастю і холодним раціональним розрахунком. Книга визнана одним із найкращих філософських романів в українській літературі XX сторіччя.

Роман «Рівновага» поєднав у собі атмосферу Парижу, ризиковані експерименти, непрості стосунки і любовні трикутники. Про революціонерів та емігрантів, які жили, любили й гинули під небом Парижа і дахами Монмартра. Серія «Vivat класика» відкриває нам маловідомі твори Винниченка, аби по-новому поглянути і гідно оцінити його внесок у літературу початку ХХ століття.

«Кримський інжир. Куреш», Алім Алієв, Анастасія Левкова

Антологія є результатом четвертого письменницько-перекладацького конкурсу «Кримський інжир / Qırım inciri» (2021–2022). У ній зібрано найкращі твори україн­ською та кримськотатарською мовами. Тексти дають змогу дізнатися більше про автентичну культуру Криму, познайомитися з її класиками й сучасниками, відкрити для себе історії минулого та сучасні реалії життя півострова.

«Час для кохання», Голлі Вільямс

1947, 1967, 1987 роки. Однакові герої, які наче перероджуються та знову й знову проживають історії кохання. При цьому щось неминуче стає на заваді щастю пари, тож їм доводиться обирати між обов’язками та почуттями, кар’єрою і стосунками, мріями й реальністю. Книга розкриває проблему політики, фемінізму, вільних стосунків та запаморочливого кохання, яке всупереч обставинам усе одно розквітає.

Новинки художньої літератури

Висновок

Світ літератури надзвичайно живий та різноманітний, завжди готовий подарувати нові можливості для розуміння себе та навколишніх. І читання — це наче власна подорож, яка постійно розширює межі нашого світосприйняття. Від пригодницьких романів до філософських, література щоразу має що запропонувати кожному з нас. Знайти щось для себе ви можете й на «поличках» OLX.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як обрати зубну пасту

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога ✔️ Вивчайте склад, уникайте барвників, ароматизаторів та антибіотиків, але враховуйте особисті потреби, вік та консультуйтеся з лікарем ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.