• Укр
  • Рус

Як працює колаген: розповідає косметологиня

144
Додати
до обраних
Поділитися

У людському організмі насправді є чимало колагену. Ми виробляємо його самі та вживаємо в їжу, але після 25-річного віку цього білка стає дедалі менше. Порівняйте ідеально пружну і гладеньку шкіру маленької дитини зі шкірою старшої людини. Бачите різницю? Це колаген.

Що таке колаген

Тож поговоримо детально з лікаркою-дерматологинею Маріанною Лукасевич про найпоширеніший в організмі білок.

Маріанна Лукасевич

Колаген складає близько 30% від загальної кількості білків. Він є основним будівельним елементом шкіри, м’язів, кісток, сухожиль, зв’язок та інших сполучних тканин. А також міститься в органах, кровоносних судинах та слизовій оболонці кишківника. Безперервно протягом усього життя колаген руйнується та відновлюється в організмі: наприклад, у процесі загоєння ран.

Білки, як відомо, складаються з амінокислот. У колагені це пролін, гліцин і гідроксипролін. Ці амінокислоти групуються, утворюючи білкові фібрили у формі потрійної спіралі. Для її утворення вашому організмові необхідна й достатня кількість вітаміну С, цинку, міді та марганцю.

Що робить колаген

Основна роль колагену полягає у забезпеченні структури, міцності та підтримки всього тіла, а саме:

  • він допомагає фібробластам утворюватися в середньому шарі шкіри (дермі), що сприяє росту нових клітин;
  • відіграє певну роль у заміщенні відмерлих клітин шкіри;
  • забезпечує захисне покриття для органів;
  • надає структурованості, міцності та еластичності вашій шкірі;
  • допомагає крові згортатися.

Що робить колаген

Як визначити, що рівень колагену в організмі знижується

Рівень колагену безпосередньо залежить від загального стану здоров’я людини. Процес вироблення його в організмі регулюється нервовою та ендокринною системами. Це не можна виміряти, наприклад, за допомогою аналізу крові, але є певні ознаки того, що рівень колагену знижується, зокрема:

  • зморшкувата, в’яла або обвисла шкіра;
  • набряки під очима;
  • скорочення, ослаблення м’язів, больові відчуття;
  • зменшується гнучкість сухожиль та зв’язок;
  • біль у суглобах або навіть остеоартрит через зношеність хрящів.

Які життєві звички шкодять колагену

Помітно зменшує вироблення колагену куріння. З’являються зморшки, повільно загоюються рани. Нікотин звужує кровоносні судини біля поверхні шкіри і перешкоджає руху кисню та поживних речовин.

Споживання надмірної кількості цукру та рафінованих вуглеводів пошкоджує сусідні білки. Внаслідок цього волосся, наприклад, стає слабким, сухим та ламким.

Занадто багато сонячного світла зменшує вироблення колагену і спричиняє його швидке руйнування. Ультрафіолет впливає на появу зморшок. Тому уникайте надмірного перебування на сонці та завжди наносьте протисонцевий крем SPF 30 і вище, коли перебуваєте на вулиці.

Як колаген використовується у медицині та косметології

Колаген може розщеплюватися, перетворюватися і всмоктуватися назад в організм. Він має широкий спектр застосування у медицині та косметології. Найефективнішим є використання саме морського колагену. Він сприяє регенерації шкіри, допомагає у боротьбі з розтяжками та втратою пружності шкіри. Його активно застосовують у різних напрямках медицини, як-от:

  • дерматологія: у разі псоріазу та з метою відновлення тканин;
  • пластична та реконструктивна хірургія: для створення штучної шкіри;
  • ревматологія: під час артриту та запальних процесів у суглобах;
  • судинне протезування: для реконструкції артерій, відновлення периферичних нервів і виготовлення протезів кровоносних судин.

Як колаген використовується у медицині та косметології

Колагенові добавки: про що свідчать дослідження

Нещодавні дослідження стають на бік гідролізованого колагену, пептидів колагену та комплексів, що містять мінерали та вітамін С у складі. Гідролізований колаген позитивно впливає на здоров’я нігтів, шкіри й волосся. Пептиди колагену значно підвищують гідратацію шкіри та збільшують щільність його у дермі. А вітамін С є невіддільною частиною процесу біосинтезу цього білка.

Проте майте на увазі, що пептиди колагену, які ви отримуєте з їжею або біологічно активними добавками, не надходять безпосередньо туди, куди ви хочете (у волосся чи шкіру, скажімо). Ваш організм використовує ці пептиди для того, що йому потрібно наразі. Для забезпечення міцності зв’язок та суглобів, до прикладу.

Чи ефективно вживати колаген внутрішньо? Якщо ви дотримуєтеся збалансованого харчування, ваш організм уже отримує достатню кількість колагену та здатен самостійно його виробляти. У разі ж якщо ви з тих чи інших причин потребуєте його додатково, включіть до раціону й біодобавки. Важливо при цьому проконсультуватися з фахівцем і уважно ознайомитися зі складовими компонентами продукту.

Висновок

Тож, як бачите, вам необов’язково приймати колагенові добавки, аби підтримувати його рівень в організмі, зокрема, й для здоров’я кісток. Організм може сам виробляти колаген і забезпечувати необхідний баланс. Достатньо додати до раціону високоякісні білки, продукти з вітамінами С і D, кальцієм, цинком. При цьому, за результатами нещодавніх досліджень, ті біологічно активні добавки, що містять гідролізований колаген, вітаміни, антиоксиданти, амінокислоти та пептидні комплекси, справді можуть покращити структуру та еластичність шкіри, а також стан хрящової тканини суглобів.

Обирайте самі, головне — з розумом та турботою про себе! А на OLX знайдете все, що вам потрібно, і колаген також: він — у розділі «Продукти харчування / напої».

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як доглядати за тату

Як доглядати за тату: весь процес поетапно

Як доглядати за тату? ✔️ Весь процес поетапно: обгортання, обробка, загоєння ✅ Детальніше читайте ➤ Блог OLX.ua.