• Укр
  • Рус

5 порад, як захиститися від фішингу

220
Додати
до обраних
Поділитися

Фішинг — вид шахрайства, коли зловмисники намагаються виманити у користувача персональну інформацію. Для цього шахраї створюють сайти-двійники, дуже схожі на знайомі нам онлайн-ресурси. Далі роблять масові розсилки в листах, SMS чи месенджерах і, завдяки маніпуляції, заохочують перейти за посиланням. Так псевдопокупець чи псевдопродавець намагається обдурити користувача, щоб той втратив пильність і сам передав дані платіжної картки чи навіть відправив гроші шахраям. Хороша новина — захиститися від фішингу просто, а допоможе в цьому твоя уважність та декілька порад.

Що важливо знати?

1. Не поспішай

Зловмисники гарні маніпулятори. Аби мотивувати тебе швидко та добровільно віддати свої гроші, вони будуть підганяти.

– «Це останній екземпляр».
– «Ще декілька людей чекають від мене підтвердження, тому купуєте чи ні?».

Не ведися — кожний крок покупки на сайті роби виважено.
По-перше, зверни увагу на адресу сайту, де купуєш. Підробка може відрізнятися від справжнього однією або кількома літерами. Наприклад, єдиний правильний варіант домену (адреси сайту) для OLX виглядає так — olx.ua. Копія може мати наступну адресу — oix.ua. Це важливо перевіряти ще й тому, що сайти-двійники роблять максимально схожими на оригінал візуально, аж до маленьких дрібниць.

Копія сайту

Якщо продавець переводить розмову зі справжнього сайту OLX у сторонній месенджер (Viber, Telegram тощо), а далі надсилає посилання — не поспішай його відкривати та вводити платіжні дані. Дуже ймовірно, що тебе намагаються відвести на сайт-двійник, аби виманити твої гроші.

Фішингові сайтиДо речі, якщо браузер попереджає, що сайт підозрілий, то так воно і є.

Підключення до сайту захищене

2. Бережи персональні дані
Є перелік даних платіжної картки, які розголошувати не можна: пароль, PIN-код, три цифри на звороті картки (CVV) та її баланс.

Бережи персональні дані

Не надавай їх ані співробітнику банку, ані представнику поліції, ані працівнику інтернет-магазину — нікому. Якщо хтось із цих людей телефонує тобі, аби уточнити конфіденційну інформацію під час покупки в онлайні — це шахрай.

Якщо вже купуєш на великій платформі, краще користуйся вбудованими послугами, які забезпечують угоду без обміну платіжними даними між продавцем і покупцем та післяоплатою, як, наприклад OLX Доставка. Або ж домовляйся про післяплату.

Зберігайте обачність — прості правила безпечної купівлі в інтернеті

3. Користуйся складними паролями

Паролі не завжди можуть забезпечити необхідний захист облікових даних. Особливо, якщо твій варіант — це чотири одиниці чи інша нескладна комбінація. Один пароль для всіх акаунтів — теж так собі захист.

Що ж робити? Створи надійні паролі для різних сервісів та додатків. Якщо на ресурсі є можливість встановити двофакторну аутентифікацію — just do it!

Як захистити свою приватність в інтернеті

Двофакторна аутентифікація – це як два замки. Тобто для доступу до акаунту тобі потрібно надати 2 «докази», наприклад, ще підтвердити номер телефону.

Твій профіль на онлайн-платформі може бути в зоні ризику, якщо зловмисники зламали поштовий акаунт. Тож встановити двофакторну аутентифікацію корисно для доступу в електронну пошту. Наприклад, така опція є для Gmail. Один клік у налаштуваннях облікового запису захистить усі твої прив’язані до цієї пошти сторінки.

4. Прокачуй кіберграмотність

Зловмисники грають на тому, що можуть знати принципи роботи сайту, де ти купуєш, краще за тебе. Тож не давай їм жодного шансу — прокачуй навички кіберграмотності.

Читай правила безпеки там, де купуєш. Це стосується кожного етапу — пошуку товару, переговорів з продавцем, оплати та доставки. Будь в курсі щодо актуальних схем шахрайства та дотримуйся порад експертів.

Зберігайте обачність — прості правила безпечної купівлі в інтернеті

Наприклад, дізнатися як працює сервіс OLX можна на сайті Центру підтримки клієнтів. Там знайдеш і розділ про правила роботи послуги OLX Доставка для продавців та покупців.

5. Ділися своєю історією

Важливо не лише вчасно помітити спробу шахрайства, але й повідомити про це, аби допомогти застерегтися від зловмисників іншим. Для цього:

  1. Звернись до Кіберполіції за формою зворотнього зв’язку.
  2. Повідом про сайт-двійник пошуковій платформі GOOGLE. Так ти допоможеш іншим користувачам не стати жертвами фішингу.
Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
онлайн-безпека з OLX

Trust & Safety: онлайн-безпека з OLX

Що таке Trust & Safety, як створюється щоденний захист на OLX ✔️ Розглянемо три основних правила, які допоможуть уникнути шахрайства ✔️ Пройдіть тест: «Чи не натрапили ви на шахраїв?» ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.