• Укр
  • Рус

Яку праску обрати для дому

53
Додати
до обраних
Поділитися

Попри всі ваші зусилля, одяг усе одно пом’ятий? Хотіли б, щоби прасування, нарешті, стало швидким та ефективним? Якщо так, то ви тут — не дарма! У цій статті ми розглянемо основні чинники, які варто взяти до уваги під час вибору праски, та поділимося найкращими моделями для використання у щоденному побуті.

Час — цінний ресурс, а відповідний девайс помітно спростить процес догляду за одягом і збереже вашу енергію. Однак сьогодні на ринку — моделей чимало, тому знайти саме ту, що потрібна, іноді доволі складно. Розберемося в усіх цих нюансах разом із OLX?

Тип праски

Що необхідно вирішити насамперед: на якому типі праски зупинитися. Кожен із них має унікальні характеристики, тож призначений для різних цілей та вподобань користувачів. Від класичного сухого прасування до інноваційних парових станцій — розгляньмо усі їх докладніше.

Для сухого прасування

Це базові моделі, у яких не передбачено генерацію пари. Чудово підходять для швидкого прасування легких тканин без глибоких складок. Основна їхня перевага — у простоті й надійності, оскільки вони містять менше рухомих частин і не потребують додаткового обслуговування.

Парові праски

Такі праски оснащені водяним баком, який, нагріваючись, генерує пару. Завдяки цій функції легше розгладити пом’ятості. Тож це найкраще підійде для цупких матеріалів. Окрім того, пара дезінфікує одяг і знешкоджує сторонні запахи.

Парові праски здебільшого мають функцію регулювання інтенсивності пароутворення, що корисно для роботи з різними типами тканин — від делікатних до щільних. Однак варто зазначити, що необхідне регулярне очищення від накипу. Особливо у регіонах із жорсткою водою, аби запобігти засміченню отворів.

Тип праски

Парові станції

Найпотужніший різновид парових прасок. Вони підходять і для великого обсягу прасування, і для побуту. Складаються з великого водяного бака та базової станції, яка генерує пару, що подається до приладу через гнучкий шланг. її об’єм у парових станціях утворюється значно більший, аніж у звичайних прасках, тож пом’ятості розгладжуються швидше.

Дорожні праски

Їх легко переносити, а це доволі зручно під час подорожей. Вони — меншого розміру, а ручки складаються, тож легко розміщуються у багажі. Хоча дорожні праски й менш потужні, аніж їхні повнорозмірні аналоги, але мають достатній функціонал.

Як почистити праску від нагару й накипу

Підсумуємо: обираючи праску, варто зважати на ваші пріоритети, частоту використання, типи тканин, з якими ви зазвичай працюєте і, звісно ж, бюджет.

Потужність

Цей показник вимірюється у ватах (Вт) і зазвичай коливається в межах від 1200 до 3000 Вт для домашніх моделей. Потужність впливає насамперед на швидкість нагрівання праски, що свідчить про швидку готовність до використання. Це особливо корисно тим, хто цінує час і прагне швидко вирішувати побутові проблеми.

Праски для дому

Є ще низка моментів, на які слід звернути увагу.

Ефективність розгладжування пом’ятостей

Висока потужність забезпечує стабільний і сильний потік пари (коли йдеться про парові праски). Це дає змогу легше та швидше працювати з різними типами тканин — від легких і делікатних до важких і щільних.

Енергоспоживання

Вища потужність означає більше споживання електроенергії, що підвищить комунальні платежі. Водночас ефективність роботи цього приладу скоротить час прасування, тож це частково компенсує витрати.

Рекомендують віддавати перевагу ґаджетам із потужністю від 1800 до 2400 Вт. Такий діапазон формує оптимальне співвідношення швидкості нагрівання, ефективності розгладження та економічності використання енергії. Проте, якщо вам потрібно часто прасувати велику кількість щільних тканин, то варто розглянути моделі з вищою потужністю.

Підошва праски

Цей елемент впливає на якість прасування, легкість ковзання тканиною, а також на те, скільки вам служитиме прилад. Тож розгляньмо це докладніше.

Анодований алюміній

Має високу теплопровідність, що гарантує рівномірний розподіл тепла. Поверхня такої підошви твердіша та стійкіша до подряпин, порівнюючи зі звичайним алюмінієм.

Латунь

Менш поширені, але відомі винятковою зносостійкістю та відмінною теплопровідністю праски. Латунь дає змогу пристрою швидко нагріватися і протягом тривалого часу зберігати тепло, що є ефективним для прасування щільних тканин. Однак через високу вартість матеріалу та складність оброблення підошви такі праски трапляються рідше, аніж інші різновиди.

Потужність прасок

Композитна сировина

Деякі виробники комбінують декілька властивостей різних матеріалів задля довговічності. Скажімо, композит іноді поєднує в собі теплопровідність металу із властивостями неприлипання тефлону або кераміки. Такі інноваційні рішення переважно можна побачити у преміальних моделях.

Обираючи ґаджет із певним типом підошви, варто зважати не лише на тип тканини, з якою ви найчастіше працюєте, але й на особисті вподобання щодо ваги та легкості догляду.

Вартість і бюджет

Вартість, безперечно, є вагомим чинником під час вибору праски. Тож визначте свій бюджет і розгляньте відповідні варіанти.

Вартість прасок

Праски бренду Bork з’явилися на ринку із середньою ціною — 587 грн, завдяки чому вони й досі є одними з найдоступніших. А Braun запропонував власні моделі за 249 грн, ставши привабливим вибором для тих, хто шукає економічний варіант від відомого виробника.

Bosch і Tefal, із середніми цінами — 1643 грн та 1683 грн відповідно, підкреслили репутацію надійних брендів, що пропонують високу якість та інноваційні технології. Electrolux (1273 грн) і Gorenje (1740 грн) також посіли своє місце на ринку, пропонуючи девайси, які поєднують у собі якість із технологічністю. Rowenta (425 грн) — хороший вибір для тих, хто шукає насамперед надійність і високу ефективність за помірну вартість.

Ці дані від OLX демонструють, що, незалежно від вашого бюджету та вимог щодо праски, ринок пропонує доволі широкий асортимент моделей. Це дає змогу знайти саме той прилад, який задовольнить усі ваші потреби у догляді за одягом. Тому варто врахувати не лише ціну, але й характеристики та додаткові функції, щоб інвестиція була виправданою. А придбати ґаджет, який вам потрібен, можна на OLX у категорії «Техніка для дому».

Додаткові функції

Додаткові функції сучасних прасок помітно розширюють можливості цього побутового приладу, завдяки чому процес прасування стає безпечнішим і зручнішим. До них належать:

  • система проти накипу;
  • вертикальне відпарювання;
  • функція автовимкнення;
  • регулювання подання пари;
  • розбризкувач;
  • регульований термостат.

Усе це, безперечно, покращує і результат, і досвід користування. Ваш одяг буде охайним, а процес прасування — зручним і безпечним.

Як вибрати відпарювач для одягу

Висновок

Вибір праски — це не лише про технічні характеристики, але й про комфорт вашого побуту. Ретельно проаналізувавши різні варіанти, врахувавши і тип прасування, і матеріал підошви, й додаткові функції та відгуки користувачів, ви отримаєте змогу підібрати модель, яка не просто блискуче впорається зі складками, але й перетворить прасування на легкий та приємний процес.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як обрати зубну пасту

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога ✔️ Вивчайте склад, уникайте барвників, ароматизаторів та антибіотиків, але враховуйте особисті потреби, вік та консультуйтеся з лікарем ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.