«Забудьте про формулу “універсальний чорний”»: як вибрати зимовий пуховик

2382
Додати
до обраних
Поділитися
Ольга КолосАвтор

«Пуховик» входить до п’ятірки найпопулярніших запитів на OLX. Тому саме час розібратися, як вибрати теплий пуховик на зиму, щоб морозні дні стали джерелом позитивних емоцій, а не стимулом якомога швидше сховатися в чотирьох стінах.

Типи пуховиків

Ваш одяг — відображення стилю життя. Серед усього асортименту пуховиків ви зможете підібрати модель, яка точно відповідатиме вашим очікуванням у всіх повсякденних ситуаціях.

Міський пуховик

Його завдання, окрім обігріву, — виглядати ефектно і вписуватися в основний гардероб. Міські пуховики можуть прикрашати декоративними кишенями та оригінальною фурнітурою, виконувати у яскравих кольорах з химерними принтами. Вони бувають лаконічними й однотонними, об’ємними, довгими та укороченими.

У такому одязі ви не замерзнете, поки добиратиметеся на роботу або гулятимете.

Міський пуховик поєднується з будь-яким одягом: він однаково гармонійно виглядатиме як у стилі спорт-шик (поєднання спортивного одягу з речами в стилі кежуал), так і з класичною спідницею або брюками. Головне тут — деталі. Якщо замість клатча закинути на плече рюкзак, образ втратить свою елегантність, і пуховик «повернеться» до початкового типу спортивного одягу.

Прекрасні кольори: коричневий, бежевий, молочний — не менш універсальні за чорний, але привабливіші.

Спортивний пуховик

Ці моделі поєднують тепло та свободу рухів, адже спочатку пуховики задумували як одяг для екстремальних зимових видів спорту, як-от альпінізм і лижі. Навіть візуально вони відрізняються від міських пуховиків: серед спортивних немає об’ємних моделей, здебільшого це приталені силуети з довжиною трохи нижче пояса або прямого крою.

Такі пуховики добре захищають від поривів вітру, дощу та снігу: їхні матеріали відрізняються високим ступенем вітро- та вологозахищеності. Спортивні пуховики легкі, майже не відчуваються на тілі — це важливо для активного відпочинку.

Комбінований пуховик

Інша назва — пуховик-трансформер: його можна змінювати залежно від умов використання. Наприклад, популярні моделі з рукавами, що відстібаються. У такий спосіб пуховик трансформується в безрукавку, яку можна носити восени або навесні. Також є моделі з можливістю змінювати довжину за допомогою блискавок або додавати / знімати підкладку залежно від погодних умов.

Плюс комбінованого пуховика — універсальність, але він дорожчий за міський.

👉 Як безпечно купувати на OLX: корисні функції та «фішки» платформи

Тип простьобування

Кількість рядків важлива не лише з погляду дизайну. Крій безпосередньо впливає на головну характеристику пуховика — здатність утримувати тепло. Так, що ширша відстань між рядками, то більша ймовірність, що наповнювач зіб’ється до якогось краю, залишивши частину пуховика порожньою, а значить — відкритою для холоду.

З надто частими швами теж краще не вибирати — теплопровідність у цих моделях порушується, у такому пуховику можна легко змерзнути. Оптимальний варіант — блок приблизно 20×20 см.

Пуховик з капюшоном найкраще захистить за поганої погоди, тому варто розглядати саме такі моделі.

Наповнювач пуховика

Пуховик, як нескладно здогадатися за назвою, — це одяг з пуху. Точніше, так його задумували спочатку. Переваги цього наповнювача: він легкий, із відмінною теплопровідністю. У такому пуховику тепло навіть у найсильніший мороз. При цьому пух «дихає», в ньому ви не пітнітимете.

Але одяг лише з пуху коштує дорого, тому його комбінують із пером. Склад наповнювача вказується на етикетці у відсотках із відповідними позначеннями: duck down (пух) та feather (перо).

Інші натуральні наповнювачі:

  • шерсть — матеріал добре пропускає повітря, зігріває та швидко сохне. Основний недолік вовни — вона може спричиняти алергічні реакції;
  • бавовна — головна перевага цього матеріалу — гіпоалергенність. Пуховик з бавовняним наповнювачем легкий і теплий. Мінус такого наповнювача — недовговічність: він досить швидко втрачає форму і не відновлюється.

Речі з натуральними наповнювачами потрібно прати лише вручну, а найкраще — віддати до хімчистки.

Проте зараз доступні й екологічні альтернативи — синтетичні наповнювачі:

  • синтепон — легкий і теплий нетканий матеріал, за речами з таким наповнювачем просто доглядати. Його недоліки: можливі алергічні реакції через клей, який використовують під час виробництва синтепону. Крім того, клейові з’єднання можуть руйнуватися під час прання або активної експлуатації виробу, тому річ з часом втратить форму;
  • холлофайбер — «удосконалений синтепон», позбавлений недоліків останнього. Має вигляд синтетичних спіралеподібних волокон. За рахунок своєї форми матеріал дуже пружний, швидко розпрямляється після стиснення, «дихає», добре зберігає тепло. Він не викликає алергії, на ньому не заводиться цвіль. Доглядайте предмет гардеробу з таким наповнювачем відповідно до рекомендацій на етикетці — і річ прослужить довгі роки;
  • тинсулейт — найсучасніший наповнювач, штучний аналог натурального пуху з покращеними характеристиками. Матеріал створювали як наповнювач для одягу космонавтів NASA: він не промокає, не втрачає форму, екологічно чистий, добре зберігає тепло і дуже тонкий. Його основний мінус — накопичення статичної електрики, так що власники такого одягу іноді будуть битися струмом.

Штучні наповнювачі теплі, легкі та досить компактні. Їх використовують як окремо, так і у різноманітних поєднаннях. Наприклад, комбінують з натуральними наповнювачами, завдяки чому пуховик стає дешевшим, а переваги матеріалів посилюються.

Пуховик із синтетичним наповнювачем можна прати вручну або в пральній машині на делікатному режимі, він швидко сохне та не втрачає форму.

Головне, що варто знати: всі наповнювачі, які наразі існують, — теплі. Тому вибирайте, враховуючи свій бюджет, екологічні уподобання та можливу ​​алергію на певні матеріали.

І тонкі, і об’ємні моделі чудово поєднуються як зі спідницями-олівцями, так і зі спортивними штанами.

Матеріал верху

Пуховик обов’язково повинен бути стійким до вологи та вітру. Оптимальні варіанти — спеціально оброблена бавовна та нейлон. Для спортивних моделей найчастіше використовують інноваційні високотехнологічні мембранні тканини.

Щоб зрозуміти, яка модель вам підійде, зверніть увагу на маркування:

  • DWR (durable water repellent) — спеціальне полімерне водовідштовхувальне просочення, яке відрізняється відмінною зносостійкістю. Із тканин з таким просоченням виготовляють рюкзаки, намети та спальні мішки. Вода, потрапляючи на тканину, не вбирається, а скочується вниз. Завдяки просоченню до одягу менше прилипає бруд, такі речі легко відмиваються і довго зберігають новий вигляд. Крім того, не порушуються дихальні властивості тканини, тож у такому пуховику ви не мучитиметеся від спеки, коли займатиметеся активними зимовими видами спорту;
  • Water-resistant — тканини з водовідштовхувальним покриттям. Це маркування говорить про те, що пуховик протягом деякого часу здатний протистояти сильній зливі або мокрому снігу. Слід пам’ятати, що цей час обмежений і зрештою тканина все одно промокне, а отже, й ви теж;
  • Waterproof (GORE-TEX, DryQ) — водостійкі тканини. У них вам буде тепло і сухо навіть під зливою, причому набагато довше, ніж в одязі з маркуванням Water-resistant.

Вибирайте матеріал верху залежно від того, навіщо вам пуховик. Якщо ви шукаєте модель на кожен день, то достатньо буде тканин Water-resistant, а ось для занять спортом краще вибрати мембранні тканини з маркуванням DWR.

Загальна рекомендація — менше «прикрас», тоді пуховик не доведеться міняти наступного року як «немодний».

Капюшон, кишені, фурнітура

Пуховик з капюшоном найкраще захистить за поганої погоди, тому варто розглядати саме такі моделі. Хутряна облямівка (і натуральна, і штучна) — це не просто декор, а й додатковий бар’єр від вітру та снігу. Капюшон повинен легко одягатися на голову, із запасом на шапку. Ідеально, якщо буде можливість затягнути його щільніше або застебнути.

Кишені пуховика мають бути без блискавки, особливо металевої. Інакше якщо ви забудете рукавички, металом можна легко пошкодити замерзлі руки. Краще, якщо кишені будуть пошиті внахлест або з клапаном, щоб сніг не потрапляв усередину.

Що стосується фурнітури, тут все просто: вона має бути і естетичною, і багатофункціональною. Блискавка або заклепки — легко розстібатися і застібатися. Всі елементи повинні бути з нержавіючої сталі або акуратно пофарбовані, щоб після першого мокрого снігу на новенькому пуховику не залишилося іржавих плям.

Всі наповнювачі, які наразі існують, — теплі. Тому вибирайте, враховуючи свій бюджет, екологічні уподобання та можливу ​​алергію на певні матеріали.

Посадка

Яким популярним не був би одяг оверсайз та пуховики-ковдри — це не єдине, що можна вибрати. Укорочені моделі візуально зроблять жіночі ноги довшими, квадратний або трикутний крій «розширить» чоловічі плечі. Пуховики до середини стегна — універсальний варіант для будь-яких випадків.

Звертайте увагу і на строчки: діагональні візуально зроблять талію вже, вертикальні — «подовжать» силует, горизонтальні — додадуть об’єму.

👉 Іграшки, одяг і книги: що замовляють і скільки готові витрачати українці на шопінг

Як доглядати за пуховиком

Щоб річ прослужила довше, дотримуйтеся простих правил догляду.

  1. Невеликі забруднення можна видалити за допомогою прохолодної води, рідкого порошку та щітки або губки.
  2. Прати пуховик краще вручну або на делікатному режимі з мінімальною кількістю обертів.
  3. Відмовтеся від попереднього замочування.
  4. Для прання використовуйте рідкі засоби та режим додаткового полоскання, щоб добре промити наповнювач.
  5. Сушіть пуховик вертикально, в теплому приміщенні, яке добре провітрюється, подалі від батарей. Сушильні машини краще не використовувати.

Коментар експерта

«Забудьте про формулу "універсальний чорний"»: як вибрати пуховик на зиму

Леся Бартецька, раціональний стиліст

— Мій досвід як споживача та стиліста говорить про те, що в гардеробі має бути два пуховики. Щоб цього справді було достатньо, потрібно спочатку правильно підійти до вибору.

Для цього дайте відповідь на кілька запитань.

Перше: як ви пересуватиметеся (пішки, в машині) і наскільки активно? Для водіння краще вибрати короткі моделі, для прогулянок містом — подовжені.

Далі: тонкий чи об’ємний? Тут питання не в теплі — тонкі моделі анітрохи не холодніші. Вибирайте ту, який вам більше до вподоби. І тонкі, і об’ємні моделі чудово поєднуються як зі спідницями-олівцями, так і зі спортивними штанами.

Третє питання: який колір підійде? Забудьте про формулу «універсальний чорний». Прекрасні кольори: коричневий, бежевий, молочний — не менш універсальні, але привабливіші. У пару можна купити яскравий пуховик, але він точно не буде номером один.

Останнє питання: які потрібні деталі та фурнітура? Капюшон, пояс, кнопки, декор… Тут обирайте на свій смак і з урахуванням вимог стильного образу. Загальна рекомендація — менше «прикрас», тоді пуховик не доведеться міняти наступного року як «немодний».

Поєднувати різні види пуховиків можна з джинсами, брюками, спідницями та спортивними штанами. Підшукайте в інтернеті модний образ і зберіть його для себе.

 

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як підібрати стиль одягу за типом фігури

Як підібрати стиль одягу за типом фігури: лайфгаки

Як вибрати одяг за типом фігури? ✔️ Як визначити свій тип та обирати стильні речі, які підкреслять ваші переваги ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.