Як вибрати смартфон: параметри, дисплей, ОС

3370
Додати
до обраних
Поділитися
Ольга ЧернишевськаАвтор

Велика кількість виробників і моделей, характеристик і можливостей… З одного боку, будь-який сучасний смартфон має базовий набір функцій. З іншого боку – чітко простежується «спеціалізація» окремих гаджетів. Є смартфони з відмінними камерами, потужними процесорами, яскравими дисплеями. Розповідаємо, за якими критеріями варто вибирати пристрій.

Операційна система: до якого «табору» приєднатися

Операційні системи (ОС), з якими працюють сучасні смартфони – від бюджетних варіантів до флагманів, лише дві: iOS та Android. У старіших пристроях може бути ОС Windows 10 Mobile, але компанія Microsoft припинила підтримувати систему з 10 грудня 2019 року. Це означає, що користувачі таких смартфонів більше не отримують оновлень безпеки, нові програми не розробляються, а підтримка встановлених може припинитися.

Суперечки користувачів про те, яка операційна система краща, не вщухають багато років. Розглянемо переваги та недоліки двох варіантів.

iOS

У «комплекті» з ОС від iPhone користувачі отримують високу продуктивність, стабільність та плавність роботи. Це означає мінімум збоїв сервісів та комфортне використання.

Для iOS створюють якісні програми, їхню відповідність стандартам ретельно перевіряють. Приємний бонус для тих, хто планує придбати техніку Apple, – тривала підтримка. Навіть на смартфони, зняті з продажу кілька років тому, можна встановити оновлення ОС. Але варто врахувати, що система після оновлення може працювати повільно або видавати помилки, та й не всі програми вдасться завантажити на моделі 5-6-річної давності.

Ще одна перевага – розвинена екосистема. Взаємодія Apple-пристроїв та зручні можливоcті для користувачів продумані до дрібниць. Налаштувати синхронізацію, вмикати різні функції можна в один клік. Переключатися між гаджетами під час роботи з документом або додатком неважко: без тривалих налаштувань легко почати редагувати файл на ноутбуці, продовжити на планшеті, а завершити на смартфоні.

Недоліком ОС вважають її закритість. Користувачі скаржаться на складнощі в обміні даними з іншими пристроями, якщо на них стоїть ​​інша ОС. Встановити програми можна тільки з App Store, більшість – платні.

Найбільше проблем викликає налаштування під себе. В iOS не вдасться змінити розмір або форму іконок, а щоб встановити власний рінгтон, доведеться витратити час і розібратися з налаштуваннями.

За тиждень доставили товарів на 100 млн гривень: що шукають і купують українці під час війни

Android

Ця ОС універсальна та відкрита, тому багато виробників смартфонів випускають власні версії. Можна встановлювати відповідні оболонки Android, за допомогою спеціальних програм змінювати стиль клавіатури або повністю настроювати зовнішній вигляд системи пристрою. Наприклад, з програмою Navbar Apps легко змінювати теми, кольори, стилі навігаційної панелі.

Програми, як і величезна кількість безкоштовного софту для будь-яких цілей, можна встановити не тільки з офіційного Play Market, але й з інших джерел, наприклад, Aptoid або GetApps. Бажаєте слухати музику на смартфоні та підключати навушники іншого бренду? В одну систему легко поєднати гаджети від будь-яких виробників: гарнітури, фітнес-браслети, розумні пилососи та все що завгодно.

Однак не все так райдужно – трапляються проблеми з оптимізацією та оновленням ОС, збої в роботі Android-додатків, особливо завантажених не з Play Market. Зворотний бік відкритості системи – питання з безпекою: вам доведеться самостійно подбати про захист своїх даних в інтернеті, підібрати відповідний антивірус.

Що в підсумку?

З Android ви отримаєте більше свободи у виборі програм, інтеграції з іншими пристроями та персоналізації телефону, при цьому iOS виграє у плавності роботи, безпеці, надійності. А ще такі пристрої у гарному стані майже завжди можна дорого продати.

Важливий аспект: виробники смартфонів на Android пропонують моделі вартістю від 1,5 тис. грн за новий пристрій. А iPhone, навіть не найактуальнішої версії, потрапляють у сегмент дорогих пристроїв.

Наприклад, за потриманий телефон застарілої моделі iPhone 5s, який ще працює, потрібно заплатити мінімум 1-1,3 тис. грн.

Інноваційні функції та незвичайні можливості гаджетів вражають, але не варто переплачувати за непотрібні. Підбір параметрів залежить від цілей, для яких ви купуєте пристрій.

Дисплей: коли розмір має значення

Якість зображення, зручність користування, автономність – все це залежить від типу, розмірів та роздільної здатності матриці. Як вибрати смартфон з відповідним екраном – даємо ключові поради.

Діагональ і роздільна здатність

Значення діагоналі екрана може стартувати від 3,5-4 дюймів – у старих моделей телефонів і досягати 7-7,6 – у топових рішеннях 2022 року. На великому дисплеї з діагоналлю 7-7,6 дюйми зручно дивитися кіно, виконувати робочі завдання або грати. Воднчас такі пристрої не дуже зручно тримати, до того ж не вдасться керувати ними однією рукою, як мініатюрнішими моделями з екранами 4 і 5 дюймів.

Роздільна здатність визначається кількістю пікселів, яка може поміститися на дисплеї. Що менше пікселів, то нижча якість зображення і вища зернистість. Роздільну здатність можуть позначати кількістю пікселів за  вертикаллю та горизонталлю, наприклад, 2560×1440, або відповідною абревіатурою – Wide Quad High Definition (WQHD). Для екранів смартфонів існують такі назви роздільної здатності (від мінімальної до максимальної): HD, Full HD, WQHD, UHD, 4K, 5K, 6K та 8K.

Мінімальною роздільною здатністю для перегляду соціальних мереж або відповідей на e-mail вважається HD, або 1280×720. Але щоб комфортно дивитися кіно та грати у прості ігри, роздільна здатність має бути не нижчою за Full HD (1920×1080). Для геймінгу та роботи з програмами для редагування зображень або дизайну краще підходить екран з роздільною здатністю WQHD, або 2560×1440.

Зверніть увагу, що на смартфонах з різним розміром екрана за тієї самої кількості пікселів якість картинки відрізнятиметься: на маленькому дисплеї розмір пікселя буде меншим, і навпаки. Тому, щоб уникнути зернистості зображення, важливо врахувати щільність пікселів на дюйм, або ppi.

Оптимальним вважається значення 350 ppi – на такому екрані людина з гарним зором не зможе роздивитися окремі пікселі, картинка сприйматиметься максимально чіткою та якісною. Однак цей показник індивідуальний – можливо, для когось буде комфортнішим дисплей з показником 400 ppi.

Тип матриці

У сучасних смартфонах встановлюють екрани двох типів: LCD (рідкокристалічні панелі) або OLED (органічні світлодіоди). Найбільш популярні варіанти LCD-матриць: IPS з покращеною кольоропередачею та бюджетна TFT.

Особливості матриць LCD:

  • чудове відображення білого кольору, яке забезпечує максимальну природність картинки, необхідну, наприклад, під час роботи з фото та відео;
  • довговічність та відносно низька вартість;
  • висока чіткість картинки;
  • невисока якість чорного кольору: іноді він може мати фіолетовий відтінок, що спотворює сприйняття під час перегляду кіно або роботи із зображеннями;
  • більші витрати енергії;
  • невелика яскравість;
  • більш тривале очікування відгуку дисплея;
  • досить велика товщина екрану;
  • кут огляду до 178 градусів;
  • можливість появи «битих» пікселів.

Низька ціна – високий ризик. Найчастіше занижена вартість – прийом недобросовісних продавців.

Усе, що потрібно знати про OLED-екрани:

  • відображення глибокого чорного кольору без спотворень;
  • відмінна яскравість та висока частота оновлення кадрів;
  • кут огляду до 180 градусів;
  • низьке енергоспоживання;
  • висока швидкість відгуку;
  • тонка матриця, яку можна згинати та використовувати для створення пристроїв з гнучкими дисплеями;
  • вища вартість;
  • більш висока вразливість до впливу вологи, ніж у LCD-матриць;
  • можливість вигоряння пікселів.

За звичайного використання можна не помітити істотної різниці у відтворенні картинки на різних типах матриць. Але якщо ви шукаєте смартфон для ігор, OLED стане найкращим варіантом. Найдешевший новий варіант з OLED-екраном коштуватиме в середньому 6,5 тис. грн (для порівняння: смартфон із LCD-матрицею можна придбати за 3,5 тис. грн). При цьому в таких пристроях зазвичай встановлються й інші «просунуті» компоненти (наприклад, камери з роздільною здатністю 48 МП).

Частота оновлення

Ця характеристика показує, скільки кадрів демонструється на дисплеї за секунду. Що вища частота оновлення – то плавніше відображаються динамічні сцени в іграх та фільмах або завантажується сторінка браузера під час швидкого прокручування. Щоб уникнути неприємних розривів та шлейфів зображення, варто вибирати показник щонайменше 60 Гц. Для геймерів та поціновувачів якісного кіно підійдуть екрани з частотою від 90 Гц.

Гнучкі рішення

Ринок смартфонів поповнили нові «гравці» – пристрої з гнучким екраном. Їхній дисплей складається, як книжка, роблячи гаджет компактнішим.

Поки що такі моделі є у брендів Samsung, Motorola і Huawei. Наприклад, Galaxy Fold обійдеться щонайменше в 40 тис. грн, при цьому модель із іміджевого сегменту зі звичайним екраном Galaxy S21 Ultra, де стоїть камера з вищою роздільної здатності, коштуватиме близько 30 тис. грн.

З одного боку, такі пристрої дозволяють отримати збільшений вдвічі розмір дисплея. З іншого – поки телефони з гнучким екраном залишаються дорогим задоволенням, а в місцях перегину вони можуть з часом деформуватися.

Безпечні поїздки для найменших: як вибрати дитяче автокрісло

«Начинка» смартфона: розуміємо, що всередині

Швидкість відгуку, плавність роботи програм та здатність протриматися без підзарядки з ранку до пізнього вечора – як вибрати смартфон за параметрами продуктивності, автономності та додатковими можливостями?

Процесор

SoC (чіпсет, однокристальний модуль) – основна частина «заліза» пристрою. Цей компонент відповідає за продуктивність і швидкість роботи. У топових смартфонах встановлюються SoC від Qualcomm, Apple, Samsung чи HiSilicon. Якщо розглядати доступніші варіанти, до списку виробників додаються MediaTek та Unisoc.

Варто звернути увагу на кількість ядер і тактову частоту (кількість імпульсів під час роботи). Що більші ці показники, то вища продуктивність пристрою. Наприклад, геймерам підійдуть моделі з 8-ядерними процесорами і тактовою частотою 2,4-3,0 ГГц. Для інтернет-серфінгу та гортання стрічки соціальних мереж достатньо варіантів із чотирма ядрами і тактовою частотою 1,5-1,8 ГГц.

Оперативна пам’ять

Ця характеристика відповідає за швидкодію та ефективність роботи в багатозадачному режимі. Коли на смартфоні запущені десятки програм, кожна з них займає певний обсяг оперативної пам’яті. З іншого боку, близько 1 ГБ витрачається на підтримку роботи ОС. Тобто що більший обсяг пам’яті смартфона, то більше процесів зможуть виконуватися одночасно.

Якщо ви плануєте тільки дзвонити, іноді грати або перевіряти пошту, соцмережі та стрічку новин, можна зупинитися на смартфоні з 2 ГБ оперативної пам’яті. Щоб легко відкривати 10-20 програм, потрібно щонайменше 4 ГБ. Об’єм 6-8 ГБ підійде геймерам, дизайнерам та користувачам ресурсомістких професійних програм.

Варто звернути увагу на тип встановленої пам’яті. Максимум швидкості та продуктивності забезпечить LPDDR5. Більш доступні якісні варіанти – LPDD4x та LPDDR4.

Варто звернути увагу на кількість ядер і тактову частоту (кількість імпульсів під час роботи). Що більші ці показники, то вища продуктивність пристрою.

Внутрішня пам’ять

Це сховище для фото, електронних книжок, робочих документів і всіх встановлених програм.

Як зрозуміти, скільки пам’яті знадобиться? Якщо ви любите знімати відео, враховуйте, що ролик із роздільною здатністю 4K на пару хвилин вже займе близько 1 ГБ. Тисяча фото з роздільною здатністю 12 МП «поміститься» в 4-5 ГБ, а щоб завантажити 10-серійний сезон улюбленого серіалу в середній якості, потрібно ще близько 8 ГБ. Додайте сюди музику, програми та ігри, а також пам’ять, виділену під ОС, – і вийде, що менш ніж 64 ГБ для активного використання буде недостатньо.

128 ГБ – оптимальний варіант. Звісно, і такий обсяг пам’яті може швидко закінчитися, якщо не завести корисної звички періодично записувати дані з телефону на зовнішній накопичувач, ПК, ноутбук або в хмарне сховище. До того ж так ви подбаєте про збереження інформації при раптовій поломці або крадіжці пристрою.

Бездротові комунікації

Сучасні смартфони обладнані модулями Wi-Fi 4, Wi-Fi 5 або Wi-Fi 6. Тут все просто: що вища цифра в позначенні стандарту, то кращу швидкість передачі даних ви отримаєте, навіть коли приєднаєтеся до громадських мереж у кафе або ТРЦ.

Камери

У смартфонів їх зазвичай дві: фронтальна та основна. При цьому камери можуть складатися з декількох модулів, що розширюють можливості: можна додавати ефекти глибини, розмиття фону, теле- або макрозйомки.

До важливих параметрів вибору належать:

  1. Роздільна здатність. Для створення якісних знімків для сімейного фотоальбому достатньо 8-10 МП. Якщо вам потрібен пристрій для професійної зйомки та ведення відеоблогу, варто вибрати моделі з роздільною здатністю до 4K – відео та фото потішать відмінною деталізацією та високою чіткістю.
  2. Фізичний розмір сенсора. Від цього показника залежить, скільки світла потрапляє до камери під час зйомки. Для аматорських фото, зйомки у подорожах та на святах достатньо розміру 1/2-1/2,5 дюйма (такі камери пропонують більшість сучасних виробників у бюджетному сегменті). Щоб отримати якісні знімки для професійного використання, варто вибирати камеру з розміром сенсора 1/1,12-1/1,33 дюйма.
  3. Стабілізація. Ця функція усуває зайву тряску під час зйомки з руки.
  4. Автофокус. Допомагає збільшити різкість знімків.
  5. Вбудовані алгоритми для підвищення якості фото. Наприклад, програмне забезпечення, яке підвищує контрастність і якість кольору або розпізнає сюжет зйомки в режимі реального часу (захід сонця, їжа, портрет) і автоматично активує відповідні налаштування.

128 ГБ – оптимальний варіант. Звісно, і такий обсяг пам’яті може швидко закінчитися, якщо не завести корисної звички періодично записувати дані з телефону на зовнішній накопичувач, ПК, ноутбук або в хмарне сховище.

Акумулятор

Виробники смартфонів вказують приблизний час автономної роботи на повному заряді батареї, який визначається за допомогою тестів. На практиці цей показник залежить від кількості запущених програм, підключення до інтернету, часу розмов, типу дисплея, а також строку експлуатації пристрою.

Більшості гаджетів повного заряду достатньо, щоб забезпечити 12-16 годин у режимі інтернет-серфінгу. Проте враховуйте: що старіший пристрій, то менше він працює без заряджання.

Додаткові корисні функції

Залежно від ваших потреб, завдань і умов використання можуть стати в пригоді:

  • підтримка двох SIM-карток;
  • захист корпусау від механічних пошкоджень, ударів чи рідини;
  • опції безпеки – розпізнавання відбитка пальця або особи для швидкої та зручної автентифікації;
  • NFC – підтримка безконтактних платежів;
  • опції швидкої, бездротової зарядки.

Інноваційні функції та незвичайні можливості гаджетів вражають, але не варто переплачувати за непотрібні. Підбір параметрів залежить від цілей, для яких ви купуєте пристрій. Наприклад, якщо вже багато років користуєтеся послугами одного мобільного оператора, підтримка двох SIM-карток вам навряд чи знадобиться. Вибирати пристрій в особливо міцному корпусі має сенс тим, хто часто ходить у походи або працює в екстремальних умовах, а у звичайному житті достатньо купити чохол та наклеїти захисне скло.

Навіть якщо в оголошенні зазначили, що вживаний смартфон в ідеальному стані, у вас із продавцем може бути різне розуміння цих слів.

Як купити б/в смартфон на OLX

Щоб знайти потрібні варіанти, використовуйте фільтри. Гаджети легко відсортувати за маркою, операційною системою та діагоналлю екрана. Можна переглядати тільки оголошення з безпечною послугою OLX Доставка або вибрати пропозиції з вашого міста.

Усі питання та нюанси радимо обговорити до угоди. На б/в пристрої не поширюються стандартні правила повернення/обміну товару, а значить, продавець має право відмовити вам у компенсації, якщо вдома з’ясується, що екран сколотий, а камера не працює. Тому важливо оглядати пристрої на пошті – якщо щось не так, від посилки можна відмовитися.

Декілька простих правил, які допоможуть уникнути неприємних сюрпризів:

  1. Уважно вивчіть оголошення. Воно має містити докладний, чіткий, зрозумілий опис і детальні фото.
  2. Запитайте про наявність дефектів. Навіть якщо в оголошенні зазначили, що смартфон в ідеальному стані, у вас із продавцем може бути різне розуміння цих слів.
  3. Низька ціна – високий ризик. Найчастіше занижена вартість – прийом недобросовісних продавців.
  4. Найкраще зустрітися особисто. Огляньте смартфон, перевірте працездатність. Зустріч у ТРЦ, кафе чи іншому місці з безкоштовним Wi-Fi дозволить легко протестувати бездротове підключення.
  5. Якщо особиста зустріч неможлива, вибирайте безпечні варіанти доставки та оплати. Наприклад, купуйте з послугою OLX Доставка та уважно огляньте смартфон у поштовому відділенні.
Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як підібрати стиль одягу за типом фігури

Як підібрати стиль одягу за типом фігури: лайфгаки

Як вибрати одяг за типом фігури? ✔️ Як визначити свій тип та обирати стильні речі, які підкреслять ваші переваги ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.