Автоклав: які є його види та принцип роботи

1203
Додати
до обраних
Поділитися

Автоклав це пристрій для стерилізації матеріалів високотемпературним паром. Зазвичай автоклав має вигляд невеликого циліндричного корпусу з герметичним люком. У цій статті з’ясовуємо, які є види автоклавів, як їх можна використовувати та що для цього потрібно.

Як працює та з яких елементів складається автоклав

Принцип роботи автоклава досить простий та нагадує те, як працює чайник. Всередині пристрою знаходиться рідина, яка під дією тиску нагрівається до точки кипіння (понад 100°C), після чого вона починає випаровуватись. У результаті, в агресивному середовищі всередині автоклава гинуть усі патогенні мікроорганізми. Під час роботи важливо дотримуватись інструкції та правил безпеки.

Будова автоклава складається з декількох елементів, кожен із яких виконує свою функцію:

  • Металевий корпус — має вигляд витягнутого циліндра. Товщина стінок у середньому складає 1,5 мм.
  • Кришка — забезпечує герметичність. Виготовляється з нержавіючого листа товщиною 6–8 мм.
  • Кран та ніпель — створюють початковий тиск в автоклаві.
  • Аварійний клапан — автоматично спрацьовує тоді, коли тиск у пристрої перевищує норму.
  • Манометр — показує поточний тиск всередині автоклава.

Також залежно від моделі, автоклав може бути обладнаний додатковими елементами, наприклад, спиртовим термометром, термостійкою прокладкою, пристроєм для дистиляції тощо.

Які є види автоклавів

Різноманітні моделі автоклавів мають власні характеристики та призначення. Загалом вони поділяються на такі види:

  • Газові — їх можна нагріти за допомогою газової та електричної плити, а також вогнища. Перевагами таких автоклавів є низька ціна та великий вибір моделей різних форм. Проте варто враховувати, що вони досить важкі, особливо, якщо заповнені водою.
  • Електричні — містять всередині нагрівальний прилад ТЕН, який працює від електромережі. Автоклави електричні більш ефективні, проте й вартість їх вища.

Найпростіше працювати з електричним автоклавом, оскільки процес нагрівання в ньому повністю автоматизований. Використовуючи автоклав побутовий, інструкція та дотримання правила безпеки — гарантія вашої безпеки.

Де використовуються автоклави

Автоклави використовуються в різних сферах: у медицині, науці, косметології та промисловості. Наприклад, у медицині за допомогою автоклава стерилізуються інструменти. А в гідрометалургійній сфері його використовують для роботи з кольоровими металами.

Сьогодні автоклав набув досить великої популярності в харчовій сфері, де з його допомогою відбувається консервація продуктів. Щоби правильно консервувати їжу, важливо використовувати пристрій із примусовим зливом та швидким охолодженням. Такі функції присутні в більшості електричних моделей. Автоклави з природною вентиляцією, наприклад газові, повністю охолоджуються протягом 12–20 годин, що може призвести до порушення споживчих властивостей продуктів.

Також важливо знати які кришки для автоклава можна використовувати. Для консервації підійдуть жерстяні та гвинтові кришки. Не рекомендується використовувати лише пластикові.

Для домашньої консервації підійде автоклав побутовий на 20–30 літрів.

Як користуватись автоклавом

Використовуючи цей пристрій, потрібно дотримуватися правил безпеки та рекомендацій, які містить інструкція для автоклава.

Правильне використання пристрою збереже продукти і продовжить строк служби пристрою. Загалом, для консервації за допомогою автоклава потрібно:

  1. Підготувати банки — перевірити відсутність тріщин, за наявності бруду, усунути його та наповнити продуктами.
  2. Заповнити автоклав водою.
  3. Закрити та притягнути кришку затискними гвинтами — залежно від моделі гвинти можуть бути на пружинах або закручуватися в отвори.
  4. Підняти тиск — для цього використовується помпа та ніпель автоклава.
  5. Перевірити герметичність — важливо знати скільки накачувати автоклав. У більшості випадків тиск має бути не більше 1 атм. Перевірити його можна за допомогою манометра.
  6. Нагріти автоклав — оптимальною температурою є 110—120°C.
  7. Засікти час на приготування — залежно від рецепта для консервації може знадобитися різний час. Наприклад, для овочів потрібно 20 хв, для грибів — 40 хв, а для м’яса — година.
  8. Поступово знизити тиск — під час консервації потрібно поступово знижувати тиск всередині автоклава за допомогою ніпеля.
  9. Перевірити тиск та температуру — температура всередині пристрою має бути приблизно 30°C.
  10. Дістати банки.

Автоклав — це зручний пристрій, який можна використовувати як у промислових, так і в побутових цілях. З його допомогою консервація продуктів пройде швидко та ефективно.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як обрати зубну пасту

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога ✔️ Вивчайте склад, уникайте барвників, ароматизаторів та антибіотиків, але враховуйте особисті потреби, вік та консультуйтеся з лікарем ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.