• Укр
  • Рус

Який холодильник кращий: крапельний чи No Frost

451
Додати
до обраних
Поділитися

Яка побутова техніка очолює список найпопулярнішої та є майже в усіх? Звичайно ж, це холодильник. Сучасні технології, як-от No Frost, роблять процес користування ще простішим. Водночас альтернативний варіант, крапельна система охолодження, теж має попит. Що таке Ноу Фрост та в чому особливості цього принципу? Чи потрібно розморожувати холодильник No Frost? Чим відрізняється крапельна заморозка від сухої в холодильниках? Порівняємо характеристики обох систем.

На що звернути увагу під час вибору холодильників? Суха заморозка чи крапельна – що краще? Що потрібно знати про такі параметри, як рівень шуму, енергоспоживання, кліматичний клас, розміри тощо? У нашій статті ви дізнаєтесь, як вибрати якісну побутову техніку з урахуванням індивідуальних запитів.

Крапельна система розморожування холодильника

Спочатку з’ясуємо, що являє собою крапельна система. Її не можна називати застарілим варіантом, адже вона характерна, як і No Frost, для сучасної побутової техніки. У таких холодильниках є дві окремі камери, однак морозильну розташовують зверху. Керування технікою здійснюється механічно. Який холодильник кращий: крапельний чи No Frost | Блог OLX

Принцип роботи

Принцип дії холодильника крапельного типу відрізняється від ручного розморожування. Процес значно спрощується, адже не потрібно регулярно діставати всі продукти та чекати, коли випарник повністю розтане.

У крапельному варіанті за функціонування відповідає випарник, який “плаче”. Як охолоджується повітря в холодильнику? Вода, утворена в процесі охолодження, відкладається конденсатом на стінках, після чого замерзає. Розморожування здійснюється, якщо відключити компресор. Повітря всередині нагрівається, а відтак застиглі краплі тануть і стікають крізь отвори до спеціальної тари. Далі здійснюється випаровування. Такий процес є циклічним.

Плюси та мінуси системи крапельного розморожування холодильника

Хоча Ноу Фрост – це зручне рішення, чимало людей віддає перевагу саме крапельному типу. В останнього є велика кількість переваг:

  • великий вибір – є багато моделей цього типу, тож підібрати об’єм, дизайн та функціонал буде просто;
  • низька вартість – якщо порівнювати із системою No Frost, це рішення за аналогічних технічних параметрів коштуватиме дешевше;
  • простота ремонту – принцип роботи холодильника є елементарним, відтак і ремонт зазвичай здійснюється швидко та недорого;
  • заощадження на електриці – треба знати, коли вибираєте No Frost, що це рішення потребує більшого споживання електроенергії;
  • наявність великого простору всередині – якщо взяти дві аналогічних за габаритами моделі (крапельну та Ноу Фрост), то крапельна матиме більший об’єм через особливості системи.

Чи є недоліки в таких холодильників? Так, і саме тому часто вибирають альтернативний варіант – No Frost. Головні мінуси крапельного варіанту пов’язані з:

  • необхідністю залишати вільними внутрішні стінки – продукти не мають торкатися стінок, бо можуть стати дуже вологими чи взагалі примерзнути, тож певний простір не залучається;
  • різною температурою на полицях – у верхній частині може бути на декілька градусів тепліше, ніж на нижній, тобто їжа охолоджується не в рівних умовах;
  • складнощами зі швидким охолодженням – моделі Ноу Фрост можуть швидше зробити продукти холодними;
  • повільнішим відновленням температури – після того, як відкрили дверцята, доведеться зачекати довше, щоби температура повернулася до попередніх значень.
Принаймні раз на пів року в моделях із крапельною системою доведеться розморожувати морозильну камеру, щоби запобігати утворенню снігової шуби. Це спровоковано тим, що система охолодження працює тільки в холодильному відсіку.

Ще один нюанс, пов’язаний із крапельними холодильниками, – дренажний отвір. Треба стежити за його чистотою, бо інакше є ризик протікання.

Який холодильник кращий: крапельний чи No Frost | Блог OLX

Система розморожування No Frost

Тепер поговоримо про систему Ноу Фрост. Що це таке та в чому переваги й недоліки такого рішення? Якщо говорити дослівно, назва перекладається як “без інею”. Система передбачає принципово інший підхід до розморожування.

До речі, чи потрібно розморожувати холодильник сухої заморозки? Хибна думка – що цього взагалі ніколи не треба робити. Насправді в профілактичних цілях розморожування все ж таки необхідне, але не часто (приблизно раз на шість місяців). І краще за все це робити в прохолодний період року – щоби була меншою різниця температур у холодильнику та в приміщенні.

Принцип роботи

Перше, що варто зазначити, – у моделях цього типу відсутній традиційний випарник. Як охолоджується повітря в холодильнику ? Для цього застосовується механізм, що нагадує радіатор охолодження. Позаду нього встановлений вентилятор, який нагнітає повітря на радіатор. Повітряні потоки йдуть по всьому холодильнику через спеціальні канали.

До морозильної камери надходить більша частина охолодженого повітря. Рівномірний розподіл температури відбувається завдяки системі нагнітання. Всередині холодильника збирається волога, яка потім стає інеєм на випарнику. Після вимкнення компресора вода буде стікати в спеціальний піддон.

Завдяки особливостям роботи цих холодильників можлива суха заморозка. Що це таке? Йдеться про принцип, коли зайва вода випаровується, й іній відсутній. Охолодження продуктів без зайвої вологи відбувається саме в холодильниках Ноу Фрост.

Плюси та мінуси холодильників із системою розморожування No Frost

Отже, які переваги пропонує холодильник No Frost? Сучасні моделі мають такі плюси:

  • рівномірний розподіл температури – продукти не потрібно розкладати полицями за якимось принципом, адже температурні параметри завжди є стабільними;
  • швидке відновлення температури – уже скоро після закриття дверцят показники повернуться до попередніх значень;
  • майже повна відсутність конденсату – продукти й каструлі можна без проблем притискати до стінок.

Ми вже згадували вище, що таке суха заморозка. Фактично це поняття тотожне з No Frost та є суттєвою перевагою холодильників. Продукти не злипаються один з одним, у випадку із заморожуванням продовжують мати добрий вигляд та зберігають смакові якості.

Чи шкідлива суха заморозка? Адже є люди, які віддають перевагу крапельним технологіям саме через побоювання шкоди іншого варіанту. Насправді всі аргументи противників системи No Frost – це міфи.

Електромагнітне випромінювання розташоване в межах припустимої норми, що не несе жодної шкоди для здоров’я. Всупереч ще одному міфу, продукти не втрачають корисних речовин через суху заморозку, але є нюанс. Для збереження всіх властивостей їжу потрібно зберігати в герметичній тарі.

Тепер – щодо мінусів холодильників No Frost. Недоліки можуть бути такими:

  • висока вартість ремонту – це пов’язано зі складною конструкцією та особливостями системи;
  • менші об’єми камер – через специфіку технології вони є меншими, ніж у випадку з крапельними моделями;
  • висока ціна – така побутова техніка є доволі дорогою;
  • велике споживання електрики – це також пов’язано з особливостями функціонування;
  • високий рівень шуму – цей мінус є не в усіх моделях, однак робота вентиляторів провокує схильність до цього.

Також недоліком є підсушування продуктів, які не помістили в герметичний контейнер.

Висновки

Отже, яка заморозка краща: суха чи крапельна? Переваги й недоліки є в обох варіантів. Зробіть для себе висновки, розглянувши порівняльну таблицю.

Характеристика Крапельний No Frost
Витрата електроенергії Менше Більше
Зашумлення Менше Більше
Розморожування Потрібне Потрібне в профілактичних цілях (виключення – Total No Frost)
Обслуговування Дешевше Дорожче
Рівномірний розподіл холоду Ні Так
Швидкість відновлення температурного режиму Нижче Вище
Рівень вологості в камерах Вище Нижче
Потужність заморозки Нижче Вище
Корисний об’єм холодильника Більше (але продукти не можна класти впритул до стінок) Менше
Вартість холодильника Менше Вище

У будь-якому випадку сучасні бренди пропонують якісну та функціональну техніку, що задовольнить ваші запити. За умови правильного користування та обслуговування холодильник буде працювати довгі роки. Щоби зберегти його справність, дотримуйтеся простих рекомендацій. Наприклад, чи знаєте ви, як правильно перевозити холодильник? Корисні поради від OLX допоможуть не зіпсувати техніку під час переїзду.

Які системи охолодження холодильників кращі? No Frost вважають більш технологічним варіантом, однак за інновації доведеться платити. І вартість самої техніки, і ремонт, і рахунки на електрику будуть більшими. Тож якщо вважаєте крапельну систему цілком прийнятною для себе та бажаєте заощадити, можете вибрати саме цю модель.

FAQ

Чи може працювати холодильник за мінусових температур?

Більшість виробників пише в інструкції, що прилад має працювати за температури щонайменше +5°C. В ідеалі ж показник має бути більшим +10°C. Тож ні, за мінусової температури функціонування холодильника неприпустиме.

Чому в холодильнику намерзає задня стінка?

Часто користувачі намагаються з’ясувати, що робити, якщо в холодильнику намерзає задня стінка. Причини можуть бути як безпечними в плані функціонування приладу, так і такими, що потребують звернення до спеціалістів та ремонту. Є варіанти, які можна вирішити самостійно:

  • вибір дуже високої температури охолодження – через це компресор починає працювати в більш потужному режимі;
  • тимчасове утворення льоду чи інею (потім намерзання зникає) – коли йдеться про крапельну систему, це абсолютно нормальний аспект роботи, і переживати не варто;
  • нещільне закриття дверцят – якщо ви просто випадково погано зачинили двері, виправити помилку легко, а ось коли зносився ущільнювач, доведеться його замінити.

Також бувають ситуації, коли точно потрібний ремонт:

  • злам термодатчика чи термостата;
  • витік холодагенту чи фреону;
  • засмічення капілярної системи;
  • пошкодження термоізоляції;
  • порушення роботи електромагнітного клапана.

Більшість проблем можна попередити, якщо дотримуватися правил користування холодильником.

Чому намерзає морозильна камера Ноу Фрост?

Коли йдеться саме про холодильник із сухою заморозкою, намерзання морозильної камери майже завжди свідчить про наявність проблеми. Несправності пов’язані з дренажним каналом, що використовується для відведення рідини.

Рідше причиною можуть стати помилки в налаштуваннях чи перекіс дверцят, через що втрачено герметичність. Спеціалісти радять якомога швидше з’ясовувати причини таких несправностей, адже розв’язання проблеми допоможе запобігти дорожчому ремонту чи навіть повному виходу техніки з ладу.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як обрати зубну пасту

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога ✔️ Вивчайте склад, уникайте барвників, ароматизаторів та антибіотиків, але враховуйте особисті потреби, вік та консультуйтеся з лікарем ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.