• Укр
  • Рус

Як підготуватися до блекауту

245
Додати
до обраних
Поділитися

Чи загрожує нам у 2023-му новий блекаут — ще під питанням, однак обставини зрозумілі: росія продовжує атакувати українську інфраструктуру, завдаючи шкоди населенню та бізнесу. У таких умовах енергетики вживають всіх можливих заходів, аби уникнути повторення тогорічного сценарію.

Та ймовірність блекауту є, і на це впливатимуть чимало чинників:

  • нестача необхідних компонентів для ремонту електростанцій;
  • незавершені роботи з відновлення попередніх зруйнованих об’єктів та внаслідок цього — дефіцит електроенергії;
  • нові атаки з боку росії.

Точно передбачити, якою буде ситуація з електропостачанням цьогоріч, доволі складно. Є, зокрема, і прогнози, що наступна зима може бути ще важчою. А ми з вами вже знаємо, що варто сподіватися на краще, але готуватися до гіршого. Готуємося разом із OLX!

Як адаптуватися до блекауту

Як адаптуватися: покрокова підготовка

Враховуючи всі ризики, важливо розуміти, що переважна частина благ цивілізації взимку можуть знову стати недоступними. Тож ретельна підготовка до можливого блекауту передбачає не лише енергоощадження, але й забезпечення основних потреб. Розгляньмо ключові аспекти.

Запаси води та їжі тривалого зберігання

Без електропостачання може бути відсутнє і водопостачання, тому потрібно мати запаси питної та технічної води. Доросла людина потребує близько 2–3 літрів води на день та 10–12 літрів для приготування їжі й особистої гігієни.

У разі відсутньої газифікації оселі слід запастися туристичними газовими балонами та устаткуванням для безпечної експлуатації. Їх можна замовити на OLX у категорії «Спорт / відпочинок».

Також варто перевірити й оновити запаси продуктів тривалого зберігання. Важливо пам’ятати, що їжа може швидко псуватися без холодильника. Консервовані продукти є чудовою альтернативою у таких умовах.

Покрокова підготовка до блекауту

Забезпечення житла освітлювальними приладами

Перевірте стан ваших ліхтариків, свічок, батарейок і павербанків. Додатково придбайте невеликі світильники (на батарейках або акумуляторах), які можна прикріпити в зонах активного використання, як-от ванна кімната, туалет, кухня тощо.

Альтернативні джерела енергії

Залежно від типу вашого житла (квартира чи будинок) або робочого простору (офіс, ресторан, промислове підприємство тощо) розгляньте можливість придбати альтернативне джерело енергії, якщо цього ще не зробили минулого року.

    • Генератор. Бензиновий або дизельний генератор буде ідеальним рішенням, якщо ви мешкаєте у власному будинку або хочете, щоб ваша робота не залежала від відключення електроенергії.

Пережити блекаут: як зросла популярність товарів, які допомагають пристосуватися до відключень електроенергії

  • Портативна зарядка. Мешканцям квартир доцільніше придбати портативну зарядну станцію. Це дозволить заряджати смартфони, ноутбуки, роутери.
  • Інвертори та акумулятори. Альтернативою портативній зарядній станції може бути використання інвертора й акумулятора. Така система має перевагу, що стосується потужності, оскільки живить значно більше приладів.
  • Сонячні панелі. Це довгострокова інвестиція, яка не лише забезпечить вашу оселю альтернативною енергією під час блекауту, але й стане невіддільною частиною розвитку сонячної енергетики в Україні.

https://blog.olx.ua/32179/ekonomno-ekologichno-ta-nezalezhno-chomu-varto-obrati-alternativni-dzherela-energii/

Замовити необхідне обладнання ви можете на OLX у категорії «Дім і сад».

Декілька додаткових порад

Зберіть аптечку з необхідними ліками. В умовах блекауту аптеки працюють завдяки генераторам, однак логістика і транспорт ліків можуть бути повільнішими, тому краще мати під рукою медикаменти, які вам потрібні.

Підготуйте готівку. Банкомати можуть бути тимчасово недоступними, тож попередньо розрахуйте і зніміть ту кількість готівки, якої вам вистачить на ці 2–3 дні.

Подбайте про безпеку на вулиці протягом темної пори доби. За відсутності світла пересування вулицями буде дещо ускладненим, тож важливо носити світловідбивальний одяг та прикріпити світловідбивальні стрічки на сумку або рюкзак, а також мати з собою невеликий ліхтарик, аби підсвічувати шлях. Для хатніх тварин варто використовувати неонові нашийники.

Дізнайтеся про найближчі пункти незламності у вашому районі. Створіть піший маршрут до таких пунктів у разі зупинки транспорту. Під час тривалого відключення електроенергії пункти незламності дають змогу погрітися, отримати гарячий напій, підзарядити електронні пристрої та знайти підтримку у спільноті.

Поради підготовки до блекауту

Висновки

Готовність до можливого блекауту є необхідною, враховуючи усі непередбачувані обставини та ризики, пов’язані з енергетичною системою. Від того, наскільки ретельно ви підготуєтеся, залежатимуть ваша безпека і комфорт упродовж такого непростого періоду.

Одним із найважливіших при цьому є забезпечення основних потреб, зокрема запасів питної води та продуктів тривалого зберігання. Важливо підготувати й освітлювальні прилади та розглянути можливість придбати альтернативні джерела енергії. Аптечка та готівка також повинні бути під рукою.

https://blog.olx.ua/30767/shho-robiti-koli-nemaie-svitla-idei-chim-zajnjatisja/

Крім того, подбайте про безпеку на вулиці та дізнайтеся про найближчі пункти незламності у вашому районі, щоб отримати змогу знайти підтримку в разі відсутності транспорту та отримати необхідну допомогу. Завчасна підготовка може значно полегшити ваше життя в умовах блекауту. Будьте готові разом із OLX!

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як доглядати за тату

Як доглядати за тату: весь процес поетапно

Як доглядати за тату? ✔️ Весь процес поетапно: обгортання, обробка, загоєння ✅ Детальніше читайте ➤ Блог OLX.ua.