• Укр
  • Рус

Звукове обладнання для поціновувачів вінілу: рекомендації щодо вибору

129
Додати
до обраних
Поділитися

Вінілові платівки, погодьтеся, завжди були своєрідним синонімом чистого аналогового звучання. Для багатьох шанувальників музики вініл вже давно є джерелом особливих відчуттів і незабутніх емоцій. Та це й нітрохи не дивно, адже відлуння кожного акорду дарує неповторний музичний досвід, чого не в змозі зробити, напевно, жоден інший аудіоносій, попри всі свої безперечні переваги. А щоб насолоджуватися цією магією на повну, вам знадобиться відповідне обладнання.

У статті ми розглянемо різновиди програвачів, голок, підсилювачів та гучномовців, як це все працює, та як обрати ті, за допомогою яких ви створите вдома ідеальне середовище для прослуховування власної вінілової колекції.

Вінілові платівки

Програвач платівок

Саме він є основною ланкою в аудіосистемі. Тож, оскільки взаємодіяти з цим пристроєм ви будете частіше, порівняно з іншими її компонентами, до його вибору варто поставитися максимально відповідально. Ділимося з вами, що слід врахувати.

  • Бренд і модель. Визнаними виробниками є Rega, Pro-Ject, Technics та Denon. До слова, ці та інші бренди ви можете знайти на OLX у рубриці «Акустичні системи».
  • Привод. Програвачі мають ремінний або прямий привод. Перший шляхом мінімальних коливань та вібрацій переважно забезпечує краще звучання. Другий можна швидко розганяти і гальмувати, а ще використовувати спеціальні прийоми. Тому він популярний серед диджеїв.
  • Антивібраційний дизайн. Не менш важливо, адже йдеться про якість звуку. Тож обирайте моделі зі стійкою конструкцією та виготовлені з антивібраційних матеріалів.

Голки та картриджі

Ці деталі вінілового програвача безпосередньо впливають на зношуваність платівок і те, наскільки хорошим буде звучання. Зупинимося коротенько на їхніх ключових характеристиках.

  • Матеріал. Найкращими вважаються діамантові голки. Сапфір та нітрил також використовуються, але такі моделі дещо поступаються у якості.
  • Вага картриджа. Вона визначає насамперед тривалість служби платівок. Занадто важкі можуть їх пошкоджувати, тому обирати необхідно ретельно.

Вінілові програвачі

Передпідсилювач (фонокоректор)

Розповімо трішки про той пристрій, що використовується для синхронізації вінілового програвача з підсилювачем. Основною функцією фонокоректора є збільшення сигналу до такого рівня, щоб підсилювач можна було під’єднати до аудіосистеми.

Насправді чимало сучасних програвачів вже мають вбудований передпідсилювач. Що краще — обрати таку модель, чи доцільніше придбати зовнішній? Тут, як і в будь-якому питанні, що стосується вінілової техніки, все залежить від уподобань і цілей. Якщо ви хочете почути максимально наближений до запису в студії звук, це — про автономний фонокоректор для вінілу. Та неодмінно врахуйте всі параметри й переконайтеся, що його тип і характеристики відповідають вашому звукознімачу.

Акустичні системи (гучномовці)

Це обладнання для відтворення звуку. Тому вкрай важливо придбати якісне, взявши до уваги, зокрема, й здатність передавати низькі частоти (баси). Придивіться до тих моделей, що відповідають розміру вашої слухацької кімнати. А для кращої передачі басів розгляньте підлогові варіанти. Якщо ж ваш підсилювач — обмеженої потужності, знадобляться гучномовці з високою чутливістю.

Придбати ці пристрої за доступними цінами ви можете на OLX у рубриці «Акустичні системи».

Проводи та кабелі

Коли йдеться про хороше звучання, вибір кабелів для підключення платівкового програвача до фонокоректора або підсилювача має неабияке значення. Ділимося рекомендаціями далі.

  • RCA-кабель. Для більшості програвачів використовуються двоканальні RCA (зазвичай — червоний та білий або червоний і чорний), які передають аналоговий аудіосигнал. Обирайте кабелі з низьким опором та якісними роз’ємами — так ви мінімізуєте подальші витрати.
  • Заземлення. Деякі пристрої передбачають підключення заземлення. Це покращує якість звуку і запобігає навантаженню на акустичні системи. Впевніться, що ваші кабелі мають заземлення, а також можливість під’єднати його до гнізда на програвачі.
  • Довжина. Кабелі повинні бути відповідної довжини залежно від конкретної системи. Якщо вони будуть задовгими, то ви втрачатимете сигнал, а короткі можуть обмежувати розміщення компонентів.
  • Якість і конструкція. Доцільніше придбати ті, що виготовлені з високоякісних матеріалів та провідників від довірених виробників.

Загалом у цьому питанні варто збалансувати якість та ціну (яка, до слова, може варіюватися від 40 до 1000 грн за метр), а також врахувати ваші потреби та характеристики аудіосистеми. Ретельно підібравши кабелі, ви доповните її ще одним важливим для звучання компонентом.

Як вибрати програвач вінілових платівок

Слухацька кімната

Якщо ви — особливо вимогливий аудіофіл, поміркуйте над створенням спеціальної слухацької кімнати. Так ви оптимізуєте акустичне оформлення та отримаєте найкращий аудіодосвід.
Додайте акустичні панелі, дифузори та абсорбери для покращення якості звучання в кімнаті. Придбати їх ви можете на OLX у рубриці «Акустичні системи».

Не забудьте спланувати й розташування меблів та інших предметів, аби уникнути відбиття і вібрації звуку. Обладнуючи кімнату, використовуйте шумоізоляційні матеріали та встановіть відповідні вікна.

А ще розмістіть гучномовці так, щоб вони були на однаковій відстані від слухача. Це створюватиме насичений стереофонічний ефект і повністю занурюватиме вас у музику. Відстань між ними та стінами має складати 2–4 метри.

Слухацька кімната

Яке обладнання для очищення вінілу обрати

Своєчасне очищення платівок необхідне для забезпечення якості відтворення звуку. Для цього є спеціальні пристрої та аксесуари. Їх ви можете придбати, зокрема, й на OLX у рубриці «Акустичні системи». Розповідаємо, які саме інструменти вам знадобляться.

Антистатичні щітки призначені для видалення пилу та статичної електрики з поверхні платівок.

Щітки з контейнером мають, окрім того, спеціальну місткість для водяного розчину, що допомагає видаляти бруд і пил ефективніше.

Спеціальні рідини для очищення вінілу не залишають плям і не пошкоджують платівки.

У мийках для вінілу можна повністю очистити платівки від забруднень. Результат буде, безперечно, кращим, а ще це дозволяє автоматизувати процес, коли потрібно помити велику кількість дисків.

Висновок

Тож підсумуємо. Обираючи звукове обладнання для прослуховування вінілових платівок, важливо ретельно розглянути всі компоненти та, звісно ж, враховувати й власні потреби і бюджет. З одного боку, ви завжди можете придбати у вініломанів пристрої, які раніше були у використанні, та зекономити час і гроші. А з іншого, йдеться все-таки про якість звучання.
Варто відразу розуміти також і те, що, аби отримати незабутній звуковий досвід, недостатньо лише придбати аудіосистему. Окрім цього, вам потрібно буде обладнати слухацьку кімнату якісною ізоляцією і правильно розташувати у ній всі пристрої для прослуховування. Тому доцільно дослідити ринок та проконсультуватися із експертами.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як обрати зубну пасту

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога ✔️ Вивчайте склад, уникайте барвників, ароматизаторів та антибіотиків, але враховуйте особисті потреби, вік та консультуйтеся з лікарем ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.