• Укр
  • Рус

Вживані автозапчастини: як не помилитися з вибором

2550
Додати
до обраних
Поділитися

За минулий рік у більшості з нас змінилися фінансові звички. Через підвищення цін рішення про купівлю тепер переважно більш обдумані. Де це можливо, багато хто намагається зекономити. Так, вживані товари, зокрема автозапчастини, — один зі способів це зробити.

Тож якщо ви замислилися про купівлю таких автозапчастин, ми готові поділитися порадами.

Попит

Купівля вживаних запчастин — це не лише про економію. Іноді для автовласників це вимушене рішення, адже деталі на їхнє авто можуть уже не виготовляти.

Крім того, останнім часом у продажу є цікаві пропозиції для закордонних моделей, насамперед німецьких і французьких. Автомобілі з європейською реєстрацією, що так і не отримали українську, активно розбираються на запчастини.

У 2022 році на OLX найчастіше публікувалися оголошення з бамперами та іншими кузовними запчастинами. Найбільше пропозицій було у жовтні, а найменше — у квітні.

Найпопулярніші товари 2022

Де шукати вживані запчастини

Авторинок, магазин автозапчастин, інтернет: обирайте зручний для себе торговельний майданчик. На OLX перед вами буде цілий каталог із пропозиціями. Фільтруйте їх за типом, брендом, ціною, оригіналом чи аналогом і переходьте до діалогу із продавцем, щоб дізнатися більше подробиць.

На що звернути увагу, коли ви купуєте вживані запчастини

На що звернути увагу, коли ви купуєте вживані запчастини

  1. Оригінал VS аналог.
    Оригінальні запчастини є стандартом якості автомобільних компаній. Саме на цих деталях проводять тести, перевіряють міцність, реакцію тощо.
    Неоригінальні запчастини виготовляються у незалежних фірмах, які повинні дотримуватися ліцензії заводу-виробника. Якщо цього не відбувається, майбутній покупець може натрапити на грубу підробку. У кращому випадку він переплатить, у гіршому — наразить на небезпеку себе та інших.
  2. VIN-код.
    VIN-номер є ідентифікаційним кодом автомобіля. У його 17 символах зашифровано всю інформацію про транспортний засіб: від потужності двигуна до дня випуску машини. Як правило, цей код зазначений на підкапотній алюмінієвій табличці. Повідомте його продавцеві, щоб перевірити, чи підходить деталь до вашого транспортного засобу.
  3. Бренд.
    Якщо бренд автозапчастини новий або не відомий вам, дізнайтеся про нього більше. Не зайвим буде також почитати відгуки.
  4. Ціна.
    Порівнюйте ціни. Якщо вказана сума значно нижча від інших, поставте продавцеві більше запитань або зверніться до інших.
  5. Чеклист.

І наостанок. Повністю перевірити справність запчастин може лише фахівець. Проте є певні маркери, відповідно до яких можна орієнтуватися.

Що має містити товар?

Мотор, коробка передач:

  • маркування, що витиснено на деталі.

Коробка передач: який тип вибрати

Кузовні частини:

  • акуратний, добре фарбований і ледь помітний герметик;
  • відсутність корозії;
  • належний вигляд внаслідок рихтування (деталі мають бути правильної форми та відповідного функціонування);
  • рівне, без видимих пошкоджень лакофарбове покриття.

Якщо на деталі шар фарби відрізняється від шару на даху, отже, деталь — не першої свіжості. Щоб виміряти товщину фарби, існує спеціальний прилад — товщиномір. На OLX ціни на нього стартують від 295 грн (станом на квітень 2023 року).

Ходова частина:

  • відсутність корозії, деформації деталей і зношування металу.

Ходова автомобіля: із чого складається та як виявити несправність

Навісне обладнання двигуна:

  • відсутність шумів у запчастинах рухового відсіку.

Трансмісія:

  • документальна гарантія, рахунок-фактура та витратна накладна з печаткою.

Двигун:

  • ті самі умови, що і з трансмісією;
  • у разі купівлі двигуна рекомендується включити у комплект деталі системи впорскування, колектори, різні гумові патрубки.

Оптика:

  • відсутність сколів, тріщин, потертостей і дефектів, які не можна швидко усунути.

Електронна запчастина / блок керування:

  • оригінальний номер запчастини (на деяких авто іноземного виробництва блок керування має свою програму із додатковим номером прошивки).

Зверніть увагу, що електронні запчастини найчастіше поверненню не підлягають. Тому перед купівлею краще перепитати, ніж згодом пожалкувати.

Які вживані запчастини краще не купувати

Які вживані запчастини краще не купувати

  • Елементи гальмівної системи: циліндри, шланги, троси, супорти, гідравлічний і вакуумний підсилювальник. Якщо їхній стан буде незадовільний, згодом це може спричинити ДТП.
  • Датники, кермові наконечники, кульові опори, маточини та підшипники у зборі. Їхній стан важко оцінити візуально.
  • Деталі системи охолодження: термостат, радіатор, помпа. Вони можуть раптово вийти з ладу, навіть якщо, на перший погляд, були у хорошому стані.
  • «Бардачок», ручка КПП та інші запчастини, які активно експлуатувалися.
  • Приводні ремені також обов’язково мають бути новими.

Ціни

Вони варіюються від категорії до категорії. Так, на OLX придбати найдешевший серед автозапчастин товар — гумки для склоочисників — можна за середньою ціною 174,56 грн. А ось за найдорожчий — двигун у зборі — доведеться віддати близько 27 309,27 грн.

Щоб обрати оптимальний варіант за ціною і якістю, фільтруйте пропозиції за зростанням вартості та порівнюйте характеристики.

Підсумки

Вживані запчастини — ідеальне рішення, коли потрібно замінити деталь, але водночас не переплатити за неї. Обираючи їх, не соромтеся ставити продавцям більше запитань, просити додаткові фото та перевіряти документи.

Для захисту від шахраїв OLX пропонує декілька ступенів безпеки.

1. Будь-яке підозріле посилання від продавця перевіряйте у спеціальному рядку на офіційному сайті.
2. Щоб не надсилати гроші продавцеві заздалегідь, користуйтеся OLX Доставкою. Він отримає оплату тільки після того, як ви перевірите та приймете товар.
3. Післяплата — також можлива опція. Сплачуйте повну суму лише у відділенні пошти.

І пам’ятайте, що більше з’ясованих моментів на старті, то надійніші ваші поїздки. Тож вдалих купівель!

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як обрати зубну пасту

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога ✔️ Вивчайте склад, уникайте барвників, ароматизаторів та антибіотиків, але враховуйте особисті потреби, вік та консультуйтеся з лікарем ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.