• Укр
  • Рус

Монтессорі: що це за методика й навіщо

2040
Додати
до обраних
Поділитися

Немає так званих правильних способів виховання дітей ― у кожного власні методи спроб та помилок. Проте є різні методики, що їх можна використати як підказку та трансформувати під свої умови. Розповімо вам про методику, яка набирає дедалі більше популярності в Україні.

В основі методики Монтессорі ― єдине правило: дітей вчить те, що їх оточує. Батькам рекомендують організувати середовище, завдяки якому дитина легко навчиться адаптовуватися у дорослому світі.

Вдома можна розділити дитячу кімнату на зони активності, творчості, відпочинку та ігор. А меблі зробити доступними для самостійного користування дитиною. Дитячий стіл та стілець ― необхідний план-мінімум, а стелажі, шафи, полиці для книг, мило, зубна щітка, рушники, чашки й ложки ― бажаний максимум.

Монтессорі

Будь-який план можна виконати, завітавши на OLX! Речі мають відповідати зросту дитини та бути достатньо легкими, щоб малюк міг сам рухати їх на власний розсуд. Загалом усе, що може викликати у дитини інтерес, має бути доступним — так, аби вона могла у будь-який момент брати їх для гри та повертати на місце. Але це не стосується небезпечних предметів — їх варто тримати якомога далі.

Хочете мати вдома маленького помічника чи помічницю? Тоді забезпечте дитину власними «інструментами»: ганчірками, віником тощо. Якщо вона насмітила, відразу зможе сама прибрати. Важливо сприяти зусиллям дитини, тоді вона буде рости самостійною та здатною проявити ініціативу. Маленька настанова: дозвольте дітям робити щось самим, навіть якщо опісля потрібно переробляти.

Особливість іграшок Монтессорі

Іграшки Монтессорі мають допомагати дитині відчувати свободу, вільно розвиватися та навчатися. Тому дозвольте малечі самостійно обирати чим, коли та скільки займатися. Далі розповідаємо, як зрозуміти, що іграшка — саме Монтессорі.

Виготовлені з натуральних матеріалів: дерево, вовна, бавовна, метал, кераміка й навіть камінь. Вони єднають із природою та безпечніші для ротової порожнини, адже діти все пробують на смак. Різна текстура, температура й вага цих матеріалів підсилює відчуття дітей та інформує про різноманітність планети.

Не видають жодних звуків. Діти самостійно досліджують та відкривають світ, створюють маленькі інновації. Для цього іграшки мають бути пасивними, аби дитина фізично маніпулювала ними та додавала їх до своєї вдаваної гри.

Ігри, які відповідають реальності. У грі використовуйте ролі реальних тварин, адже дітей бентежить, коли вони дізнаються, що єдинорога немає. Окрім того, це дозволяє краще зрозуміти навколишній світ.

Навчають однієї навички. Такі іграшки сприяють концентрації та відточенню однієї навички. Завдяки цьому діти також самі дізнаються, чи правильно вони виконали завдання. Ігри, де потрібно з різних елементів скласти один цілісний предмет, добре розвивають дрібну моторику.

Іграшки з метою. Досягнення мети допомагає дитині відчувати себе компетентною й важливою. Рекомендуємо на OLX, у категорії «Дитячий світ», знайти ігри, які побудовані за принципом вежі з багатогранників різного розміру.

Усі іграшки Монтессорі мають свій сенс. Наприклад, башта складається із кубів різного розміру ― від більшого до меншого. Найбільший куб рівно на розмір переважає попередній. Під час гри з баштою дитина створює асоціативний ряд та розуміє різницю великого й маленького. Також вона може гратися деревиною й будувати асоціації, на що це схоже. Наприклад, дитина бере предмет у руку та переміщує у повітрі з одного боку на інший ― це схоже на літак. А якщо на землі, то на велосипед чи автомобіль. Адже під час гри літаком дитина має один варіант іграшки ― літак, а завдяки звичайним дерев’яним предметам вона розвиває свою уяву.

Іграшки монессорі

Як підібрати іграшку Монтессорі

Розрізняють шість періодів дорослішання, відповідно до яких можна підібрати іграшку. Проте не забувайте про унікальність кожної дитини, зважайте на інтереси та зацікавлення малюка.

Період розвитку мовлення (0–6 років)

Під час прогулянок та ігор розповідайте про предмети та явища навколо й, навпаки, запитуйте дитину про те, у яку гру вона грає. Аби розвивати мовлення у дітей, малюки мають розпізнавати та виділяти звуки.

Які іграшки варто придбати дитині до 1 року

Період розвитку рухів та дій (1–4 роки)

Від одного до чотирьох років у дитини зміцнюються м’язи, вона вчиться координації у просторі. Аби це було самостійним досягненням, дозвольте дитині спробувати зробити перший крок та підтримуйте її старання. Коли вдаватиметься краще, додайте безпечних перешкод або видозмінюйте маршрут: наприклад, побудуйте тунелі з подушок, покривал або пошукайте на OLX спеціальні ігрові комплекси із м’якими елементами у категорії «Дитячий світ».

Період сприйняття порядку (1,5–5 років)

Дозвольте дитині бути господарем у своїй кімнаті: самостійно складати одяг, книги та іграшки. На допомогу прийдуть стелаж для одягу та кошики для іграшок.

Виховуємо маленьких розумників: ігри та іграшки для розвитку дрібної моторики у дітей

Період вивчення маленьких предметів (1,5–6,5 років)

Упродовж цього часу дитина навчається ходити, розмовляти та розпізнавати форми спілкування з дорослими та однолітками. З’являються обов’язки й завдання для самостійного виконання. Лабіринти, шнурівки, пірамідки та схожі іграшки розвивають пам’ять, мову, увагу, уяву, формують інтелект.

Методика Монтессорі

Висновок

Методика Монтессорі ― це самостійна робота, без примусу й нав’язування будь-яких дій. Наберіться терпіння та дайте дитині достатньо часу для самостійного вивчення того, як працюють предмети навколо. Виховуйте у дитині цілісну та впевнену особистість, а не навчайте конкретних навичок. Необов’язково самостійно одягатися або знати алфавіт у трирічному віці ― важливо просто розуміти, як отримувати ці знання та навички.
Ваше батьківське завдання на все життя ― підтримувати дитину, спостерігати за її діями, але нічого не робити замість неї.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як обрати зубну пасту

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога ✔️ Вивчайте склад, уникайте барвників, ароматизаторів та антибіотиків, але враховуйте особисті потреби, вік та консультуйтеся з лікарем ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.