Як вибрати ігрову приставку: бренди, характеристики, лайфхаки

3747
Додати
до обраних
Поділитися
Сергій НосенкоАвтор

Продажі ігрових консолей зростають, і виробники регулярно випускають на ринок нові моделі. Причина – великий попит на приставки. Наприклад, запит «PlayStation 4» входить у топ найпопулярніших на OLX. Усього на платформі – понад 8 тис. оголошень про продаж нових та уживаних пристроїв. Як знайти в цій різноманітності оптимальний варіант? Ми розповімо про основні критерії вибору консолі.

Тип консолі

Ігрові приставки бувають портативними та стаціонарними. Останні поділяються на базові (тільки консоль) та доповнені (консоль із вбудованими іграми, додатковими картками пам’яті, аксесуарами). Практично всі сучасні пристрої обох типів мають модулі для бездротового підключення (Wi-Fi і Bluetooth).

Портативні консолі

Такі моделі підійдуть активним людям, які часто подорожують чи їздять у відрядження. Це невеликий гаджет із екраном та елементами управління формату «все в одному»: на консолі можна грати, дивитися фільми, читати книжки. Такі приставки заряджаються від акумулятора.

За даними порталу Bestproducts.com, який спеціалізується на порівнянні та оцінці товарів, до найкращих портативних консолей зараховують:

  • Nintendo Switch Handheld Console;
  • Nintendo Switch – OLED Model;
  • Game & Watch: Super Mario Bros Handheld Console;
  • Nintendo Switch Lite Handheld Console.

Компактність – основна перевага портативних консолей. Однак заряду акумулятора зазвичай вистачає лише на 2-3 години гри.

Стаціонарні консолі

Занурення в процес, якісне звучання, зручна поза для гри – ці переваги дає стаціонарна ігрова приставка.

Вона складається з основного блоку, всередині якого процесор, материнська плата, пам’ять, блок живлення, а також кабелі для підключення та контролери управління. Для роботи консоль потрібно під’єднати до монітора або телевізора, а також підключити елементи керування (на вибір): джойстик, мишу та клавіатуру, кермо й педалі або пістолет.

Серед плюсів стаціонарних консолей:

  • можна підключати пристрій до великого екрана;
  • одночасно грати вдвох;
  • підключати різні додаткові пристрої та контролери управління;
  • грати у сучасні ігри. Усі новинки спочатку розробляють для консолей і лише пізніше адаптують під комп’ютери та смартфони.

До мінусів можна зарахувати високу вартість приставок (ціни стартують від 11 тис. грн), а також складний вибір, але із цим питанням ми зараз розберемося.

Дивани та велосипеди потрібніші, ніж смартфони: топ найпопулярніших товарів 2021 року

Підтримка ігор

Щоб грати на консолі, потрібно завантажити гру або підключитися до онлайн-сервера.

Кожен виробник приставок пропонує власний сервіс для покупки та завантаження ігор, отримання оновлень, а також онлайн-ігор. У Nintendo – це Nintendo Switch Online з бібліотеками ігор NES і Super NES. У Sony – PlayStation Store. У Microsoft – Xbox Game Pass.

Усі вони – платні, середня ціна – 1200-1600 грн за рік. Є різні умови: можна купувати конкретні ігри або оформити передплату та отримувати щомісячний доступ до певного набору ігор та серверів.

Зазвичай на консолі одного бренду не вдасться пограти в ігри, які створені під інші види приставок. Причин кілька:

  1. більшість ігор створюють під конкретний бренд консолі, наприклад, Legend of Zelda – для Nintendo, God of War – для PlayStation, Adios – для Xbox;
  2. управління у деяких іграх розробляють під контролери певного виробника;
  3. топові бренди приставок мають ексклюзивні права на ті чи інші популярні відеоігри.

Водночас існують кросплатформні ігри (і їх стає дедалі більше), сумісні з декількома пристроями і доступні в різних бібліотеках ігор. А деякі ексклюзивні ігри допрацьовують для інших брендів. Знайти потрібну версію можна в бібліотеці своєї консолі.

Щоб визначитися з вибором приставки, можна переглянути найхарактерніші ігри конкретного бренду. Так, фірмові та ексклюзивні ігри для Nintendo розраховані насамперед на дитячу аудиторію. Здебільшого вони створені під контролери Wii Remote і Nunchuk. Ігровий процес активний, вимагає хорошої реакції та швидкості. PlayStation та Xbox орієнтуються на старшу аудиторію (підлітки та дорослі). Тому на сервісах PlayStation Network та Xbox Live багато шутерів, гонок, рольових ігор.

Зазвичай на консолі одного бренду не вдасться пограти в ігри, які створені під інші види приставок.

Виробники консолей

Левову частку ринку займають стаціонарні ігрові консолі трьох виробників: Microsoft, Sony та Nintendo. Розглянемо детально продукцію кожного бренду.

Приставки Microsoft

Компанія виробляє консолі Xbox, які можна придбати на OLX.

У 2020 році вийшло нове покоління пристроїв Xbox Series, яке замінило Xbox One. Останні вже зняли з виробництва, але вони досі актуальні: підтримують сотні ігор на ринку.

Переваги приставок Xbox:

  • своєчасне поновлення. Так, Xbox Series – серія найпотужніших консолей на 2021 рік;
  • безшумна робота завдяки фірмовій ефективній системі охолодження;
  • доступність ігор із попередніх поколінь Xbox, причому у багатьох значно покращили графіку;
  • доступ до більш ніж 200 ігор у Xbox Game Pass. У багато новинок можна грати з дня релізу;
  • можливість миттєво відновити гру з того самого кадру, на якому ви зупинилися: можна перемикатися між іграми або перезавантажувати приставку;
  • універсальні мультимедійні можливості – можна серфити в інтернеті, переглядати відео, слухати музику;
  • внутрішнє сховище від 512 Гб до 1 ТБ (залежить від моделі);
  • сумісність із аксесуарами від попереднього покоління приставок.

Серед недоліків – розміри (приставки здебільшого завеликі для телевізійної тумби), а також робота ігрових контролерів (джойстиків) від батарейок замість акумуляторів.

Ціни на приставки Xbox Series коливаються від 11 тис. грн – за модель S до 22 тис. грн – за модель X.

Приставки Sony

Бренд випускає приставки Sony PlayStation. Актуальне покоління – PlayStation 5 – представили наприкінці 2020 року.

Серед переваг:

  • великий список ігор, які вийдуть у коротко- та довгостривалій перспективі;
  • підтримка шоломів віртуальної реальності;
  • можливість використовувати приставку як мультимедіацентр (для ігор, перегляду відео, інтернет-серфінгу);
  • зручний джойстик. Так, нове покоління підтримує адаптивне натискання: кнопки геймпада протистоять натисканню, забезпечують віддачу або вібрують залежно від конкретного ігрового процесу, що посилює відчуття і дозволяє повністю зануритися в гру.

Недоліки теж є: насамперед – це шумна робота, недостатній об’єм внутрішньої пам’яті (до 825 ГБ), великі розміри та вага.

Вартість PlayStation 5 в Україні коливається від 26 до 30 тис. грн.

Приставки Nintendo

Консолі від відомого розробника пристроїв та відеоігор входять до трійки світових продажів. Нове покоління приставок – Nintendo Switch, гібрид портативної консолі та класичної приставки.

Переваги:

  • універсальність нового покоління пристроїв. Можна брати консоль із собою або приєднувати до телевізора;
  • безліч ексклюзивних ігор, доступних тільки для Nintendo. Ці приставки – окремий всесвіт, і їх часто купують саме заради The Legend of Zelda, Pokemon;
  • інтелектуальна система прицілювання, режим вібрації у контролерів.

У приставок є недоліки. Nintendo – це лише консоль для ігор. Серфити в інтернеті, дивитися відео на ній не можна. Об’єм внутрішньої пам’яті – всього 32 ГБ, тому доведеться купувати окрему картку пам’яті.

Вартість Nintendo Switch в Україні стартує від 10 тис. грн.

Щоб визначитися з вибором приставки, можна переглянути найхарактерніші ігри конкретного бренду.

Вибір ігрової консолі

Розглянемо основні характеристики, на які варто звернути увагу під час вибору ігрових консолей.

Розмір і роздільна здатність екрана при підключенні до телевізора

Важливо вибрати дисплей під приставку. Всі сучасні ігрові консолі під’єднуються до телевізорів або моніторів через роз’єм HDMI. Телевізор повинен підтримувати роздільну здатність Full HD (а краще – 4K). Саме від цього залежить реалістичність графіки у іграх нових поколінь. Що стосується розміру екрана, діє принцип «що більший – то кращий».

Ігрова консоль або домашній медіацентр

Microsoft та Sony створюють універсальні продукти. Будь-яку сучасну приставку цих брендів можна використовувати як домашній мультимедійний центр. Якщо ви хочете грати в ігри, дивитися фільми у чудовій якості, серфити в інтернеті – ці види приставок вам підійдуть. Якщо ваша мета – тільки ігри, то вибирайте Nintendo.

Технічні характеристики

Переваги конкретної ігрової приставки очевидні, якщо проаналізувати технічні характеристики:

  1. Оперативна пам’ять. Це основний критерій для вибору ігрової приставки. Що вищий показник, то краще працює система і простіше запускаються вимогливі до ресурсів гри. Мінімальне значення – 8 ГБ, але краще вибирати варіант від 16 ГБ, щоб грати у сучасні ігри.
  2. Процесор. Так, приставки Xbox One та PlayStation добре зарекомендували себе завдяки процесорам AMD, спеціально розробленим під ці консолі. Для них характерні відмінна швидкодія (здатність пристрою відтворювати ігри з необхідною швидкістю) та невисоке споживання енергії. Схожі переваги і в процесора NVIDIA для Nintendo. Все це означає, що процесори в сучасних топових приставках однаково гарні, і цей критерій не буде вирішальним під час вибору.
  3. Формати. Підтримка потокового відео в 4K Ultra HD, а також поширених аудіо- та відеоформатів (MP3, AAC та MKV, MPEG-2 TS, AVI, MP4) – це важливо для приставок, які використовуватимуться не тільки для ігор, але й для перегляду відео , прослуховування музики.
  4. Внутрішня пам’ять. Що вона більша, то більше ігор можна завантажити. У приставках нових поколінь PlayStation та Xbox встановлюють жорсткі диски об’ємом від 500 ГБ до 1 ТБ. Як ми написали вище, Nintendo Switch тут програє: обсяг пам’яті – лише 32 ГБ, але можна підключити зовнішній накопичувач.

Звертайте уваги не тільки на вартість консолі, а й на ціну відеоігор, а також супутні витрати, наприклад, на підписку, елементи керування, навушники, картки пам’яті.

Контролери

Існують ліцензовані та неліцензовані пристрої для керування. Разом з приставкою конкретного бренду варто одразу купувати ліцензований контролер. Від цього залежить сумісність та комфорт гри, адже він на 100% підходить під консоль.

Класичне рішення – геймпад (джойстик). Сучасні джойстики – не просто пульти. Ці складні пристрої оснащені компонентами, які роблять ігровий процес зручнішим та реалістичнішим. Наприклад, кнопка D-PAD у сучасних геймпадах дозволяє рухатися в будь-якому з восьми напрямків (раніше було достатньо стандартної кнопки-хрестовини на чотири напрямки).

Нове покоління контролерів оснащують датчиками руху. Першими в 2006 році таке рішення реалізували для Nintendo Wii, але пізніше з’явилися моделі від топових конкурентів. Наприклад, з контролером Xbox Kinect можна грати за допомогою голосових команд (але потрібно, щоб ігри теж підтримували таке керування).

Вибрати дротовий або бездротовий геймпад – питання особистих побажань. Проте варто враховувати, що другий потрібно вчасно заряджати (або міняти батарейки).

Коментар експерта

Як вибрати ігрову приставку: бренди, характеристики, лайфхаки

Геймер Віталій Толкачов, грає на PlayStation 4, PlayStation Portable, Xbox 360

– Основна цінність консолі – це можливість грати в ігри. Кожна з них із цим справляється. Тому під час вибору приставки насамперед потрібно зрозуміти, для чого вона потрібна:

  • просто грати вдома чи розслабитися після роботи? Тоді підійде будь-яка модель. Можна вибрати найдешевшу;
  • грати з товаришами онлайн? У такому разі потрібно купувати таку саму приставку, як у друзів;
  • грати в найновіші ігри? Найкращий варіант – придбати топову версію;
  • брати з собою та грати в дорозі? Підійде портативна консоль;
  • грати в ігри з віртуальною реальністю? Потрібно шукати модель з відповідною характеристикою та підтримкою VR-шолома.

Якщо після відповіді на ці запитання ви не знайшли потрібну приставку, потрібно орієнтуватися на бюджет. І йдеться не тільки про вартість консолі, а й про ціну відеоігор, а також супутні витрати, наприклад, на підписку, елементи керування, навушники, картки пам’яті.

Все інше – вторинне: до ергономіки та інтерфейсу швидко звикаєш, а різницю у графіці у брендів одного класу може помітити далеко не кожен.

Як безпечно купувати на OLX: корисні функції та «фішки» платформи

Як безпечно купити б/в консоль

Вартість нової ігрової консолі стартує від 10 тис. грн., а ціна топових моделей може досягати і 50 тис. грн. Тому багато покупців розглядають купівлю вживаної моделі.

На OLX можна знайти тисячі варіантів ігрових консолей від різних виробників. Щоб заощадити та замовити гарний пристрій, дотримуйтеся таких правил:

  1. Уважно вивчіть опис та розгляньте фото. Зверніть увагу на візуальну цілісність пристрою. Якщо інформації недостатньо, зверніться до продавця. Наприклад, запитайте, що пропонується в комплекті, чи була приставка в ремонті, чи не заблокували її в ігровій бібліотеці. Блокування трапляються з двох причин: порушення правил використання і фізичний злам пристрою, щоб отримати можливість встановлювати піратські копії ігор.
  2. Поцікавтеся причиною продажу та недоліками моделі. Насторожити має відсутність пломб на корпусі – це може говорити про ремонт або спроби зламу (див. вище). Додатково запитайте відеоматеріали: процесу вмикання приставки, завантаження гри, входу в ігровий акаунт, роботи джойстика.
  3. Рейтинг продавця – зручна опція. Оцінки інших покупців дають зрозуміти, чи варто довіряти цій людині. Окрім цього, слід звертати увагу на кількість успішних угод продавця з OLX Доставка. За відсутності рейтингу обов’язково поспілкуйтеся з продавцем, щоб скласти власну думку. Для цього зателефонуйте йому або напишіть.
  4. Купуйте тільки з OLX Доставка: нічим не ризикуючи, ви можете перевірити консоль на пошті та прийняти остаточне рішення.
Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як обрати зубну пасту

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога ✔️ Вивчайте склад, уникайте барвників, ароматизаторів та антибіотиків, але враховуйте особисті потреби, вік та консультуйтеся з лікарем ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.