• Укр
  • Рус

Як вивести мозок з режиму «завжди онлайн» і почати жити

93
Додати
до обраних
Поділитися

Сучасні технології, схоже, дедалі більше входять у наше життя. Тепер ми чи не постійно у пошуку хорошого зв’язку, інтернет-з’єднання, перевіряємо соціальні мережі ще до сніданку й не можемо відірвати погляд від екрана смартфона упродовж дня. При цьому у нас є можливість працювати віддалено, здобувати нові навички, комунікувати з однодумцями та експертами усього світу. І так, обирати улюблені YouTube-канали й доступ до нескінченної стрічки у TikTok та Instagram – безперечно, теж. Сьогодні, як ніколи досі, важливо бути гнучкими та мало не завжди на зв’язку. Але… чи справді це те, чого ми хочемо?

Річ у тім, що режим “завжди онлайн” може з часом спровокувати надмірне навантаження на організм, спричинити стрес, емоційне вигорання та навіть втрату зв’язку з реальним світом. Тож, аби технології працювали на нас, але не заволоділи нашим життям, необхідно знайти здоровий баланс. Ділимося з вами корисними порадами та ідеями, як вивести мозок із віртуального режиму, щоб знову жити насичено та щасливо.

Встановіть особисті кордони

Одним із перших та найважливіших кроків на шляху до виходу з режиму “завжди онлайн” є встановлення особистих кордонів. Це може здатися важким завданням, особливо, якщо ви працюєте віддалено, проте, дуже важливо для вашого фізичного та психологічного здоров’я. Пам’ятайте, що ви контролюєте свій час та увагу, тож маєте право встановлювати такі кордони, як вам потрібно. Розпочніть із невеликих кроків. Наприклад, вимикайте смартфон і не перевіряєте електронну пошту після робочого дня. Трохи згодом, коли ваш організм адаптується до нових правил, спробуйте побудувати складнішу систему.

  • Заплануйте час для себе. Визначте, коли ви не користуватиметеся девайсами. Наприклад – година вранці, коли прокидаєтеся, або ввечері після робочого дня. Важливо, щоб цей час був лише для вас та, зокрема, для особистого відпочинку.
  • Вимкніть сповіщення. Встановіть години, коли пристрої автоматично вимикають сповіщення. Це дозволить зосередитися на домашніх або особистих справах без зайвих дзвінків та повідомлень.
  • Створіть зону без технологій. Облаштуйте певне місце у своєму помешканні, де не допускається використання технологій. Телевізор, ноутбук, планшет, смартфон чи будь-який інший ґаджет – усе це під забороною у вашому куточку інформаційного спокою. Це можуть бути ваша спальня або стіл для обіду, де ви збираєтеся разом із родиною.

Встановіть особисті кордони

  • Плануйте час онлайн. Щоб постійно не переглядати соціальні мережі чи чати, встановіть обмежений час для цього. Наприклад, 30 хвилин упродовж дня та 30 хвилин ввечері.
  • Бувайте на свіжому повітрі. Виходьте на прогулянку, займайтеся фізичною активністю або просто знаходьтеся на природі без ґаджетів. Це допоможе вам розслабитися та вивільнити думки.
  • Спілкуйтеся з людьми у реальному світі. Замість того, щоб обмінюватися повідомленнями у месенджерах, проводьте більше часу з друзями та сім’єю в офлайн-режимі. Спілкування може давати значно більше задоволення та перепочинку від синіх екранів.
  • Аналізуйте результати. Встановіть інтервали часу, завдяки яким зможете оцінити, чи вдається дотримуватися правил. Внесіть корективи, якщо необхідно, та продовжуйте працювати над балансом.

Поступово розширюйте ці правила, і згодом ви матимете більше часу для особистого життя та відпочинку. Пам’ятайте, що ви не повинні обмежувати себе постійною онлайн-присутністю. Із OLX легко зробити своє життя насиченим й забути про віртуальний світ – у категорії “Хобі, відпочинок і спорт” знайдете найкращі пропозиції для організації дозвілля та фізичної активності.

Введіть цифровий детокс

Електронна пошта, месенджери, стрічка у соціальних мережах, дзвінки, сповіщення – як чудово відпочити від усіх цих речей хоч декілька годин. А якщо декілька днів? Цифровий детокс – новий тренд диджитал-реальності. Спершу цей процес здається надскладним, проте, коли ви спробуєте, вам неодмінно сподобається.

Що потрібно для першого заняття йогою

Підготовка до цифрового детоксу – важливий етап, який забезпечить комфортну й результативну перерву від екранів. Ось п’ять порад, які стануть у пригоді.

1. Визначте, як довго ви хочете пробути у цифровому детоксі: один день, вихідні або навіть тиждень. Узгодьте це рішення з вашими планами та робочим графіком, щоб максимально ефективно використати час для відпочинку.

2. Повідомте інших. Якщо ви маєте зобов’язання, пов’язані з інтернет-комунікаціями, сповістіть своїх близьких та колег про ваші наміри бути офлайн упродовж певного часу. Це допоможе уникнути непорозумінь та забезпечить безперебійність процесу.

3. Підготуйте альтернативи для звичних занять онлайн: перелік книг для прочитання, місця для відвідин або хобі, які ви хотіли б розвивати. Дофамін, гормон радості, який виділяється у нашому організмі під час різних онлайн-активностей, викликає залежність. Саме тому слід подбати про якісне офлайн дозвілля, щоб організм отримував цей гормон і з інших джерел.

Введіть цифровий детокс

4. Зрозумійте, де вам подобається бути без ґаджетів: парк, ліс, кафе без Wi-Fi або щось інше, де ви почуватиметеся комфортно. Цифровий детокс не передбачає ізоляції від зовнішнього світу. Навпаки – це чудова можливість відкрити для себе нові місця, де ваша нервова система не буде перевантажена інформацією з інтернету.

5. Заведіть щоденник, адже під час цифрового детоксу важливо відстежувати свої враження та думки. Ведення щоденника допоможе спостерігати за змінами психоемоційного стану та розуміти, як ви реагуєте на відсутність екранів. Найкращі варіанти щоденників вже чекають на OLX.

Завдяки цим простим крокам ви зможете максимально насолодитися своїм вільним від інтернету часом та відновити баланс використання ґаджетів. Пам’ятайте, що не потрібно одразу намагатися провести якомога більше днів в режимі офлайн. Впроваджуйте цю корисну звичку поступово, і вже невдовзі побачите перші результати.

Займайтеся своїм хобі

Хобі – це та складова щоденного життя, на яку завжди не вистачає часу. Однак, коли ви постійно відмовляєтеся від улюбленого дозвілля на користь роботи та домашніх справ, є ризик стресу та емоційного вигорання. Якщо ви все ж таки вирішите провести цифровий детокс і відпочити від екранів, ось декілька ідей, щоб насолодитися ним.

Займайтеся своїм хобі

  • Почніть читати книги. Пригадайте, що ви завжди хотіли прочитати, і нарешті зануртеся у світ літератури. Не знаєте, що обрати? Перегляньте доступні оголошення на OLX.

Літературні новинки, які вийшли в Україні від початку року та чекають вас на поличках книгарень

  • Наважтеся на кулінарні експерименти. Спробуйте приготувати нові страви або десерти. Придумуйте рецепти та готуйте разом із родиною. Усе необхідне для ваших кулінарних звершень можна зайти у категорії “Посуд та кухонне приладдя”.
  • Займіться медитацією. Цифровий детокс – чудова нагода опанувати основи медитації, щоб заспокоїти розум та віднайти гармонію.
  • Будьте творчими. Якщо ви давно мріяли навчитися в’язати, вишивати або хотіли розмалювати картину за номерами, це найкращий час для здійснення мрій.
  • Приділіть увагу особистому розвитку. Опановуйте нові навички та вивчайте мови, слухайте аудіокурси. Ви здивуєтеся, скільки вільного часу та можливостей у вас з’явилося.
  • Допомагайте іншим. Волонтерство і підтримка близьких можуть не лише принести вам внутрішнє задоволення, але й змінити життєві погляди та цінності.
  • Зустрічайтеся з друзями. Грайте в настільні ігри або влаштовуйте пікніки. Живе спілкування наповнює нас значно більше, ніж віртуальне.
  • Доглядайте за рослинами. Якщо у вас є сад чи город, побудьте там довше, створюючи красу. На OLX у підкатегорії “Сад/город” є безліч актуальних оголошень для догляду за рослинами та прибудинковою територією.

Пам’ятайте, що цифровий детокс – це можливість почути себе, та обрати ті заняття, які найбільше цікавлять і роблять щасливими. А з OLX не потрібно обирати щось одне – усі необхідні товари вже чекають у категорії “Хобі, відпочинок і спорт”.

Знайомтеся з новими людьми

Це може бути захопливим, але водночас і доволі складним завданням у дорослому віці. Деякі люди схильні думати, що знаходити друзів можуть лише діти. Проте це не так. Знайомство з новими людьми дає чимало переваг і дорослим.

  1. Розширює соціальне коло, дає змогу вчитися в інших та ділитися власним досвідом. Це особливо важливо, оскільки з часом деякі друзі можуть виїхати за кордон або кардинально змінити погляди, тож потрібно адаптовуватися до таких змін.
  2. Дозволяє знаходити справді близьких людей. У дорослому віці більшість уже усвідомлює особисті кордони, принципи та життєві цілі. Так, знайомства у цей період – це спроба побудувати довготривалі взаємини саме через стійкість поглядів, та практичний життєвий досвід.
  3. Допомагає розвивати комунікаційну та соціальну компетентність. Спілкування з людьми – це про вміння активно слухати, розуміти та висловлювати свої думки і почуття. Це важливо для покращення якості наших взаємин з іншими та підвищення самооцінки.

Отже, знайомства в дорослому віці можуть зробити наше життя насиченішим та цікавішим. Ось декілька ідей, які можуть стати у пригоді:

  • Будьте відкритими і привітними. Спробуйте вийти із зони комфорту та почати розмову з незнайомцями.
  • Пошукайте спільні інтереси. Так, спілкування може продовжуватися без страху перед незручним мовчанням.
  • Відвідуйте суспільні події й заходи. Це чудовий спосіб зустрічати нових людей зі схожими поглядами.
  • Будьте толерантними. Ваша позиція – додаткова можливість побудувати стійкі соціальні зв’язки.
  • Не поспішайте з взаєминами. Дайте собі та іншим час на взаємопізнання, щоб називати одне одного “друзями”.

Настільні ігри для компанії: розваги та розвиток разом!

Не соромтеся виходити зі своєї зони комфорту й пам’ятайте, що кожна знайома людина може подарувати безліч позитивних емоцій та залишитися на все життя. Якщо ви відчуваєте, що прагнете побудувати емоційні зв’язки з новими людьми, однак не знаходите сил подолати внутрішні перепони, спробуйте звернутися до психолога. Спеціалісти на OLX завжди готові надати кваліфіковану допомогу. Справжні друзі, партнери та колеги – усе це можливо завдяки знайомствам у дорослому віці.

Знайомтеся з новими людьми

Плануйте відпочинок

Невіддільна складова нашого життя – це відпочинок. Не лише від соцмереж та ґаджетів, але й від щоденних клопотів. Тож важливо подбати про відпустку, нехай навіть нетривалу. Це чудова нагода спробувати цифровий детокс, нові хобі та знайомства без страху пропустити термінові робочі питання.

Необов’язково на час відпустки вирушати за межі держави. Пандемія covid-19 та обмеження щодо перетину кордону започаткували тренд подорожей Україною. Звичайно, воєнний стан та нові правила коригують наші задуми та плани, однак ви завжди можете відвідати нові міста, містечка та навіть села, поїхати в гості до друзів та родичів, щоб відпочити та отримати позитивні емоції завдяки нашим захисникам. OLX вірить у перемогу України, саме тому у категорії “Авто для перемоги” зібрані актуальні оголошення автівок, які можуть допомогти ЗСУ її прискорити.

Висновок

Скориставшись цими простими порадами, спробуйте знайти баланс між онлайн та офлайн-світом. Пам’ятайте, що життя – це більше, ніж лише екран та клавіатура, і ви заслуговуєте проживати його якісно, без шкоди ментальному та фізичному здоров’ю. Наші ідеї – це лише частина можливостей виходу з режиму “завжди онлайн”. Ви можете розпочати з них, а згодом сформувати власні правила. Жити яскраво легко з OLX!

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як обрати зубну пасту

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога ✔️ Вивчайте склад, уникайте барвників, ароматизаторів та антибіотиків, але враховуйте особисті потреби, вік та консультуйтеся з лікарем ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.